母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我想請教在職媽媽,返工泵奶時間表

因為我9月9日就要返工,所以要知道用咩時間泵奶,
同埋我宜家要預備d咩呢?

我已經開始儲

男爵府

Re: 我想請教在職媽媽,返工泵奶時間表

趴地熊,

你真係要開始比其他人餵bb喇, 第日你返工邊個湊bb? 最好比佢餵, 其實你個b肯用奶樽(就算你你餵), 要習慣其他人餵唔難喎! 30包冰奶好好啦! 繼續努力呀.

返工要預備: 手/電泵, 好樽(運奶), 冰袋/fridge-to-go, 走難袋(要帶咁多野), 毛巾(放

男爵府

2011至尊種植勳章

如果打算o係 office 泵兩次, 而 office 又有微波爐, 可以帶多個微波爐消毒盒或普通可以入微波爐的膠盒, 泵完第一次之後, 用水洗乾淨, 放入膠盒, 加水, 叮幾分鐘消毒.
消毒完砌番好個泵再放入膠盒或保鮮袋再放入雪櫃.

另外, 我仲會準備多個膠盒. 泵完的奶會先放入膠盒再放入雪櫃. 畢竟 office 個雪櫃係共用, 無屋企o個個咁乾淨, 所以要有多重保護先得.

至於泵奶地方, 我多數會o係會議室. 但有時會議室被人用咗, 我會問同事借房, 或者去儲物室(要企o係度泵).

大宅

趴地熊:

我半夜(三.四點)會起身餵奶,由於晚間奶量會多一些,我會一面餵阿B,一面泵奶;早上六.七點再一面餵一面泵.係lunch time (1:00pm)泵奶,會book個會議室,通常lunch hour唔會有人用;若有人用咪

大宅

醒目開學勳章

[quote]
Hellocandy 寫道:
趴地熊,

你真係要開始比其他人餵bb喇, 第日你返工邊個湊bb? 最好比佢餵, 其實你個b肯用奶樽(就算你你餵), 要習慣其他人餵唔難喎! 30包冰奶好好啦! 繼續努力呀.

返工要預備: 手/電泵, 好樽(運奶), 冰袋/fridge-to-go, 走難袋(要帶咁多野), 毛巾(放

大宅

醒目開學勳章

[quote]
monkichi 寫道:
如果打算o係 office 泵兩次, 而 office 又有微波爐, 可以帶多個微波爐消毒盒或普通可以入微波爐的膠盒, 泵完第一次之後, 用水洗乾淨, 放入膠盒, 加水, 叮幾分鐘消毒.
消毒完砌番好個泵再放入膠盒或保鮮袋再放入雪櫃.

另外, 我仲會準備多個膠盒. 泵完的奶會先放入膠盒再放入雪櫃. 畢竟 office 個雪櫃係共用, 無屋企o個個咁乾淨, 所以要有多重保護先得.

至於泵奶地方, 我多數會o係會議室. 但有時會議室被人用

大宅

醒目開學勳章

[quote]
hinhin-ma 寫道:
趴地熊:

我半夜(三.四點)會起身餵奶,由於晚間奶量會多一些,我會一面餵阿B,一面泵奶;早上六.七點再一面餵一面泵.係lunch time (1:00pm)泵奶,會book個會議室,通常lunch hour唔會有人用;若有人用咪

男爵府

2011至尊種植勳章

[quote]
趴地熊 寫道:

我想問微波爐消毒盒

大宅

喔...唔好 "'鑑硬黎",BB會留下不好的記憶,見到奶樽就驚.我返工前阿B點都唔肯食奶樽,我只好照埋身餵,倒掉辛辛苦苦泵出來的奶 :-(

如果返工前真係唔得,咪等返工後BB自己適應囉,佢一餐唔肯食,第二餐肚餓就會食架啦.不過媽咪見到個B喊成咁就心痛D,無辦法,當初我都係咁. :-(

大宅

醒目開學勳章

hinhin-ma 寫道:
喔...唔好 "'鑑硬黎",BB會留下不好的記憶,見到奶樽就驚.我返工前阿B點都唔肯食奶樽,我只好照埋身餵,倒掉辛辛苦苦泵出來的奶 :-(

如果返工前真係唔得,咪等返工後BB自己適應囉,佢一餐唔肯食,第二餐肚餓就會食架啦.不過媽咪見到個B喊成咁就心痛D,無辦法,當初我都係咁. :-(

我亞B係日頭肯用樽食,夜晩唔肯用樽食(10:00-11:00)

尋晩喊到拆天 :-( :-( ,最後我心痛:cry: 俾佢埋身食

洋房

我十一月至生, 不過想知如果返工要留幾多奶在家先夠? 我想 亞B 想新鮮D的奶, 唔想存咁多貨.

係咁要2oz 2oz 咁分好?

男爵府

請問如果係屋企,係唔係喂一邊而另一邊就pump出

大宅

[quote]
stellawf 寫道:
請問如果係屋企,係唔係喂一邊而另一邊就pump出

大宅

我九月中返工。打算下個星期比阿B 食奶瓶和學泵奶。

請問你們上班前會準備多少凍奶存貨?

別墅

[quote]
趴地熊 寫道:

我想問微波爐消毒盒

大宅

醒目開學勳章

[quote]
xxll 寫道:
[quote]
趴地熊 寫道:

我想問微波爐消毒盒

別墅

起碼可足夠食3-4日就會安心d,事關返工因壓力大左奶量會稍降

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊