論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

合約滿時唔續約,駛唔駛書面通知+一個月前通知

如題,謝!

別墅

Re: 合約滿時唔續約,駛唔駛書面通知+一個月前通知

要一個月前通知, 但唔駛書面通知, 到時佢臨走先簽finish contract letter.

別墅

Thanks.想問多一句係咪勞工處規定架? 有冇例可參考?

別墅

係我個agent講我知的.

別墅

我個agent又話唔駛都得囉,即係任佢地講?冇例可引?

mktung 寫道:
係我個agent講我知的.

珍珠宮

應該要,唔係佢点知要揾工定唔駛?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

醒目開學勳章

問7.2
當合約終止或合約期屆滿時,僱傭雙方需要做些甚麼?

僱主

􀂜 應清付所有工資及其他應付的款項,最好將款項存入傭工的戶口並取回收據。
􀂜 必須在合約終止7天內,以書面通知入境事務處的外籍家庭傭工組有關終止合約的事宜,但不須通知勞工處。

傭工

􀂜 應與僱主結算須支付的款項,並確保收妥所有款項才簽署收據。
􀂜 必須在合約終止7天內以書面通知入境事務處外籍家庭傭工組有關終止合約事宜,但不須通知勞工處。

至於大家之前曾經討論要唔要比書面傭工,其實比好過唔比,勞工處好似俾個窿僱主跌落去咁,你睇下,如果唔比書面,個外傭就可以走去勞工處玩野。

*若僱主在合約終止日或合約期限屆滿日之前7天內,以書面要求傭工續訂合約或以新合約重新聘用,而傭工不合理地拒絕該項要求,則傭工無權獲得遣散費。

**若僱主在合約期滿之前7天內,以書面要求傭工續約或以新合約重新聘用,而傭工不合理地拒絕該項要求,則傭工無權獲得長期服務金。

大宅

Hi winnie-sh

我想問清楚呀,如果工人完成2年合約,而我唔再同佢續約,又再請新工人,咁我要否比遣散費個工人呀,因為前天我打去勞工處問,佢話工人有權向我追討遣散費, :angryfire

咁你是否知道遣散費如何計算 :

洋房

既然, 依家D工人, 係又告, 唔係又告, 0甘我都覺得比好過唔比! 起碼又多個保障先!
不過講真, 話明係合約, 係兩年, 我都唔明點解仲要多比一封信, 合約內容有到期日, 正常就應該已經到某一日, 就終止! 係雙方同意, 真係唔明? (我地香港人合約制, 都唔會係0甘啦, 到期公司唔續約, 就係唔洗再返工) 真係吹帳!

複式洋房

interasian01 寫道:

我想問清楚呀,如果工人完成2年合約,而我唔再同佢續約,又再請新工人,咁我要否比遣散費個工人呀,因為前天我打去勞工處問,佢話工人有權向我追討遣散費, :angryfire

咁你是否知道遣散費如何計算 :

遣散費係 2/3 既月薪再 X 年資, 兩年即係 HKD4426.67
勞工處電話答係好行貨, 佢話工人有權追討遣散費係真既, 其實係唔係都可以追你, 要真係去到調解主任先清楚D例. 如你唔同佢續約, 同時唔再請工人, 你就要比. 以你個情況係唔駛比既.

珍珠宮

interasian01 寫道:

我想問清楚呀,如果工人完成2年合約,而我唔再同佢續約,又再請新工人,咁我要否比遣散費個工人呀,因為前天我打去勞工處問,佢話工人有權向我追討遣散費,:

係唔再請新工人 (即係冇咗呢個職位空缺)至要比遣散費!
但佢亦有可能 claim 你無理解僱!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一月份工人滿約,問過勞工署,佢地話唔使書面通知

別墅

提前一個月解約得唔得 ?
俾一個月通知期佢.

珍珠宮

白羊座:

咁唔係即係一個月通知炒佢囉!

大宅

goldking2,

thank you, 我現在明白啦,咁即係我同個舊工人完約再請個新工人就不用比遣散費啦,舊工人又無權追討遣散

首頁

尾頁

跳至