在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Merchandiser

我搵到份Merchandiser的工作, 但我對呢行吾熟, 請有邊度有d相關的課程進修呢?
平淡是福, 開心每一天 :-D 心已滿足, 皆因身邊有庝愛自己的人~~

男爵府

Re: Merchandiser

即是跟單. 照計無喎 !

除非是GARMENT 及 TEXTILE , 以及 CHEMICAL ( 化妝品) 呢的都有晚間課程上 , 就真係好 PRO 至得. 係科生出來就無咁易有鑊. 補鑊都快的 . 但都有做幾年而係 PROMOTE 而上位的

一般 SUNDRIES , TOYS 和 PREIMUM GIFT 都係做下 ASSITANT 和 SHIPPING CLERK 就 OK .

一般要有該行的認識 , 當然英文程度緊係 OK啦.
因為要 RESPONSE 客人每一天有來的 E-MAIL,
和生產既流程是如何 .
更重要知該產品在歐盟 和 USA 入口所需要的文件要求, 安全報告等的資訊.

但唔明係你問得這樣 ,你都唔係十分清楚呢行 , 但都可以聘為 MERCHANDISER. 照計通常是 asst. merchandiser 跟跟下 , 轉下工 , 偷下師再 PROMOTE 上位的 .
唔好意思 , 咁你係那一行呢 ??
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

別墅

Thanks for your reply., 我係做開shipping同跟單的, 之後朋友介紹左呢間公司, 個title係Merchandiser, 要負責shipping 同sourcing, 但係我對Merchandisero既工作范籌吾熟啦, 所以想請教下其他人啦.

公司係做雑項的, 客戶想找什麼產品我地就幚他們找什麼.
平淡是福, 開心每一天 :-D 心已滿足, 皆因身邊有庝愛自己的人~~

男爵府

雜項無乜 course 可進修的. 有就最好是英文.

唯有邊做邊學. 找 source 最重要識議價. 回覆客人的字眼用

得恰當啦.

最緊要上去多香港總商會等這些機構的網站 , 留意歐盟的國

家, 美國 , 或者南美等, 這些國家最新的出入口要求.

Good lucks !

別墅

HPChingchingma,

Thank you very much!

別墅

我做了好多年garment
反而想轉做sundries

別墅

听說garment係最難, 最煩的.

男爵府

manisaac 寫道:
我做了好多年garment
反而想轉做sundries

多在 garment 呢個 field 轉出去 , 都沒多大問題.
好多老闆 , supervisor 都喜歡由 garment 轉來的同事嫁.

好果轉左 toys 呢行, 仲覺得輕鬆.
toys 多經模啤出來. 相對鑊少好多 :-P

首頁

尾頁

跳至