時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今日終於都去左葵涌碼頭
[碼頭那些事]
每次上班就是24小時,工作48小時、72小時亦不少見.
剛入職時工作24小時可以有1700元的收入,後來一直減薪,只剩下約1300元,直至近來才把薪金加至1400元的水平.
有人跟我說,認為要求時薪加$12.5的要求有點過份,我卻反而覺得你們不了解事件就妄下如此的定論才是真的過份.
香港有多少崗位在8號風球下依然要繼續在戶外、甚至岸邊工作? 有多少崗位連續工作48小時、72小時也非等閒事? 有多少崗位會在減人手的同時減薪?
又有人會說,日薪1400元,一個月也可以賺3萬多元,「好好揾」。你問工人,他們卻會告訴你這沒可能,一個月要賺2萬元都已接近沒有休息的時間。你又細心想想,他們一天的工作是24小時,你一天的工作是8小時,你三天的工作時間才等如他們一天的工作時間,他們那24小時在戶外飽受日曬雨淋做勞動工作,你呢?
問起他們的工作情況,他們會笑着告訴你那些工具用一隻手絕對提不起,但那些工作依然是一個人在做.
其實工人都很理性很明白事理,有人對我說,也許總公司有撥足夠的金額發薪,但經過一層又一層的外判,錢已經所剩無幾。所以,請別以為罷工的工人都是被煽動,請別以為罷工的工人都不講道理.
「手停 口停」,又請你用心想想,到底是什麼逼使這些為三餐不辭勞苦工作的碼頭工人拿出勇氣,罷工爭取加薪?

真係一家唔知一家事

大宅

回覆:新聞報導都很全面?? 你又了解幾多呢?? (轉自FB) (不喜勿入)

同意!我單係覺得十年都無加過人工已經好過份,一般人工加少少,面對通漲都牙痛咁聲,真唔敢想像十年都無人工加會點

伯爵府

回覆:新聞報導都很全面

其實俾得起咁高人工又冇學歷同技術要求,24小時工作有唔少工都係

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

minikin 發表於 13-3-31 01:25
其實俾得起咁高人工又冇學歷同技術要求,24小時工作有唔少工都係
yes

禁止訪問

回覆:新聞報導都很全面?? 你又了解幾多呢?? (轉自FB) (不喜勿入)

禁止訪問

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:樓主,這是轉載還是你心聲?資料來源? +

原帖由 PrincessCarrie 於 13-03-31 發表
樓主,這是轉載還是你心聲?資料來源?
轉自Fb, 係有親人(大學生),佢去咗碼頭,同碼頭工人傾計,想了解事件同聲援

禁止訪問

引用:其實俾得起咁高人工又冇學歷同技術要求,24

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+PrincessCarrie+於+13-03-31+

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公以前做過 真係好慘 人地覺得好好搵 但好危險 錯少少命都無

水晶宮

回覆:怪獸@媽咪 的帖子

但有唔明,揸吊機又點可以揸24個鐘唔休息

禁止訪問

引用:我老公以前做過+真係好慘+人地覺得好好搵+

禁止訪問

引用:但有唔明,揸吊機又點可以揸24個鐘唔休息 +

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+我阿廉廉+於+13-03-31+發表但

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+PrincessCarrie+於+13-03-31+

伯爵府

畀面勳章

得$12.5,算唔算未夠最低工資呀?

jjlai  係每個鐘加人工$12.5  發表於 13-3-31 09:37

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

~蜜柑~ 發表於 13-3-31 01:53
早幾日有個高登仔講類似說話,結果被大量派膠
請問咩係大量派膠?

子爵府

路過,到此一遊

侯爵府

引用:但有唔明,揸吊機又點可以揸24個鐘唔休息 +

原帖由 我阿廉廉 於 13-03-31 發表
但有唔明,揸吊機又點可以揸24個鐘唔休息
吊機嗰d應該係返12小時,地面鎖貨櫃嗰啲工人要返24小時。

首頁
12345...7

尾頁

跳至