樓市動向

跳至

首頁
34567...29

尾頁

伯爵府

+3金熱血

引用:回覆+eekg+的帖子 都係架,+不過有時見D朋

原帖由 luckybaby2011 於 13-04-03 發表
回覆 eekg 的帖子

都係架, 不過有時見D朋友話加按做首期, 租金去供樓, 大家打工仔識左咁耐都知咩料, 咁樣 ...
如果找銀行加按出租樓,相對穩陣,因為只按到5成,咁仲有5成buffer.找財仔個d就高風險d.東涌富婆咪借財仔囉。財仔息高但可以借多d.亞b借個間都係財仔

伯爵府

+3金熱血

回覆:跌市而家啱啱開始,仲有排跌.....

個巿扭曲哂。銀行是好穩陣,但風險去哂財仔。財仔死,銀行都唔會好過,因為財仔錢係向銀行借的。

伯爵府

+3金熱血

現在出既招係防止非用家入巿,但不會令樓價降,因為全世界都印銀紙。樓價要到開始吸番走d銀紙先有望降。現在熱紙只會停在亞洲區,而亞洲金融龍頭就是香港,加上中國人仔造後盾。

禁止發言

禁止發言

禁止發言

別墅

引用:Quote:bbgrace624+發表於+13-4-1+22:05+昨

原帖由 維港 於 13-04-03 發表
珀麗灣無承租, 真係痴九線, A準廢UP
邊個agent呀?開個名我包佢可以以後無珀麗灣嘅客。

禁止發言

禁止發言

民房

我覺得再跌多5-10%已經有用家承接,始終需求大

大宅

講真,我自己都係業主,而家一層自住,一層放租,最近都有的想放賣,因為2年ssd 到咗,如價錢唔啱我一定不會考慮,因為我供唔洗5000,放租出去起碼9500,就算加息都唔會一下子加到我個租金掛?

Cinken    發表於 13-4-3 23:47

禁止發言

大宅

引用:Quote:原帖由+bbgrace624+於+13-04-02+發表

原帖由 mama01 於 13-04-02 發表
我睇新聞係,出招後加重左買樓成本,多左人租樓,租盤被消化得好快,租金升左。

...
之前租盤無人問,之後就有人揾要求減價,之後呢幾日就變到無減但係好多人問。租盤係多返,但係只係小小。而家業主同租客就係到拉鋸。

大宅

引用:昨晚有朋友說想放租珀麗灣,因過年前未執好

原帖由 bbgrace624 於 13-04-01 發表
昨晚有朋友說想放租珀麗灣,因過年前未執好屋所以未租出去,到而家想租出去agent話已無人承租了。我估黎緊租 ...
我個租客都同我講話去地產鋪揾租盤揾左幾個禮拜都揾唔到,d agent 話無盤,但其實係有,唔知佢地點解唔帶客

禁止訪問

伯爵府

回覆 Nicmommy 的帖子

我自己將層樓放上網,睇二,三個就租出,仲有吾使比佣及比Sale叫底左價。

子爵府

無乜機會跌,我想執到筍嘢呀

伯爵府

回覆:maggielucas 的帖子

我覺得趺20%都合理。

不過想入貨的最好有心理準備,不會是一下子會發生的事。而且,當樓價回落了,又會有另外一些因素去抵消,如等下等下到時已加息,又出現另外一些措施限制,刀無兩頭利。

係我就睇利率行先。人人觀點不一。

我自己三年前睇準了H+0.65%入市,當年樓價冇人話平,報紙日日話到頂,我入巿睇自己需要,不是tbb考眼光游戲!

冇野實際過全面評估自己需要及能力!樓價平到就平!

Chirley  totally agree  發表於 13-4-9 10:41
KHB    發表於 13-4-5 01:50

公爵府

引用:我覺得趺20%都合理。 不過想入貨的最好有

原帖由 cheapbombom 於 13-04-04 發表
我覺得趺20%都合理。

不過想入貨的最好有心理準備,不會是一下子會發生的事。而且,當樓價回落了,又會有 ...

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

之前睇過有個網友話,調整會去到103點,一於擔定櫈仔睇下佢係唔係咁準!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

首頁
34567...29

尾頁

跳至