懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 sheung1126 的帖子

而家好買野保啦

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

myaisha0435 發表於 13-3-27 20:06
回覆 sheung1126 的帖子

而家好買野保啦

我係想買現成嗰D
因為第一胎老公煲過衰左,成煲倒晒
所以今胎想買現成,想知現成駛唔駛咁早買定??
THX!!!

別墅

回覆:求救→_→有心媽媽入

大家可以參考下

男爵府

我覺得唔好食 十幾斤我都冇食過反而雞酒我就食好多xd

禁止訪問

複式洋房

引用:我自已冇用薑皮沖涼+我去左間+010度買左一s

原帖由 濼晴 於 13-03-27 發表
我自已冇用薑皮沖涼 我去左間 010度買左一set 薑洗頭水同沖涼 沖完 成身好暖

...
我想問010係邊度有呀?薑洗頭水同沖涼液大约幾錢呀?
Thx

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:fionko 的帖子

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:請問樓主住邊頭、睇下我可吾可以幫到你 +

複式洋房

如果妳一人食而又咁遲都未煲我都建議妳買現成〜因為薑醋要起碼提前一個月煲至入味但如果妳堅持要煲我將我嘅煲法同妳分享!一姜洗淨去皮(d皮可以留翻坐月煲水沖涼唔好浪費)然後風乾兩粒鐘拍扁待用二用蒦將d姜炒至乾身(炒時要適當加少許鹽,其他乜都唔駛加)三用個瓦煲倒d甜醋落去用細火煲滾(不能一下子用大火若果唔係個煲好容易爆四準備雞蛋(我就連殼一齊擺落去薑醋度因老人家話咁樣做d雞蛋殼會融入薑醋度會更加多鈣質而且雞蛋食落唔會變硬不過此方法要提前一個月煲至可行而且洗雞蛋要洗得好乾淨)煮熟去殼待用五醋煲滾後落姜落雞蛋用中火煲到滾為止關火之後每隔一禮拜再翻煲滾一次(切忌唔好用大火用細火至中火慢漫煲)六係準備食薑醋之前買好豬手再擺落d醋膽度加入黑醋煲至腍身就可以食喇〜希望幫到妳

大宅

八珍個網有教點煲,但你趕得到?我4月12預產期,我見992星期前哂薑哂幾日,佢話啲薑濕唔煲得,之後薑皮又要哂佢話唔哂下佢未到生啲薑皮都爛哂,坐月我都一樣除左99煲醋外其他都要自己做,仲有其實唔一定要用薑皮沖涼,因為只你唔浪費,用成個薑拍下佢去煲水都一樣,不過如果得你自己食唔洗比人既現成好好多,起碼豬腳個啲唔可以一早煲定,你自己再攪埋豬腳應該更加多左洗野既機會,咁仲破壞你坐月既原意。

大宅

回覆:sheung1126 的帖子

要煲啦,唔好等,我99又哂,又用獲燒干薑既水份都幾日仲要薑要煲得多先出味,我見99話豬腳食先落但薑同醋要一早煮。

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆:stella327 的帖子

大宅

引用:唔該你地我明白了。另外除左用薑水係咪用香

原帖由 kokowu 於 13-03-28 發表
唔該你地我明白了。另外除左用薑水係咪用香茅煲水都得架?
香茅都驅風,仲要無咁刺激
我哋陪月班學煲薑醋,因為得兩星期時間就要食,老師叫我哋試下用1份薑兩份醋煲,咁啲薑會無咁辣
而家到你12朝都差唔多有一個月,可以試下5斤薑加8斤醋,頭一星期日日煲下佢,效果會好啲
你怕未夠時間可以買少少現成薑醋卷嚟派,呢煲自己食,咪辣啲都唔怕囉〜
想知多啲坐月宜忌就pm我啦〜

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kokowu+於+13-03-28+發表唔該

侯爵府

回覆:yuki213 的帖子

沙田一田

大宅

引用:Quote:原帖由+dim731+於+13-03-28+發表香茅

多謝你呀咁薑皮同香茅係咪可以一齊煲架?
我自己未用過香茅,只係老師教過,不過個人覺得分開用好啲
例如頭一星期用香茅,第二星期用薑皮咁

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:沙田一田

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kokowu+於+13-03-28+發表多謝

大宅

回覆:kokowu 的帖子

煲薑醋仲有啲嘢要注意
去薑皮用方角嘅竹筷子,陶瓷刀或匙羹,因薑有銹就唔會煲得夠粉夠"林"
一定要拍扁啲薑,大舊用手摵,切過去係易生銹
不過你個肚咁大,最好搵朋友幫下手
因太攰對你同bb都無益

大宅

引用:Quote:原帖由+dim731+於+13-03-28+發表我自

唔該晒哈哈有咁多好心媽媽解答我既問題我好感動
同埋你應該快啲瞓覺,bb生長得好易湊好多
我就話比阿仔嘈醒瞓唔返啫,你瞓得就瞓多啲啦〜
Bb出左世頭一星期你都唔會瞓超過兩個鐘㗎〜

首頁

尾頁

跳至