論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因我無做嘢, 諗住唔要工人, 佢做咗4年5個月, 係咪要比遣散費? 佢已經搵到新僱主, 咁我洗唔洗比機票錢? 通常比幾多錢代替? 唔該晒...

大宅

回覆 masiuling1218 的帖子

有冇人答到我呀...唔該晒!

珍珠宮

2020勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+masiuling1218+的帖子 有冇人答到我

原帖由 masiuling1218 於 13-03-29 發表
回覆 masiuling1218 的帖子

有冇人答到我呀...唔該晒!
機票一定要比,可比cash or airticket

男爵府

工人姐姐做咗4年5個月...要比遣散費嗎?

僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 不 少 於 2 4 個 月 , 並 符 合 下 列 其 中 一 項 條 件 , 可 享 有 遣 散 費 :
( 1 ) 因 裁 員 而 遭 解 僱 ; ( 2 ) 在 固 定 期 限 的 合 約 期 滿 後 , 因 裁 員 而 不 獲 續 約 ; 或 ( 3 ) 遭 停 工 。
根據合約,你要俾回鄉機票+food&travel allowance $100 per day. 想知要多少錢可以上網check或揾travel agent quote價。

My little Son

洋房

請介紹你的姐姐給我, 謝!

洋房

可否介紹你的姐姐給我, 我姐姐下月唔做

大宅

如果你已經同工人講左你唔再要請家傭, 而你工人已連續做左2年以上, 你就要俾遣散費+單程機票.

如果你無咁講過, 曾經在BK有JM 教路: 唔使同工人講明唔再請家傭, 淨係俾一個月薪金+機票辭退工人就算, 免得要俾遣散費.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

zebraaa 發表於 13-4-8 17:40
如果你已經同工人講左你唔再要請家傭, 而你工人已連續做左2年以上, 你就要俾遣散費+單程機票.

如果你無咁 ...
點可以唔講明呢?用咩理由?

水晶宮

milky_red 發表於 13-4-8 22:21
點可以唔講明呢?用咩理由?

法例無規定你要向工人交待你點解唔用佢.
你一方面,係D AGENT度登記請人,另方面就炒人.有人問起,就話個工人做得唔滿意,咪得囉.
不過,個工人都做左咁耐,如果唔係做得差,我覺得應該比番筆蜆散費比工人囉.

水晶宮

引用:Quote:milky_red+發表於+13-4-8+22:21+點可

原帖由 方方媽媽 於 13-04-08 發表
法例無規定你要向工人交待你點解唔用佢.
你一方面,係D AGENT度登記請人,另方面就炒人.有人問起,就話個工人 ...
明白,thx

大宅

回覆:masiuling1218 的帖子

好似外傭係5年先要長期服務金,至於severance pay,不如你打上去勞工署問吓!

水晶宮

引用:好似外傭係5年先要長期服務金,至於severan

原帖由 juliette0711 於 13-04-08 發表
好似外傭係5年先要長期服務金,至於severance pay,不如你打上去勞工署問吓!

...
外傭同本港工人都係做夠5年先有長服,勞工署網頁寫咗滿2年,就有遣散費

首頁

尾頁

跳至