烹飪搵食

跳至
[麵包糕點] P仔豆渣包

首頁

尾頁

別墅

想請問,整黑豆豆渣包點解個包隻色仲可以咁靚?仲係成100g. 我係咁咦落20g黑芝麻,個包就已經黑蚊蚊咁。

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amikotang 發表於 13-4-4 09:09
會嗎!?我從來冇過喎
豆渣係纖維,唔會溶解,日子有功,累積咁上下就會出事啦
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2021勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

d404me85 發表於 13-4-4 12:55
想請問,整黑豆豆渣包點解個包隻色仲可以咁靚?仲係成100g. 我係咁咦落20g黑芝麻,個包就已經黑蚊蚊咁。 ...
黑豆淨係層皮係黑色咋,個心係綠色架.........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

畀面勳章

andyman 發表於 13-4-4 14:16
豆渣係纖維,唔會溶解,日子有功,累積咁上下就會出事啦

明白,謝謝你

男爵府

畀面勳章

andyman 發表於 13-4-4 14:19

中醫講過黑豆心有白色的,但功效完全不能與綠色心相比

水晶宮

amikotang 發表於 13-4-4 15:15
中醫講過黑豆心有白色的,但功效完全不能與綠色心相比
真係未見過喎,好彩啫

別墅

andyman 發表於 13-4-4 14:19
原來如此。咁即係去左皮先至可以做豆渣。多口問句,做豆渣包d豆唔去皮又得唔得呢?

水晶宮

d404me85 發表於 13-4-4 23:12
原來如此。咁即係去左皮先至可以做豆渣。多口問句,做豆渣包d豆唔去皮又得唔得呢?
...
不是呀。
個皮都會一齊打豆漿架,你見吉蒂個包都有黑色一點點架。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kabemama+於+13-04-03+發表Oh

原帖由 amikotang 於 13-04-03 發表
用豆渣代替洗潔精,去油能力非常高,而且天然

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+prisyan+於+13-04-04+發表我

原帖由 prisyan 於 13-04-04 發表
我個包
揭開包蓋,會唔會有驚喜?

男爵府

tp168 發表於 13-4-3 12:04
落豆渣的話,要自己睇實個麵糰落水,好難講比你知個比例係幾多,
因為唔知你D豆渣乾濕度係點,以我為例,我 ...
首領, 係唔係即係用返基本吐司食譜, 但加入豆渣, 但係要減水

首頁

尾頁

跳至