論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾時由 3270--> 3320

有無人知? ?-(

別墅

Re: 幾時由 3270--> 3320

約2005年5月

洋房

舊的唔知, 新資料如下:

規定最低工資

政府會定期就外傭規定最低工資進行檢討。僱主須向外傭支付不低於簽訂合約時規定最低工資的薪金。這項規定一方面可保障外傭免受剝削,另一方面亦可保障本地工人免與低薪海外工人競爭。考慮香港的整體經濟和就業情況後,政府決定自二零零六年五月三十一日起,把外傭的規定最低工資調高80元,即由每月3,320元調整至3,400元。新的工資水平適用於所有在二零零六年五月三十一日或以後簽署的僱傭合約。

要常常喜樂, 不住的禱告, 凡事謝恩 :-D

大宅

咁岩, 先兩日個工人同我講話人工加左, 我同佢講唔關佢事, 係新簽合同先加, 人加佢又想加都痴痴地.

洋房

thanks.
maman 寫道:
約2005年5月
要常常喜樂, 不住的禱告, 凡事謝恩 :-D

男爵府

畀面勳章

呢個政府都低b嘅, 不斷為啲外庸爭取保障, 向我哋班顧主交外庸稅去補貼本地工人(係家務助)而吳係低收入人士, 因大部份底收入人士吳係做家務及照顧小孩.跟本就吳會構成競爭, 底b政府大話連編, 仲有呀, 保障外庸合同的條文就同我地一樣, 我哋比哋外庸稅由點解吳可以用嚟扣除稅呀,而外庸有點解吳使交稅?, 佢地賺錢全份人工寄返鄉下, 都吳會係香港使錢.

呢個低b政府

洋房

我讚成外傭稅可以扣稅, 幫輕下我哋班顧主. :-x

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

一年加兩次人工,提起就把幾火
該用戶已被刪除

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係叫外傭稅,係叫"再培訓徵款",C未?點當稅項扣呢??

子爵府

醒目開學勳章

----->$400

----->$3320

---->$3400

首頁

尾頁

跳至