母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

我見成日有人話自己唔夠奶, 我趁我兩個寶寶瞓覺JIT 左D時間分享下.先講BACKGROUND.
我第一胎而家三歲半, 滿月後全人奶, 而家仲食緊!
第二胎而家就快一歲, 出院即全人奶. 而家我係FTM.
第一胎, 我同好多姊妹一樣, 覺得自己唔夠奶, 身邊無人教我, 覺得佢成日要食, 食好鬼耐, 佢一餐食成粒鐘, 兩三個鐘又食一次, 就滿一個月左右時泵出黎睇, 得嗰30ML, 連個朋友(餵了兩個月無餵)都話乜我咁少奶.
由於我個B好鬼識食, 佢整整下唔肯食粉, 樽都唔鍾意, 於是我誓要增奶!
1. 我食多D野, 飲多D水, 一得閒就去瞓.
2. 我食多D增奶食物, 各種的, 只要有人話有用我就去食.
3. 我見B即埋身, 唔理有無泵奶/冰奶READY.
4. 我唔克意戒佢夜奶, 半夜佢要食時一邊餵一邊泵儲定貨.
5. 返工KEEP住泵三次, 泵清先收工. 我初初泵半粒鐘, 識引奶陣, 泵10-15分鐘已清.
結果, 我由窮變富, 我個女一支冰奶都無食過, 只食雪奶和埋身, 每個月我就倒一堆冰奶, 我個女就肥嘟嘟.

第二胎, 我好多奶, 可能因為陀住都無停餵個大, 我未滿月一邊餵一邊泵可泵4-5安.我第二個B係超肥....
希望媽媽們努力!

伯爵府

kenniswsyip 發表於 13-3-26 14:57
我見成日有人話自己唔夠奶, 我趁我兩個寶寶瞓覺JIT 左D時間分享下.先講BACKGROUND.
我第一胎而家三歲半, 滿 ...

大宅

回覆 kenniswsyip 的帖子

我想問:
1) 泵奶時, 如何引奶陣? 我想泵快D.
2) 我想問你陀住第2胎, 泵奶/餵奶次數係咪都無變? 因我想有第2個BB, 但又唔想放棄餵奶, 所以想問下有左之後, 繼續人奶, 有無甚麼地方要注意?
THX.

複式洋房

引用:我見成日有人話自己唔夠奶,+我趁我兩個寶寶

原帖由 kenniswsyip 於 13-03-26 發表
我第一胎而家三歲半, 滿 ...
我想知你點引奶陣吖?

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:分享窮媽變富媽的路

請問點引奶陣呀?仲有一路餵大既有左細既都冇問題?

大宅

陪月勳章

回覆 merryat2008 的帖子

引奶陣:1. 用兩隻手指拿著乳頭左右轉, 數分鐘後會感到痺痺地就係奶陣來, 就泵, 咁一次可多泵一安左右, 當你泵唔出再試引, 一次可引兩三次這樣的奶陣就會覺得清晒啦.
2. 我陀第二胎時個大女都兩歲, 只一日食兩次, 如果大B仲好細, 奶係主食, 我唔建議餵, 因營養問題. 但因我大B已大, 啜幾啖就收工, 心癮多過真係需要, 所以我照餵, 但會限佢只食幾分鐘, 如你FEEL到子宮收縮要停.
我看過一篇文章, 說餵奶的子宮收縮不會引致流產, 真係無左其實都係因為個胎唔健康, 但如果TOUCHWOOD個胎有咩事, 真係會怪自己囉, 我第一二胎都有作小產, 第二胎作小產時停餵過大B, 後來陀穩左再餵.

大宅

陪月勳章

BTW我細B好肥架, 大隻過大B, 因為陀佢時其實會突然無乜奶, 人體好奇妙, 我相信唔會好影響到細B, 因我餵大B時十四個月先黎M, 黎得就即係身體可SUPPORT有BB, 我自己係咁睇法. 我都唔係肥, 我而家得9X磅咋, 但陀B餵B, 媽媽係會犠牲自己的營養俾BB, 係自然定律啩.

伯爵府

hashtag影視迷勳章

2. 我食多D增奶食物, 各種的, 只要有人話有用我就去食.

=> 同我一樣, 咩魚湯, 豆漿, 木瓜, 三文魚, more milk plus 我都有試

kenniswsyip    發表於 13-3-26 16:12

大宅

THX.

大宅

引用:回覆+merryat2008+的帖子 引奶陣:1.+用兩

回覆 merryat2008 的帖子

引奶陣:1. 用兩隻手指拿著乳頭左右轉, 數分鐘後會感到痺痺地就係奶陣來, 就泵, ...
如果塞左系米引唔到?我個B個半月都未見過有奶陣

大宅

陪月勳章

塞就要通左先, 塞左唔好話泵, BB啜都要啜大力D先通到啦. BB個半月, 奶量未穩定, 你有無試過BB啜時有一下痺痺地, 跟住BB就勁吞, 另一邊就湇奶? 嗰下就係奶陣

侯爵府

引用:塞就要通左先,+塞左唔好話泵,+BB啜都要啜大

塞就要通左先, 塞左唔好話泵, BB啜都要啜大力D先通到啦. BB個半月, 奶量未穩定, 你有無試過BB啜時有一下痺 ...
講得啱,你的分享好好呀!富媽!

男爵府

引用:回覆+kenniswsyip+的帖子 我想問:+1)+泵奶

原帖由 merryat2008 於 13-03-26 發表
我都系,想繼續餵,又想有生多個,請教請教!

別墅

回覆:kenniswsyip 的帖子

我想問豆漿係咪惡露未清都可以飲!我生完一個星期多d,多數埋身餵,餵完一邊,只可以泵到1安咋!

別墅

回覆:分享窮媽變富媽的路

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

反而我暫且收工了~~ 餵到個女三歲幾, 啱啱要佢戒~~ 驚宮縮~ (不過反正佢都貪口癮~)

伯爵府

環保接龍勳章

good~

男爵府

我個仔宜家就黎3個月, 我試過bb啜時有刺痛的感覺, 但係係另一邊, 啜緊果邊未試過有奶陣, 同埋bb次次都要啜晒兩邊先夠, 所以無得一路餵一路泵, 真係好窮

禁止訪問

回覆:mabel0416 的帖子

複式洋房

第二胎真係易上奶好多!!!
我大仔食人奶bottom 3, 反而妹妹食到變肥妹仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊