自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:話說今日lunch同幾個同事講起呢個話題,大

原帖由 HappyYW 於 13-04-05 發表
話說今日lunch同幾個同事講起呢個話題,大家就舉左幾個自己朋友case討論

Case 1: 個女仔本身做普通文職, ...
不論男人女人,最重要既係"條命生得好"。

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:嫁得好當然重要,問題係你嫁佢果時,點知將

原帖由 oguh 於 13-04-05 發表
嫁得好當然重要,問題係你嫁佢果時,點知將來係點?有錢嘅可以破產,專一嘅又可以變心。好運就一世,唔好運 ...
好中肯。

複式洋房

有經濟能力又有錢過你手,就梗係好啦,不過呢D男人好稀有。

我覺得大部分的夫婦,都係老婆全力照顧家庭所有大小事項,包括家務 / 小朋友 / 老公 / 工人,好多男人都係無乜承擔,咩都唔做又唔想做。

伯爵府

畀面勳章

回覆:認同女人最緊要嫁得好嗎?

嫁得好同有獨立自主能力一樣咁重要,千其唔好100%依賴男人

男爵府

pp_pp1021 發表於 13-4-5 18:59
我覺得女人唔洗太叻,因為太叻會令男人卻步,嫁得好當然好,但嫁個好老公先係最緊要,唔洗太有錢,只要有上 ...
查實今日我地就係講開女人唔洗太叻呢個話題而伸延到女人要嫁得好,有同事話眼見好多女強人一係嫁唔出,一係就婚姻失敗,所以覺得太強太叻有時嚇親男人,不過我覺得都係睇性格同際遇,一樣有好叻既女人有個好老公

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+HappyYW+於+13-04-05+發表話

原帖由 PCCW2319 於 13-04-05 發表
不論男人女人,最重要既係"條命生得好"。

男爵府

嫁得好當然好喇,但可遇不可求嘅

男爵府

咁大家又覺得點先算嫁得好呢?

我諗人人定義唔同,我自己就覺得唔洗一定要嫁個有錢人,但唔好要為錢煩,生活水平唔會差過做女時,但最重要都係老公專一又錫自己同自己父母,6299又同自己關係好,仔女生性,咁樣個家庭已經好和諧好美滿。我自己都寧願有份工,始終有保障d

珊瑚宮

通常識愛自己的女人,會努力提高「自立生存」的能力,所以對伴侶有要求,所選的不會太差。
真的發覺看錯了,也不必只剩下逆來順受的苦澀路。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

miffymiffy 發表於 13-4-5 16:17
最緊要條命好, 命好乜都好
我都係咁話!

大宅

引用:我就覺得女人性格好好重要,未必一定要好靚

原帖由 Mrslot 於 13-04-05 發表
我就覺得女人性格好好重要,未必一定要好靚,但如性格好有學識品德又好,識到好男仔既機會都高d,結完婚維 ...

大宅

回覆:PY-Sing 的帖子

認同

珍珠宮

老公錫自己,自己又有能力養到自己,唔駛靠人,已是不錯了

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但如果自己條件唔係好好,嫁個太有錢太好既老公我諗我會有d驚...人都係矛盾

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:女人最緊要愛自己,有經濟能力,嫁得唔好都

原帖由 So碧 於 13-04-05 發表
女人最緊要愛自己,有經濟能力,嫁得唔好都唔驚
agree

男爵府

agree 嫁得好既女人捱少d又唔洗憂柴憂米,個樣keep得好...後生好多

伯爵府

女人最緊要自己有錢,始終人係會變〜

子爵府

引用:嫁得好當然重要,問題係你嫁佢果時,點知將

原帖由 oguh 於 13-04-05 發表
嫁得好當然重要,問題係你嫁佢果時,點知將來係點?有錢嘅可以破產,專一嘅又可以變心。好運就一世,唔好運 ...

子爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:最緊要有強勁外家,做何家淑女好過做徐子淇

原帖由 qqbabe 於 13-04-05 發表
最緊要有強勁外家,做何家淑女好過做徐子淇。
好認同

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至