母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

乳房發現有粒好似波子的硬塊,按落去會痛幾個月前產前醫生檢查乳
房時又冇特別,
今日餵奶時摸到有粒野.嚇死我....
約左4月中做超聲波檢查,但都
好擔心........
[size=12.800000190734863px]依家PUMP奶時會推下粒野,得閒又按下,搞到好痛.....
[size=12.800000190734863px]真係好驚...冇晒心情餵奶

大宅

回覆:乳房有粒波子硬塊,乳線塞定係腫瘤

會唔會係塞咗呀,唔好自己嚇自己。試下餵奶前熱敷,按摩,餵奶時按下佢,俾BB 啜,睇下會唔會無咗。

大宅

回覆 回覆:VVhuilee的帖子

我都有咁情況,為免自己胡思亂想,我星期二已約了看婦科。

伯爵府

yinichanwang 發表於 13-3-31 13:24
我都有咁情況,為免自己胡思亂想,我星期二已約了看婦科。
應該睇婦科?定係外科?可唔可以睇返之前產檢個個架?
我有個期係4月中做超聲波....打算到時照下!

禁止訪問

伯爵府

papaeddy 發表於 13-3-31 13:50
回覆 nrsemi 的帖子

睇婦科啦, 通常係塞.
健康院搵姑娘有冇用架?

大宅

我同你一樣,按極推極都唔散,敷乜都唔得,泵完埋完身都仲喺度,健康院轉介我去乳腺科,照左超聲波話應該係奶水,叫我4個月先再覆診。
放心。我而家都無理佢,只係果邊胸少啲奶

大宅

引用:我同你一樣,按極推極都唔散,敷乜都唔得,

原帖由 mtlai 於 13-03-31 發表
我同你一樣,按極推極都唔散,敷乜都唔得,泵完埋完身都仲喺度,健康院轉介我去乳腺科,照左超聲波話應該係 ...
Same here!! 兩邊都有!推極都有球粟米狀波子!你叫醫生refer??

別墅

其實一路仲餵緊奶去
照冇咩用~因為你個胸會谷奶~照都睇唔清楚~要唔餵奶後收左奶~先去照睇下仲係唔係度~我右邊果粒都係搞極都係度~儀家囝囝四個月都仲係全人奶~粒野仲係度~唔好自己亂諗先~正面d~bb先樂天麻

禁止訪問

伯爵府

mtlai 發表於 13-3-31 16:22
我同你一樣,按極推極都唔散,敷乜都唔得,泵完埋完身都仲喺度,健康院轉介我去乳腺科,照左超聲波話應該係 ...
你個粒係唔係好硬架?我個粒好似硬!

伯爵府

黃菲比 發表於 13-3-31 23:22
其實一路仲餵緊奶去
照冇咩用~因為你個胸會谷奶~照都睇唔清楚~要唔餵奶後收左奶~先去照睇下仲係唔係度 ...
我依家得閒就按下推下,每次搞佢就會痛...我都好努力埋身,盡力啦!
我好容易就亂諗野....

大宅

Don't worry! Add oil! If necessary, 睇婦科.

大宅

引用:Quote:mtlai+發表於+13-3-31+16:22+我同你

原帖由 nrsemi 於 13-03-31 發表
硬架,成粒波子咁,我之前都好擔心,驚係啲衰野,你最好去乳腺科照下安心啲

伯爵府

引用:Quote:原帖由+nrsemi+於+13-03-31+發表你個

原帖由 mtlai 於 13-04-01 發表
硬架,成粒波子咁,我之前都好擔心,驚係啲衰野,你最好去乳腺科照下安心啲

...
4月中會去照,好驚

大宅

引用:Quote:原帖由+mtlai+於+13-04-01+發表硬架

原帖由 nrsemi 於 13-04-01 發表
4月中會去照,好驚
我果時都好驚的,係驚要吉針抽組織驗,因為實超痛。
不過如果以前不嬲都無,開始餵母乳先有,應該多數係奶水,唔使擔心。

男爵府

我都長期有一粒係一邊, 有時好似按散左, 好似比bb啜完之後好似無左, 但係一啜第二邊一陣, 果度又脹返, 擠又擠唔出,

別墅

nrsemi 發表於 13-3-31 23:37
我右邊胸都有粒硬塊,維持左一個月,宜家細細掂下都會痛,表面又有d紅腫,好擔心!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

nrsemi 發表於 13-4-1 05:52
4月中會去照,好驚

請問檢查完有冇做乜野整好粒波子硬塊?我依家就係有粒波子硬塊,點都整唔走,好得人驚

民房

回覆樓主:

我未生前都有粒,係水“pok “咁,軟嘅,去專科睇醫生,佢會先幫你摸再照,摸時醫生發現另一邊胸有硬塊,安排去照,照完原本我摸到果粒係水”pok”抽完水就冇左,但醫生摸到果粒照到係纖維瘤,因為自己完全發現唔到,唔係醫生摸同照真係唔知有,纖維瘤就要抽組織驗(勁痛),好在係良性同細粒,唔洗切。(每年要照,睇下會唔會大左)
1年後我生左bb,全人奶餵,有日又摸到有粒硬硬地,就算餵完奶都仲摸到,驚驚地又去照,好在唔係瘤,係奶水黎,但照前醫生會叫你餵奶,盡量少啲奶照得清楚啲,但如果係纖維瘤的話,就算有奶,一照都照到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊