懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

抽羊水係點架?

請問抽羊水驗唐氏宗合症係點架?痛ma?係咪真係好易小產?我之前做抽血驗唐氏宗合症,但結果係1:295!而以我年齡應該係1:1419為正常!1:300以下係高風險!但我之前第一胎係1:1430,正常!...e+我好擔心呀!!! :cry:

男爵府

醒目開學勳章

Re: 抽羊水係點架?

呢條video link有得睇係點樣抽羊水
https://www.fetalmedicine.hk/private/media/videoarchive.asp?f=Amniocentesis

侯爵府

zillyzizi 寫道:
呢條video link有得睇係點樣抽羊水
https://www.fetalmedicine.hk/private/media/videoarchive.asp?f=Amniocentesis

thx,但有冇中文!真係唔該哂你!!

男爵府

醒目開學勳章

網站呢版有得揀中文﹐你睇睇d information
希望幫到你~

https://www.fetalmedicine.hk/tr/oscardetails.asp

侯爵府

zillyzizi:

真係唔該哂!Thx!!!~~~!!! :lol:

洋房

朗仔, 睇下呢個website既資料啱唔啱你...
http://www.hkpdc.com/big5/service03.html

抽胎水(a.k.a.抽羊水)會Check到晒BB既23對染色體是否正常, 一般响16-20w做最好, 快速報告(主要驗唐氏)2-7日有, 詳細報告就要等3-4星期.

抽既時候都幾快(需時大約幾分鐘), 有啲痛...好似抽血咁, 醫生話有0.5-1%既流產風險.

PS: 如果你打算抽, 可以先問下自已睇開既醫生意見; 當然最好揾個經驗好既醫生啦; 同埋唔係每個產科醫生都可以抽架.

侯爵府

Baby_Boy :
謝謝你的資料!醫生話建意我做抽羊水,因我23歲,應該係1:1419!而我e+1:295!醫生已經開醫生紙比我去政府醫院做檢查!我想問係咪私家做好d?Thx!!!真係好感激你地提供既資料!唔該哂!!! :lol:

複式洋房

朗仔, 你咁Young唔使太擔心呀…因為OSCAR測試經常有「假陽性」結果架. 根據港大醫學院既資料: 每30名篩查結果陽性(高危)的孕婦中, 只會有1個胎兒發生唐氏綜合症.
http://www.hku.hk/obsgyn/

洋房

朗仔, 我揾私家醫生抽, 所以唔知政府果邊係點, 不過你可以考慮吓幾方面:
1. 醫生經驗: 私家醫生你話事揾邊個, 政府就無得揀醫生.
2. 錢: 政府抽係咪免費定要俾幾錢呢?
3. 時間: 睇下政府俾你個期係幾時, 私家醫生可能會快啲(同埋有啲私家醫生15w都可以抽).
4. 報告: 你最好問下政府幾耐出報告, 好似要成個月, 加錢可能有快速報告嘅; 私家就幾日有快速報告, 三四星期有詳細報告.
5. 地點: 私家醫生通常响診所抽, 休息一陣就可以走; 政府好似响醫院手述室抽架.
6. 陪診: 私家醫生通常都俾屋企人陪住你抽(因為都幾驚架), 政府唔知可唔可以陪.
7. 病假(如果你要返工): 政府抽好似只俾一日假紙, 私家醫生通常會俾兩三日假紙. 嗱…你抽完最好休息吓以減低流產風險呀.
希望你BB平平安安、健健康康.

侯爵府

novaching 寫道:
朗仔, 你咁Young唔使太擔心呀…因為OSCAR測試經常有「假陽性」結果架. 根據港大醫學院既資料: 每30名篩查結果陽性(高危)的孕婦中, 只會有1個胎兒發生唐氏綜合症.
http://www.hku.hk/obsgyn/

我d朋友都勸我唔好咁擔心!我會架la,thx!! :-P

別墅

上星期,我做了抽胎水,係由私家醫生做,我同意Baby_Boy的意見,抽胎水冇想像中咁恐怖,好快完成, 好似打針咁,價錢係$3900, 包快速報告(3日有結果)。

放心, 不是大問題。加油!

侯爵府

Baby_Boy 寫道:
朗仔, 我揾私家醫生抽, 所以唔知政府果邊係點, 不過你可以考慮吓幾方面:
1. 醫生經驗: 私家醫生你話事揾邊個, 政府就無得揀醫生.
2. 錢: 政府抽係咪免費定要俾幾錢呢?
3. 時間: 睇下政府俾你個期係幾時, 私家醫生可能會快啲(同埋有啲私家醫生15w都可以抽).
4. 報告: 你最好問下政府幾耐出報告, 好似要成個月, 加錢可能有快速報告嘅; 私家就幾日有快速報告, 三四星期有詳細報告.
5. 地點: 私家醫生通常响診所抽, 休息一陣就可以走; 政府好似响醫院手述室抽架.
6. 陪診: 私家醫生通常都俾屋企人陪住你抽(因為都幾驚架), 政府唔知可唔可以陪.
7. 病假(如果你要返工): 政府抽好似只俾一日假紙, 私家醫生通常會俾兩三日假紙. 嗱…你抽完最好休息吓以減低流產風險呀.
希望你BB平平安安、健健康康.

我問過朋友意建,佢地都話私家醫生會好些,經驗好,起碼時間上快好多知道結果!我老公都話揾私家做好些!我係全職mami!唔洗返工!會好好休息呀!我都祝你同bb、家人...健健康康、快快樂樂!!!

侯爵府

chanpipi 寫道:
上星期,我做了抽胎水,係由私家醫生做,我同意Baby_Boy的意見,抽胎水冇想像中咁恐怖,好快完成, 好似打針咁,價錢係$3900, 包快速報告(3日有結果)。

放心, 不是大問題。加油!

hi!你好,我e+都會揾私家醫生做,但價錢咁參差既?有d mami話$4500,有d mami話$5500!e+我等星期一打電話預約,都好似等好耐時間咁!如果政府醫生要等成個月,我怕我有排心掛掛!! :cry: thx!! :lol:

洋房

朗仔, 係呀…等既時間真係好難過, 所以我揾私家醫生抽, 因為兩日就有報告.

如果你真係抽, 提意你叫埋老公陪你, 放鬆啲會無咁痛; 我自已一個人去, 都幾驚架…驚枝針拮親小B, 不過好彩醫生好好經驗而護士又好好人, 如果唔係我諗我可能驚到喊都似…

抽完之後記住返屋企休息吓…頭一兩日最好瞓床, 同埋唔好拎重野, 當然唔好曳曳添. 如果萬一有穿水或者流紅就要即刻睇醫生; 只要你乖乖地休息, 就OK架啦…唔使太擔心呀.

我會為你同BB祈禱.

PS: 私家醫生價錢都會有唔同(我聽過既由HK$3800-HK$6000+都有), 有啲個價錢要另外加錢先有快速報告, 有啲個價錢就包埋4D/結構性超聲波, 有啲又要你去睇一次產檢先肯幫你抽, 總之你問清楚先决定.

侯爵府

Baby_Boy :

如果頭2日要好好休息,我諗要將仔仔先放親戚度2日lu...

我會叫埋我老公陪我去!(我估佢安慰我會好好好多卦?!)

謝謝你!!! :lol:

洋房

朗仔, 我抽之前都好擔心流產風險, 所以問咗好多人…醫生護士同埋BK媽咪都係叫我多啲休息. 但我都聽過有人抽完仲去返工或者行街, 不過我就唔敢冒險.
放心啦…等你好消息.

侯爵府

Baby_Boy :

聽左咁多mami、朋友既意見,我e+無咁擔心la!Thx!!

起初真係好驚,唔知點算?同老公講,佢又一齊同我驚又亂;同mami傾,佢又擔心埋一份;問朋友,開始有d定下來,因朋友比較冷靜,叫我先問醫生點做,(但星期6,已過辦公時間,問唔到!)跟住諗,不如上網揾資料,跟住係bk li度...識到你地! 好彩大家比我既資料同意見真係幫到我! :lol:

真係好多謝你地既意見同祝福呀! :lol:

男爵府

朗仔, 唔駛甘驚, 不過我都好明白你的心情, 因為我之前都係星期六才知道可能要考慮抽洋水, 等左3日先同我的主診醫生傾, 到下一個星期三才抽, 當中的幾天, 真係渡日如年, 不過都好彩係這裡有好多人傾下, 個心才定左d. 不過抽洋水最恐怖係當你對這件事唔清楚,個心好多個問號的時候. 其實抽洋水都係幾分鐘的事, 香港唔係好多醫生可以做這件事, 所以佢地都好有經驗, 醫生會一路望住個超聲波, 一路落針, 痛都係有少少. 最緊要抽完要休息, 唔好周圍走.

祝你同bb平安健康! 你地一定無事的.
分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

男爵府

我就係一抽完坐都冇坐就同咗老公去食晏,跟住就返去返工,一日假都冇攞過,亦都一D唔舒服都冇,我個醫生話如果係做寫字樓工,坐定定的應該唔會有乜野影響,只要唔好緊張,唔好操勞,唔好拎重野,同埋留意自己情況,如果覺得子宮有收縮的感覺,先至要放假休息。

Baby_Boy 寫道:
朗仔, 我抽之前都好擔心流產風險, 所以問咗好多人…醫生護士同埋BK媽咪都係叫我多啲休息. 但我都聽過有人抽完仲去返工或者行街, 不過我就唔敢冒險.
放心啦…等你好消息.

侯爵府

hellokitty1011 寫道:
朗仔, 唔駛甘驚, 不過我都好明白你的心情, 因為我之前都係星期六才知道可能要考慮抽洋水, 等左3日先同我的主診醫生傾, 到下一個星期三才抽, 當中的幾天, 真係渡日如年, 不過都好彩係這裡有好多人傾下, 個心才定左d. 不過抽洋水最恐怖係當你對這件事唔清楚,個心好多個問號的時候. 其實抽洋水都係幾分鐘的事, 香港唔係好多醫生可以做這件事, 所以佢地都好有經驗, 醫生會一路望住個超聲波, 一路落針, 痛都係有少少. 最緊要抽完要休息, 唔好周圍走.

祝你同bb平安健康! 你地一定無事的.

係呀,係li度傾下,心情真係好好多!感謝各位bk朋友比左好多意見、資料、支持、同祝福...!!!由初初我好驚、有世界末日既感覺(好似誇張左少少,但我由睇完醫生,再行去巴士站等巴士時,真係有li種感覺,六神無主! :cry: )到慢慢清楚知道抽羊水唔係太危險同唔恐怖!(因mami話以前抽羊水好危險同恐怖 !)e+我心情已放鬆好多! :-P

但e+我需要揾醫生做抽羊水檢查!(如果各位如有醫生可介紹,麻煩pm比我! thx!!!

係呢,你既報告要等幾耐先有架?!

我都祝福你同bb平安健康!快快樂樂! :lol:

首頁

尾頁

跳至