論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人病了一日又沒有醫生紙,要比人工嗎?

子爵府

引用:工人病了一日又沒有醫生紙,要比人工嗎?

原帖由 roundabout 於 13-04-03 發表
工人病了一日又沒有醫生紙,要比人工嗎?
Did she do something for you such as housework?

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

Of course no la

子爵府

引用:Of+course+no+la

Of course no la
Then no paid leave

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

基本上2日OR以上有医生紙的病假先會有得PAY.

但如果佢唔係炸病, 我唔會扣佢人工, 因為怕佢為左錢而帶病做野, 令到一家人有病, 得不償失.

子爵府

引用:基本上2日OR以上有医生紙的病假先會有得PAY

原帖由 wmkcnw 於 13-04-03 發表
基本上2日OR以上有医生紙的病假先會有得PAY.

但如果佢唔係炸病, 我唔會扣佢人工, 因為怕佢為左錢而帶病做 ...
係連續4日病假有醫生証明先有4分5人工

大宅

本來佢病都照比,但現在成日都話病,重要完全唔起身,又唔話比我聽,到我發現朝早敢遲都唔見佢才去拍佢門,又唔肯去睇醫生,要立即請假安排小朋友上學,跟著就全日都不會出來,所以我決定今次當佢no pay leave.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

roundabout 發表於 13-4-3 20:41
本來佢病都照比,但現在成日都話病,重要完全唔起身,又唔話比我聽,到我發現朝早敢遲都唔見佢才去拍佢門, ...

佢博炒. 你去搵定工人, 睇ARM左就一個月通知炒佢.

當然你要MARK低佢請左幾多日NO-PAY SICK LEAVE同埋你最好有D証明係佢唔肯睇医生, 例如約医生的BOOKING.

費事佢話你無理解僱

子爵府

引用:本來佢病都照比,但現在成日都話病,重要完

本來佢病都照比,但現在成日都話病,重要完全唔起身,又唔話比我聽,到我發現朝早敢遲都唔見佢才去拍佢門, ...
即係博大霧!實no paid佢

首頁

尾頁

跳至