自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

引用:回覆+angelaJJ+的帖子 重點系跟住4DAYS+當

原帖由 yuyueng 於 13-04-05 發表
回覆 angelaJJ 的帖子

重點系跟住4DAYS 當我地透明。問香港領隊其他人去睇自費功夫表演幾點返,我們自己行 ...
complain佢啦

kawai120  should be  發表於 13-4-8 12:05

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我都怕呢D團...堅持自由行.

伯爵府

yuyueng 發表於 13-4-5 14:39 復活節5天假期21小帶阿仔8歲去北京旅遊,上網見安安旅遊行程吾錯,5天團費4,299另加稅/附加費和領隊費21小共15000蚊。其實吾算好平。

1.強迫參加自費項目:

第一晚回酒店途中,導遊突然吾該前吾該後叫我地幫幫忙參加自費項目:1.夜晚外觀水立方2.車上外經長安街3.功夫表演4.人力車遊四合院(我們行程都有人力車遊胡同,只是不經四合院)共收300人民幣1位。講完即刻收錢,吾比你思考參吾參加。好彩前面有2 pair 人吾參加,領隊同果2pair人講吾參加要留起旅遊車上,跟住黑面,我地3個都話吾參加,又系超黑面。

到左酒店2pair人都有同香港領隊講點解自費項目加插起行程當中,吾參加無地方去要留起旅遊巴?領隊好黑面話個個團都系甘架,跟住拂袖而去無解釋。

2.觀光景點走馬看花:

到左天壇得半小時遊覽影相買紀念品,長城得個半鍾,包括上長城去廁所,影相同買紀念品,我地3個系跑到上跑到落,頤和園半圈就回程,去王府井大街2小時包自己食晚飯,食得飯黎無時間行街。

3.去果D賣絲綢賣玉器賣藥同人堂,保藥党就無限時停留閑閑地2小時以上。果D成藥都賣萬幾2萬蚊

講真,你話團費1000蚊去北京5日,大家知道一定有問題,不過成5000蚊一個都系甘真系怕怕70歲前我吾會再跟團,就算跟都吾會跟安安

$5000 算豪華團,點可意衰成咁!

最慘就是浪費了保貴的時間。

另外,任何沒在行程列明的項目,不參加者應立即送回酒店休息,沒理由要逼他們留在車上白等。

不過,類似的情況,這間旅行社已經不是第一次了!

建議你立即向旅行社和傳媒投訴。

男爵府

引用:復活節5天假期2大1小帶阿仔8歲去北京旅遊,

復活節5天假期2大1小帶阿仔8歲去北京旅遊,上網見安安旅遊行程吾錯,5天團費4,299另加稅/附加費和領隊費2大 ...
2年前同父母+婆婆遊北京,唔方便自由行,參加中x社又ok 喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 momoakira 的帖子

前年join sun花去海南島都還可以,真系無故到一家大行系甘差

男爵府

回覆:跟安安旅遊北京五天團返黎…70歲前我吾會再跟團

原來是永x,吾參加了。EGL 会吾会好D?

男爵府

其實任何一間都是一樣,四年前跟關鍵又係咁,我c6問導遊奌解吾去觀光点,c導遊話這團是購物團,不是觀光团,嬲爆

珍珠宮

引用:復活節5天假期2大1小帶阿仔8歲去北京旅遊,

復活節5天假期2大1小帶阿仔8歲去北京旅遊,上網見安安旅遊行程吾錯,5天團費4,299另加稅/附加費和領隊費2大 ...
有冇搞很錯吾買野就黑面咩世界我係你我會全個行程同個領隊作對我乜叉都吾會買睇下邊個激氣d

侯爵府

去指定購物點係旅行團指定節目。

yuyueng  but too long too much...  發表於 13-4-5 16:33

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kbeauty 發表於 13-4-5 14:54
我跟過"xx華"去北京,個導遊都係超差,同樣係留好多時間在購物點,仲想cut本身行程有的景點!

我同父母 ...
點 CUT 行程法??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 www 的帖子

$5000 點可意衰成咁!其實就系我個point
你話2000蚊樓下5天北京團真系預左,貪平低死羅,5整天早機(745分飛)晚機返(夜晚11點半到)到左天壇得半粒鍾,長城個半鍾5000蚊都要全程sell 野。

水晶宮

其實我問領隊:加插幾樣自費項目(我3個人就900人民幣)起行程中,吾去既要留起車度,系吾系合理呢?我報名時,交尾數時無講過有自費項目起行程內喎….
領隊話個個都系甘架啦,你吾去就算啦,轉身就走左。

伯爵府

yuyueng 發表於 13-4-5 16:32
其實我問領隊:加插幾樣自費項目(我3個人就900人民幣)起行程中,吾去既要留起車度,系吾系合理呢?我報名時,交尾數時無講過有自費項目起行程內喎….
領隊話個個都系甘架啦,你吾去就算啦,轉身就走左。 ...
第一,你絕對可以唔俾領隊導遊任何貼士。領隊和導遊的貼士是可以給,可以不給。(其實,佢咁講時,最好有錄音。)

第二,回港後,立即向旅行社、各大傳媒投訴。

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話過~~除左美食xx (即絕冇購物點)個d團之外, 唔會再跟團gala

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係....我以後都唔會跟團....

除非講到明一D無購物地方團....

否則..NO WAY

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 yuyueng 的帖子

男爵府

回覆:跟安安旅遊北京五天團返黎…70歲前我吾會再跟團

前年12月都係跟安安去北京5天,全部時間充足,反而今年去北海道跟egl就覺得麻麻

男爵府

我上月20号先跟油x地.北京5天團999元
加晒小費.保險.機場稅$2194.
超好既北京導遊加香港領隊
有3樣自費去十三陵.什技.恭王府.唔去無問題
因我腳痛祗去2樣唔去十三陵領隊.導遊都ok
有一家四口全部自費都唔去都無黑面
又比足時間我地行故宮.王府井.頤和園.
絲綢廠.同仁堂.宝樹堂.我地都係一個鐘度
茶葉.玉器直頭無人買.無黑過面.重話唔買就算
我地重問北京導遊攞咭片話下次來北京找她約車都得
食.住就一般啦.咁既收費

yuyueng  甘即系同團費無關!系領隊導遊想我地買多d野。  發表於 13-4-5 16:50

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:原來是永x,吾參加了。EGL+会吾会好D?

原帖由 天娜 於 13-04-05 發表
原來是永x,吾參加了。EGL 会吾会好D?
我都join過EGL去北京,食住都好,雖然有購物點但係導遊領隊都好好講明岩先買,唔岩既就等一等岩既團友,團友上晒車就開車,因為真係有公公婆婆團友特登去買藥,我生日果日仲柯打左長壽面比我食
好識攪氣氛

水晶宮

回覆 Phoebe_snufkin 的帖子

北京值得一去既,不過要自由行,我見所有景點附近都有地鐵站。跟團簡直浪費時間起指定牟利購物點度。

首頁
23456...10

尾頁

跳至