母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b19日大,但好討厭埋身,再加上我又要返工,所以一早打算做全泵媽,早幾日左邊有硬塊攪到發燒,食左通乳寶已好返好多,不過仲有一小舊硬塊好
頑強,無論我點推點按摩都無通嘅跡象,一直係咁紅同埋痛.....

我因為想快d上奶於是密密泵,3個鐘一次,但可能之前個電泵較得太大力,
扯到個乳頭又腫又痛,今朝諗住叫阿b埋身餵,希望可以快d好返,半推半就餵左
40分鐘,阿仔一係訓著唔啜,一係就發脾氣唔食......

唔泵,又怕塞,又怕少奶,用泵,乳頭即刻變腫又痛,有無jm可以教下我應該用咩方法啊~

大宅

回覆:泵到乳頭腫晒,又有硬塊,點算好

熱敷再叫老公啜。我都係泵極都唔通,bb 啜先得。

大宅

回覆 VVhuilee 的帖子

老公未必肯啦~我個陪月幫我按左三次乳房,加埋通乳寶,塞左硬塊已通返8成,係唯獨個一小舊整極都唔走,好似一粒小石頭咁,按下去會痛,有時唔按都會痛....
咩黎架?

大宅

回覆:泵到乳頭腫晒,又有硬塊,點算好

試過手擠奶未?等乳頭好返先再用泵。泵奶唔好用蠻力。

大宅

引用:回覆+VVhuilee+的帖子 老公未必肯啦~我個

原帖由 容易拎 於 13-04-06 發表
回覆 VVhuilee 的帖子

老公未必肯啦~我個陪月幫我按左三次乳房,加埋通乳寶,塞左硬塊已通返8成,係唯獨個一 ...
我果時大約個半月先用電泵,之前一直手擠,不過好彩我個囡肯埋身。但如果塞左,你可能先試下用椰菜片敷下。莖部先用樽之類碌碌再敷,係會有輕微收奶作用,但都消炎,不要敷到乳頭及乳暈,同敷10分鐘左右好啦

大宅

引用:阿b19日大,但好討厭埋身,再加上我又要返工,

原帖由 容易拎 於 13-04-06 發表
阿b19日大,但好討厭埋身,再加上我又要返工,所以一早打算做全泵媽,早幾日左邊有硬塊攪到發燒,食左通乳寶已好 ...
我驚你越按越泵越塞

禁止訪問

引用:阿b19日大,但好討厭埋身,再加上我又要返工,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊