跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

今日老公去左打ball得我同hug係屋企, 因為我要沖涼hugo又忽然想食生果, 我第一次比左好多個指令佢....

先是去廚櫃拎隻碗, 跟住打開雪櫃搵車里子, 搵到就拎十粒 (拎完野個雪櫃唔要亂晒龍). 再去洗手間洗車里子, 因為廚房唔夠高, 仲要一粒一粒洗, 唔可以求其. 洗完抹乾水份, 出去飯桌食.

佢全部都做齊, 仲自動自覺去搵張癈紙放核, 食完包好d核掉. 跟住洗埋隻碗比我. 一時之間真係覺得hugo大個仔左好多, 希望佢keep住生生性性, 我就安樂晒囉 :mrgreen:

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma,

有時細路既能力真係唔可以低估

水晶宮

2024年龍年勳章

tszhinma,
今日係未同hugo返基恩呀 ??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

rita,
係呀,今日基恩家長會,12:30放學了.

珍珠宮

hinma,

仲乜放學行來行去呀??

有無收齊通告?? 我check hugo個bag, 原來老師唔記得派, 我又要返學校拎番, 我返去時好多家長都等收通告 老師話太忙唔記得左

Rita,

係呀! 返學....我聽左一朝野頭都痛! 返黎睇通告睇到傻

大宅

好媽媽勳章

Tszhinma,

Hugo好叻仔呀

我Sat.返完家長會...聽左4個鐘又係頭都痛! 睇通告又係睇到傻... 重有填form填到傻

大宅

好媽媽勳章

Kitty,

LS 英文課, 科學課用英文教. 普通話課就當然係普通話啦, 其他用中文, 報料完畢

珍珠宮

ccmeow,

佢肯就可以做到好多野, 不過成日懶之麻

9月份仲有好多通告, 真係眼花花

別墅

各位,

呢幾日我已經要返學校開會,包括校務會議,科目會議和小組會議,開會都花不少時間!又要準備開學既嘢同去上workshop學電腦,所以都好忙,唔可以陪仔仔啦! :lol:

我諗你地都忙於為子女準備開學既嘢!
希望新學年開始,大家既工作同子女既學業都順順利利,每一天都開開心心啦!

珍珠宮

畀面勳章

Tszhinma, ccmeow,

係呀! 一開學就有好多好多通告同訂講, 淨係開cheque同簽名都攪到眼花花. 我就係咁, 舊年Gavin本handbook第一個比老師寫既係我, "欠回條"

自此, 我就買左個F4 zipper bag放哂所有通告入去, 仲開左本日記簿記低所有學校既野, 幾時交乜野回條/dictation/家長會/帶乜乜回校.... 咁就冇再出事喇.

不過我諗今年Paul boys會好d, 佢地開始用電子通告, 個個家長同學生有自己account, 可以有"社群"chat. 到時同其他mami keep in touch都容易好多.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tszhin媽咪,
本來我想去大快活食野,因為唔想又係屋企附近食,但小朋友又話唔想食野住,所以番轉頭.
我就收齊通告,但Gloria's hin仔手冊出錯左.
你個班派漏通告,亞乜生有無?
TszHin媽咪 寫道:
hinma,
仲乜放學行來行去呀??
有無收齊通告??

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

各位,
有無人可以答我呀?
有親人買樓,要搵人做擔保,若果我簽做擔保,係咪即係我揹起佢層樓? 第日我自己買樓,做銀行按揭會唔會好難批架?

珍珠宮

wahmother,

我d做老師既朋友8月中已經返晒學校做野啦, 所以我都知你一定好忙喇. 亦知道做老師既壓力不少, 你都要takecare呀! 祝福你工作順利, plan好既野唔洗改! 有時間就上黎同我地傾幾句啦 :mrgreen:
Wahmother 寫道:
各位,

呢幾日我已經要返學校開會,包括校務會議,科目會議和小組會議,開會都花不少時間!又要準備開學既嘢同去上workshop學電腦,所以都好忙,唔可以陪仔仔啦! :lol:

我諗你地都忙於為子女準備開學既嘢!
希望新學年開始,大家既工作同子女既學業都順順利利,每一天都開開心心啦!

珍珠宮

Teresa,

有電子通告真係唔錯bor

我由hugo k.2開始已經一收到通告就mark them down 落月曆, d通告又會貼係磁石板, 直至完左先會掉, 又試過入落電子記事薄同手提電話入面(出左街都知) 萬無一失呀!
Teresa 寫道:
Tszhinma, ccmeow,

係呀! 一開學就有好多好多通告同訂講, 淨係開cheque同簽名都攪到眼花花. 我就係咁, 舊年Gavin本handbook第一個比老師寫既係我, "欠回條"

自此, 我就買左個F4 zipper bag放哂所有通告入去, 仲開左本日記簿記低所有學校既野, 幾時交乜野回條/dictation/家長會/帶乜乜回校.... 咁就冇再出事喇.

不過我諗今年Paul boys會好d, 佢地開始用電子通告, 個個家長同學生有自己account, 可以有"社群"chat. 到時同其他mami keep in touch都容易好多.

珍珠宮

hinma,

你行左落去都可以返到屋企ga wor, 唔洗行番上黎ga, 嗰度好方便條條大路通羅馬

我打左比gloria, 一心問佢你地班有無派通告, 佢已經話左我知啦! 唔知學校record仲有無錯tim

我同你地分手時咪就係check hugo個bag囉, 人地一見無通告第一時間 左個仔呀 去到學校見到好多家長係度等, 老師出黎時話番比我地知咋. 我咪成機串佢囉, 錯左個仔 [quote]
HinMa 寫道:
Tszhin媽咪,
本來我想去大快活食野,因為唔想又係屋企附近食,但小朋友又話唔想食野住,所以番轉頭.
我就收齊通告,但Gloria's hin仔手冊出錯左.
你個班派漏通告,亞乜生有無?[quote]

珍珠宮

hinma,

如果你親人無還$$你就要同佢揹, 你位親人信唔信得過ga 至於第日你自己買樓,做銀行按揭會唔會好難批, 就要睇你既record, 同你既還款能力啦.
HinMa 寫道:
各位,
有無人可以答我呀?
有親人買樓,要搵人做擔保,若果我簽做擔保,係咪即係我揹起佢層樓? 第日我自己買樓,做銀行按揭會唔會好難批架?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Tszhin媽咪,
因為我聽過人話,如果做左擔保人,即係等於揹左個loan,第日申請按揭,銀行會楂得緊些.
佢地既信用呀........唉....................

珍珠宮

hinma,

都有可能ga~ 因為你已經有loan係身麻, 咁佢地考慮你既還款能力會緊d都唔出奇!

你唔好立亂同人做擔保呀! 親人都係咁話....幾多人唔熟唔食, 同親人借錢永遠都老馮唔還, 我唔係想話你親人, 只係小心使得萬年船, 我都係擔心你咋.
HinMa 寫道:
Tszhin媽咪,
因為我聽過人話,如果做左擔保人,即係等於揹左個loan,第日申請按揭,銀行會楂得緊些.
佢地既信用呀........唉....................

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

tszhin媽咪,
我就係知道呢個道理,其實我都試過借$俾親人,結果都係無得還,重係5位數字黎 :-( ,但佢唔肯還,重成日北上遊玩,買新款手機俾個仔,唉..............
但今次個親人計錯數去買樓,已經落晒大訂,唔幫佢,佢就撻晒訂& agency 兩邊commission,真係唔知點攪?

珍珠宮

hinma,

oh....my god~ 真係唔知點算囉! 幫又唔係....唔幫又唔係

我見得多啦....我uncle成日唔搵野做, 郁d就問我爸爸借, 一去無回頭, 再唔係就見我爸爸同朋友食飯, 佢又走出黎食, 食完走左去....佢仲有個女讀緊小學, 都快升中囉

最近我老公又係煩緊佢哥哥/姐姐成日問佢借, 把口就話還但.... 我地就死慳死底, 佢地就係咁使! 你唔借比佢佢就走去財務借, 你話死唔死

我又試過朋友無$$比card數, 我幫佢還左, 佢仲寫埋借據tim...最後影都無, 仲去泰國旅行!!!

首頁

尾頁

跳至