產前產後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Re: 順產媽媽, 俾多次機會你地會唔會都攔順產?

順產~~
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

複式洋房

順產的媽咪, 大部份去私家定政府醫院生呢?

男爵府

我係順產生bb的, 比我再選擇, 我都會選順產, 順產的唯有問題只有"岸"生bb時的"痛", 產後的痛根本比唔上. 同時順產對婦女來說較好, 身體較快復完.

禁止訪問

睛靈勳章

洋房

點解你地都好似好易生咁既? 聽完你地講,好似無咁驚,但始終都驚,因為未試過呀,你地年紀係咪都好細,人地話越後生越容易生,我宜家 28歲,唔知會唔會好痛呢?

別墅

我第一胎覺得好痛,係QE生,但我都會再簡順產,修身快,我最怕d開刀傷口.

男爵府

我都會再順產,快復完d.

大宅

07baby,

放心啦你咁後生, 好快就復原. 痛就一定會有d痛唔係咩叫生仔, 但我覺得最痛(我指痛到癲)都係臨生前2個鐘左右, 但這是好好的回憶&經驗嚟架

子爵府

嘩, 生第一胎痛到 '死去活來'.
(陣痛幾日, 催生十幾個鐘.)

但, 第二胎我仍然會揀 '自己生'.
因為係對自己對 bb 最好0既~

同埋, 我估冇理由第二胎會辛苦過第一胎呢個經歷.

大宅

如果我再生都想順產,雖然生o個陣真係好痛(想死咁滯),但開刀其實仲傷,順產對媽咪同bb 都好d!

大宅

songmei 寫道:
順產的媽咪, 大部份去私家定政府醫院生呢?

我向c+順產咖~~

大宅

07baby 寫道:
點解你地都好似好易生咁既? 聽完你地講,好似無咁驚,但始終都驚,因為未試過呀,你地年紀係咪都好細,人地話越後生越容易生,我宜家 28歲,唔知會唔會好痛呢?

28歲仲後生姐.....唔使驚哦, 你一定得既, 我生時都大過你dd啦.....

複式洋房

你仲後生﹐一定會好易生﹐唔洗驚。
我25歲尾生既﹐陣痛左18個鐘 ,好似M痛甘﹐之後就催生。 大痛左2個鐘後就 "or" 左個仔出黎。好似or屎甘
我未生之前都好似你甘緊張﹐周圍問人生仔既過程﹐最後我99話: "人生你﹐你生人" 之後我就無甘驚喇。
你諗下﹐由呢個世界有人類開始個個都係甘生架喇﹐可況以前D醫療 equipment 甘渣﹐又無氣聞﹐又無得打針﹐都係甘生。
總之﹐當你生得既時候同自己講﹐我一定要靠自己生個BB出黎﹐BB等緊我生出黎見媽咪爹地呀....甘就得架喇

07baby 寫道:

大宅

不用擔心,我年過30歲,今次第二胎都會選擇順產.(雖然生第一胎時中途曾經想放棄,同助產士話唔生,不過係政府醫院,佢地睬你都傻,結果都係自己生.)

別墅

當然揀順產啦~

複式洋房

我都會順產.....雖然都係好驚,但修身快d!!但第二胎唔知係咪會痛小d呢!

大宅

到生既時候根本唔得閒驚... 只想bb快d生出黎就舒服晒
起頭我都有d驚, 不過老公話千百年來d女人都係咁生. 全世界幾十億人個個有阿媽生, 咁多女人都得既野, 你冇理由唔得既!

大宅

其實我都無咩特別行多幾多,因為我早左差唔多一個月bb出世,都無咩點食涼野,可能bb合作架,妳同bb講下,要佢合作d

小矮人 寫道:
多謝你們的鼓勵,但怎可縮短痛的時間,每日要行多少才夠?

男爵府

會, 因為真的好快復原, 生完半個鐘, 已經好精神, 仲係度send sms 比人, 第二日就可以落床週圍走。
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

洋房

會,其實生bb冇想像中咁辛苦的,順產對身體好d

首頁

尾頁

跳至