自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

起四合院附近即南鑼鼓巷既另一面就係什剎酒巴街,幾條街好多野睇,風景仲好靚,呢條街係其他團友自費睇功夫表演時我地見到條街好大好有特色自己去行,吾去係可惜既,另外行行下就見到恭王府,即和珅以前既府第,好想入去睇,不過無時間了,係自由行就好啦!
跟團用左大部份時間去玉器店、絲綢店、藥店、按摩店...比錢比時間叫人sell野咁!

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我都是去一些大路景點,但就沿地鐵路線,頭兩

原帖由 leoniechan 於 13-04-06 發表
我都是去一些大路景點,但就沿地鐵路線,頭兩日
我住陽光老宅四合院,近鼓樓大街B出囗,附近景點
有南鑼鼓巷,煙 ...

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:11k+發表於+13-4-6+08:27+我都係咁諗

原帖由 yuyueng 於 13-04-06 發表
我都想知道,其實寫出黎見議導遊領隊費可吾可以比少D?有無人知呢?例如60蚊一日,咁可吾可以比50或30呢 ...
比少d導遊費只為出一口烏氣,但只會攪到大家很不愉快。以後下定決心自由行吧!

水晶宮

北京我都係自由行,
幾年前跟美X華去張家界,新年左右兩個人去連稅等萬二,三,
係行程有自費去玩果part, 比原先報團時貴左五百人仔一個,
仲話有d地方想唔去,因為之前落雪去到無野行,
但因為各團友都係想去,最終有去,
最離譜有次係,去完某景點後落山無啦啦無車,
係無街燈下要行半個鐘落山,我地仲要係行車道,
好彩嘅係電話有電筒!!! 總算叫見到路…
之後都有去購物點但唔會強迫消費,唔買都無黑面,算係值得贊嘅地方,但我相信都唔會再幫襯…

禁止訪問

引用:其實去旅行我覺得自由行好玩好多.+當然去D+

公爵府

yuyueng 發表於 13-4-5 14:39
復活節5天假期2大1小帶阿仔8歲去北京旅遊,上網見安安旅遊行程吾錯,5天團費4,299另加稅/附加費和領隊費2大 ...
呢間衰野我中左两次,已经blacklist!
快樂擁抱我!

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

文明地方, 都係自己去好d.

琥珀宮

畀面勳章

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:跟安安旅遊北京五天團返黎…70歲前我吾會再跟團

永安不嬲都幾好哦但可能你費用平,啫係同大6人來港平價團冇分別,乜永安依家咁架

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實唔闋安安事,間間都係咁 +

原帖由 panyeung 於 13-04-05 發表
其實唔闋安安事,間間都係咁
係吖

大宅

我都鍾意自由行. 想去邊就去邊

大宅

引用:其實唔闋安安事,間間都係咁 +

原帖由 panyeung 於 13-04-05 發表
其實唔闋安安事,間間都係咁
俗稱俾人賣豬仔,俾我情願自己買套票自己plan 去邊,洗鬼跟佢咩

yuyueng  宜家知" 訂"了!  發表於 13-4-8 12:48

大宅

引用:永安不嬲都幾好哦但可能你費用平,啫係同大6

原帖由 ctyying 於 13-04-07 發表
永安不嬲都幾好哦但可能你費用平,啫係同大6人來港平價團冇分別,乜永安依家咁架

...
好n 年前跟過安安去布吉,都覺得不過不失,都係趕鴨仔,年前跟佢去中東,因為機票都同團費差好少,點知有驚喜,去好多景點都包埋入場費,自費活動都有但都叫做好食好玩,心諗可能都係同團費問題有關卦

大宅

回覆:Rita 的帖子

去長城,搭地鐵再步行5至10分鍾轉巴士(印象中個巴士站係見到城樓嘅),我係08奧運時去,嗰時好多義工可以問,好少少。

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

回覆:yuyueng 的帖子

新年時參加egl好好喎,茶會時已講明該行程會安排3個自費活動,當地導遊好多口水,但只係不停講歷史、野史、介紹景點,當然亦有帶大家去購物,第一日已提大家呢個係佢對公司的責任,大家只需一齊入去聽介紹,之後行個圈,有興趣可以買,無興趣嘅上車,齊人就走故宮、天壇、長城每景點都留差不多半日,玩得好開心

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由+ctyying+於+13-04-07+發表永

原帖由 FongKwaiLan 於 13-04-08 發表
好n 年前跟過安安去布吉,都覺得不過不失,都係趕鴨仔,年前跟佢去中東,因為機票都同團費差好少,點知有驚 ...
係啊,我跟佢都去過肯亞!領隊超好人,見我C6肥特登讓出自己間kingsize大床俾我哋呢

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過離團一陳

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

mouth:

首頁

尾頁

跳至