跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 好唔開心呀, bb幾耐先可以適應新工人??

mayau1105,

我有俾key佢架, 費事佢放假我要因為開門俾佢而特登早返屋企啦. 我要佢最遲9點返到屋企.

mayau1105 寫道:
key又係一個問題, 你地有冇將屋企條key比工人呀??? 因為我個工人將到, 我諗住weekend先帶bb返屋企, 等佢地2個慢慢相處一段時間, 但weekday我會叫個工人去老爺度train佢煮飯and service 佢, 但我又要7:30出門口返工, 點算呢....

洋房

你個b今日情況點呀??希望你個b女早d接受個工人啦, 咁b女媽咪唔駛咁心痛....努力呀....
[quote]
minimon 寫道:
mayau1105,

我有俾key佢架, 費事佢放假我要因為開門俾佢而特登早返屋企啦. 我要佢最遲9點返到屋企.

[quote]

侯爵府

mayau11105,

其實我個女當我地返哂工, 工人話佢係under control架, 唯一係朝早我返工前, 佢起身後果d時間, 佢見到我地, 咪想揀我地, 又要喊下咁囉.

我想佢可以好快變番好似以前咁, 自動波抱埋身就飲奶, 唔喊唔扭.

你個b今日情況點呀??希望你個b女早d接受個工人啦, 咁b女媽咪唔駛咁心痛....努力呀....

大宅

minimon

新工人始終係陌生,o係有得選擇的情況下,思行緊係要你地啦.
唔好話你個女,iiryss就算一向都係同一個工人湊,佢見到我都會要我湊返架,朝早起身換片時,未見到我都冇事,但一見到我就會撥開工人架喇.我唔理佢就喊.
所以都唔好咁唔開心喇~

侯爵府

pamila,

我最主要係唔開心佢把聲已經沙哂, 都仲要死喊爛喊... :-( :-( :-(

pamila 寫道:
minimon

新工人始終係陌生,o係有得選擇的情況下,思行緊係要你地啦.
唔好話你個女,iiryss就算一向都係同一個工人湊,佢見到我都會要我湊返架,朝早起身換片時,未見到我都冇事,但一見到我就會撥開工人架喇.我唔理佢就喊.
所以都唔好咁唔開心喇~

大宅

minimon

思行好早起身架咩?我每朝出門,iiryss都未起身.

洋房

Cinnamon :

你個工人你印印定賓賓呀??? 你個工人應該幾好呀, 你都可以比佢單對單睇bb, 佢有冇湊bb經驗呀?? 我請果個係賓賓, age : 23, 冇打住家工經驗, 但我睇 video時佢好好笑容, 我諗住佢到時, bb差不多1歲, 需要有人同佢玩, 但又擔心佢冇湊bb經驗.

而家做阿媽好辛苦, 又要諗bb, 又要諗工人.....

侯爵府

pamila,

以前佢唔係架, 我7:30出門口, 好多時佢都係岩岩起身, 甚至未起身. 自新工人到左之後, 佢而家半夜又起身多次 (以前一覺訓到大天光), 又無拿拿雞未啼就起身....

pamila 寫道:
minimon

思行好早起身架咩?我每朝出門,iiryss都未起身.

侯爵府

mayau1105,

我炒走果個係印, 而家新呢個係賓. 而家呢個35歲, 之前佢湊果個都差不多2歲, 未湊過未夠1歲既bb架.

我無法唔俾佢單對單呀, 因為我地2個都返工, 長輩又唔係成日可以幫手睇到. 你工人幾時到呀? 11月呀?

Cinnamon :

你個工人你印印定賓賓呀??? 你個工人應該幾好呀, 你都可以比佢單對單睇bb, 佢有冇湊bb經驗呀?? 我請果個係賓賓, age : 23, 冇打住家工經驗, 但我睇 video時佢好好笑容, 我諗住佢到時, bb差不多1歲, 需要有人同佢玩, 但又擔心佢冇湊bb經驗.

而家做阿媽好辛苦, 又要諗bb, 又要諗工人.....

侯爵府

all,

經過1wk (monday - friday) 我個女要單獨同工人相處之後, 我覺得佢明顯肯跟佢多d.

因為我sat唔使返工, 岩岩過左果個sat, 我compare番上個sat, 佢表現明顯穩定左d. 上個sat, 佢見我

洋房

我個賓賓今日到呀,,,, 個 agent應承幫我train佢幾日, 反正我都唔趕住用佢, 我會試下今個weekend帶bb返屋企, 比佢地見下面, 逐步黎...

聽你咁講, 起碼都大約知道bb要幾耐先ok, 雖然個個b都唔同.

[quote]
minimon 寫道:
mayau1105,

我炒走果個係印, 而家新呢個係賓. 而家呢個35歲, 之前佢湊果個都差不多2歲, 未湊過未夠1歲既bb架.

我無法唔俾佢單對單呀, 因為我地2個都返工, 長輩又唔係成日可以幫手睇到. 你工人幾時到呀? 11月呀?

[quote]

大宅

哎呀!

輪到我煩呀!! 我印印星期日來, 我囡囡都好跟佢, 無咩野, 但係幣在我囡囡可能無安全感, 去到邊都要人陪, 好似今晚工人煮飯, 已將網床搬到廚房門, 見到工人, 網床入面已有好多玩具又有好多波波, 都唔得, 工人要抱囡囡, 煮唔到飯, 我沖涼後抱BB, 工人才可煮飯, 都唔知點搞!

重稔住以後放工回家即有飯食添!

我囡囡咩人抱都得, 總知有得玩就咩人都跟, 真係好搞野!

想問你地工人煮飯時邊個睇住BB呢?

我無屋企人幫!!

大宅

我呢個工人係我老公同事唔用, 係因係佢太太唔做野返屋企, 咁咪唔要工人, 希望呢個工人唔駛令我擔心啦!

其實我都驚佢辛苦, 無長假, 就即刻來我家返工.

想問你地請工人會否再驗身呢? 但係我呢個工人又無放長期, 是否不用再同佢驗身呢? AGENT已驗身PASS.

今日工人手提收到MISS CALL係上一手顧主的囡囡打比佢, 咁工人咪回覆, 妹妹2歲半及哥哥6歲同工人講好掛住工人喎!!

大宅

好媽媽勳章

heiheiw,

自從無左工人後,
e+都係得一個人照顧灝灝 ~~
灝灝都係好痴身, 要人陪 ~~
我昨晚見奶奶煮飯時, 灝灝就自己睇TV,
但通常睇3,4個字就唔肯, 所以要煮得好快 ~~

另外, 我覺得灝灝開始習慣其他人要做野唔得閒理佢,
因初頭我開奶, 放佢係廚房見住都係咁喊,
但e+都會叫2聲, 跟住同佢講下野都唔會喊啦 ~~
希望遲D可以做到唔駛搬佢去廚房門口啦 ~~

heiheiw 寫道:
哎呀!

輪到我煩呀!! 我印印星期日來, 我囡囡都好跟佢, 無咩野, 但係幣在我囡囡可能無安全感, 去到邊都要人陪, 好似今晚工人煮飯, 已將網床搬到廚房門, 見到工人, 網床入面已有好多玩具又有好多波波, 都唔得, 工人要抱囡囡, 煮唔到飯, 我沖涼後抱BB, 工人才可煮飯, 都唔知點搞!

重稔住以後放工回家即有飯食添!

我囡囡咩人抱都得, 總知有得玩就咩人都跟, 真係好搞野!

想問你地工人煮飯時邊個睇住BB呢?

我無屋企人幫!!

洋房

聽你咁講一定唔駛擔心個工人對囡囡唔好, 之前佢湊果2個小朋友都miss 佢. 至於佢唔可以煮飯要睇住阿囡, 你收工後幾點返到屋企呀??如果可以的話, 遲dd食飯都ok la... 最重要阿b肯跟佢, bb最重要呀....

heiheiw 寫道:
我呢個工人係我老公同事唔用, 係因係佢太太唔做野返屋企, 咁咪唔要工人, 希望呢個工人唔駛令我擔心啦!

其實我都驚佢辛苦, 無長假, 就即刻來我家返工.

想問你地請工人會否再驗身呢? 但係我呢個工人又無放長期, 是否不用再同佢驗身呢? AGENT已驗身PASS.

今日工人手提收到MISS CALL係上一手顧主的囡囡打比佢, 咁工人咪回覆, 妹妹2歲半及哥哥6歲同工人講好掛住工人喎!!

大宅

[quote]
MashiMaro 寫道:
heiheiw,

自從無左工人後,
e+都係得一個人照顧灝灝 ~~
灝灝都係好痴身, 要人陪 ~~
我昨晚見奶奶煮飯時, 灝灝就自己睇TV,
但通常睇3,4個字就唔肯, 所以要煮得好快 ~~

另外, 我覺得灝灝開始習慣其他人要做野唔得閒理佢,
因初頭我開奶, 放佢係廚房見住都係咁喊,
但e+都會叫2聲, 跟住同佢講下野都唔會喊啦 ~~
希望遲D可以做到唔駛搬佢去廚房門口啦 ~~

[quote]

唉!! 希望囡囡唔駛成日搵人陪啦! 今早見工人抱埋囡囡入廚房我咪話唔好, 陣間煲緊野, BB雙腳HIGH 到煲咪大鑊!

今日見囡囡在網床內都好過擒日囉! 希望囡囡生性啦!

大宅

[quote]
聽你咁講一定唔駛擔心個工人對囡囡唔好, 之前佢湊果2個小朋友都miss 佢. 至於佢唔可以煮飯要睇住阿囡, 你收工後幾點返到屋企呀??如果可以的話, 遲dd食飯都ok la... 最重要阿b肯跟佢, bb最重要呀....

[quote]

我要成7點多才回到家!

係人都話我囡囡有得玩就咩都得. 囡囡係"爛玩精"

你工人點呀?

洋房

咁你就可以放心啦... 至少阿囡唔會因為陌生而:-( , 都係+, 唔好比工人帶佢入kitchen, 好危險, 又有熱水, 又有火, 寧願放bb入網床一陣.

我個工人星期一到咗啦, 都未見過佢, 放咗agent度, 佢話幫我train佢幾日, 其實, 我都想等個驗身報告出咗後, 冇問題先比佢返黎, 因為我個agent唔包hk 驗身, 我唔放心, 所以自己比$去check.

heiheiw 寫道:

我要成7點多才回到家!

係人都話我囡囡有得玩就咩都得. 囡囡係"爛玩精"

你工人點呀?

別墅

各位,

我個新工人上星期六到咗喇, so far 浩浩都肯跟佢, 我囝囝又係有得玩就咩都得, 日頭就有媽咪同奶奶輪流黎我屋企睇吓BB同新工人, 不過夜晚瞓覺就難攪啲, 試過俾工人暗佢瞓, 多啲時間典黎典去同瞓無耐就扎醒, 好似要搵番我哋陪咁,唔知關唔關事呢?

另外, 夜晚煮飯方面, 我會叫工人趁BB瞓覺嗰啲時間先整嘢, 到我哋番黎先煮飯. 因為我唔想時常得BB一個喺網床玩, 好寂寞咁!

大宅

[quote]
咁你就可以放心啦... 至少阿囡唔會因為陌生而:-( , 都係+, 唔好比工人帶佢入kitchen, 好危險, 又有熱水, 又有火, 寧願放bb入網床一陣.

我個工人星期一到咗啦, 都未見過佢, 放咗agent度, 佢話幫我train佢幾日, 其實, 我都想等個驗身報告出咗後, 冇問題先比佢返黎, 因為我個agent唔包hk 驗身, 我唔放心, 所以自己比$去check.

[quote]

我agent包埋驗身, 不過我比左4000(agency)+2600, agency話好小有工人咁referal, 所以會收貴d, (tax)但係我家姐話唔好信, 但係朋友話呢個工人無出過境, 應該唔駛擔心喎!!!

想問你又比左幾多錢agent呢?

首頁

尾頁

跳至