家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:想做全職媽媽

老實我都想唔做湊仔,我個女9個月大,亞囝2歲,老公揾2萬但要比我個貪心99,我揾4萬如果我唔做我99一定鬧!所以無奈一定要做、我都好想自己凑唔駛較d衰工人

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公都係搵萬幾2萬,我係ftm,老公養一家4口確係有壓力,但如果我返出來工作,要搵人湊小朋友,條數又係o係返度,我們都要供樓的。所以真係要諗清楚自己想點

男爵府

一個養四個,搵得萬幾,好慳咁洗,無話唔得,但實在好「危」,老公份工穩唔穩陣?

可唔可以做多份?

公爵府

醒目開學勳章

引用:老公每月搵萬幾,+囝:1.6ys,+囡:+4yr,+又唔

原帖由 tokichun1 於 13-03-25 發表
老公每月搵萬幾, 囝:1.6ys, 囡: 4yr, 又唔晒供樓, 可以不做嘢得嗎?
個人認為萬幾唔夠,你重要有2個小朋友

男爵府

我老公交十幾萬稅, 我都堅持要工作搵錢. 雖然我有對仔女都係得三歲及幾個月大, 媽媽湊當然好好多, 但女人始終自己搵自己儲錢會有安全感好多, 加上如果你老公一旦失業點算呢? 搵得幾多得幾多啦. 吾去到最壞地步我都覺得你應該要返工搵錢. 更何況你老公搵萬幾, 其實好少錢咋.

公爵府

醒目開學勳章

引用:老實我都想唔做湊仔,我個女9個月大,亞囝2

原帖由 最愛爸媽 於 13-04-04 發表
老實我都想唔做湊仔,我個女9個月大,亞囝2歲,老公揾2萬但要比我個貪心99,我揾4萬如果我唔做我99一定鬧! ...
唔好咁唔開心,返工大部份錢都係入你自己袋,而且你有4萬人工,屬於高薪一族,女人要有錢,所以繼續努力

公爵府

醒目開學勳章

引用:我一定會計埋儲自己同老公退休條數 唔想第

原帖由 kayee1022 於 13-03-26 發表
我一定會計埋儲自己同老公退休條數
唔想第時自己辛苦,仔女又辛苦
係...退休金都係令我返工其中的一個因素

公爵府

自己計得掂條數咪得囉,做ftm真係無價,見到好多朋友,working mom vs ftm,教得個小朋友真係有分別既

大宅

引用:全職只搵8千←←←←←那在家凑孩子好過~.+

原帖由 大力大力 於 13-03-26 發表
全職只搵8千←←←←←

那在家凑孩子好過~
Agree!

首頁

尾頁

跳至