嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

請問各位媽咪有無同BB打肺炎連球針??

請問是幾時打?唔知多唔多人打呢?

男爵府

Re: 請問各位媽咪有無同BB打肺炎連球針??

呀b前日打第一針,now (7個半月)

大宅

環保接龍勳章

blueroselam 寫道:
請問是幾時打?唔知多唔多人打呢?

我個囡囡都打'左'.剛剛兩歲打.打一枝就得啦.

別墅

我囡囡由7個月時開始打第1針, 到現在已經打晒3支針! 而且又無side effect及打了安心啲!

公爵府

我囝冇打, 如返開育嬰園或playgroup, 成日接觸其他bb就最好打。 1歲後打又打少啲針, 打了亦未必冇肺炎。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

打咗安心d!我2個b都有打!

複式洋房

打了安心d.

大宅

rs1216 寫道:
打了安心d.

我都係咁話

男爵府

仔仔已打了兩支,下個月打埋最後個支
若經濟許可,此終打咗會安心d

公爵府

Of course YES

別墅

我個囝6個月大, 我都諗緊打唔打.

想問打完有冇發燒 ?

又, 醫生有冇話打咗係咪100%唔會有肺炎或其他併發症 ?

好想知再決定依家定係遲啲打.

謝 !

複式洋房

bb打肺炎鏈球菌接合疫苗係有可能會發燒的, 通常微燒1日便退.
打肺炎鏈球菌接合疫苗並不是100%唔會有肺炎或其引致的拼發症, 新出的接合疫苗是可預防最常見的肺炎細菌, 而且有較期亦較舊款的疫苗為長.
小朋友及bb最好盡快打肺炎鏈球菌接合疫苗, 尤其現在肺炎病的抗藥性很嚴重, 故為小朋友提供多一重保障是有必要的

大宅

請問幾錢一針?? 如果已經3歲半仲要唔要打呢??

男爵府

打左都會有肺炎, 不果肺炎有好多種, 但連球菌係會致命的. 我亞b已經打左3針, 但早2個星期都染左肺炎, 住左醫院8日7夜.
Honey 寫道:
我囝冇打, 如返開育嬰園或playgroup, 成日接觸其他bb就最好打。 1歲後打又打少啲針, 打了亦未必冇肺炎。

別墅

我囡囡都打, 由2個月開始就打喇! 好心痛, 又好肉痛! 不過打左安心d...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

請問7個月開始打三針, 咁知唔知時間表係幾時唔該?

大宅

我阿b星期六會打 2個月 的第一針, 本來要早d, 不過剛打左5合一, 等反應過左先遲左一星期打, 預防下好d.

別墅

謝謝 !

想問吓係咪得"惠氏"一隻牌子嘅肺炎連球針 ?

drckwong 寫道:
bb打肺炎鏈球菌接合疫苗係有可能會發燒的, 通常微燒1日便退.
打肺炎鏈球菌接合疫苗並不是100%唔會有肺炎或其引致的拼發症, 新出的接合疫苗是可預防最常見的肺炎細菌, 而且有較期亦較舊款的疫苗為長.
小朋友及bb最好盡快打肺炎鏈球菌接合疫苗, 尤其現在肺炎病的抗藥性很嚴重, 故為小朋友提供多一重保障是有必要的

洋房

大宅

惠氏only has一隻牌子嘅肺炎連球針. Most baby inject 惠氏. It is new and more expensive at around $700.

There are 2 肺炎連球針 in the market:

1. "惠氏" - last longer

2. "Adventis" - only last for 2-3 years and the price is around $300.

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_069.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至