論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我印印有臭孤! ~ Help ~

我請了這個印印兩個月湊我個初生bb, 但我地都覺得呢個印印好似唔係幾好....我老公好想炒左佢, 換個第二個...各位你地可唔可以比d意見我地? 印印既問題:

1. 之前湊bb, 灌bb飲奶, 搞到bb三日唔埋兩日都噴奶, 好心痛, 湊bb好似我仲有經驗過佢 (已warn了她幾次, 現改善中)

2. 來到後, 先話起singapore未煮過飯...唔識煮野, 煮得好難食...為了她可以專心湊bb, 我地而家唔使佢煮飯, 我地餐餐叫外賣 (死症, 無得改, 因為我都唔識, 無可能教佢)

3. 成日黑口黑面, 好似好唔開心甘, 無笑容 (已叫agent話佢, 但仍沒改善)

4. 最大問題係佢有臭孤, 真係好臭, 搞到全間屋都有佢陣"除", 好難頂, 最慘係bb日日比佢湊&抱都要聞住...我老公話好難忍兩年wor...

點算呀, 我地係新手傭主, 應該點做呀? 有無人可以比意見?

複式洋房

Re: 我印印有臭孤! ~ Help ~

許多初來的外傭,都會有體臭的問題,有說這是水土原因。多年前我也曾請了一個年輕印傭,入屋後才發覺她有體臭,我便向Agent反映,Agent後來給了一些藥粉給她洗澡,又教導她衛生和飲食習慣,幾日後那股氣味消失了。

大宅

Emen,

體臭問題可以買止汗劑比佢用, 同佢講香港夏天好熱, 用左會舒服d, 又香又美白, 佢會明, 送到比佢用正常係唔會反抗.

黑面問題如果agent 講完都無效, 呢個好大問題, 第日點聽你order 做野, 成日比面色你睇, 我就接受唔到.

煮飯問題, 可以請老人家幫手, 教2星期至1個月, <肯學>應該好快上手, 除非佢係有心用<絕招>, 抱住bb唔放之後, 咩都唔做, 咁就換得, 否則第日你會發覺, 佢係太太, 你係工人, 咩家務自己做哂, 咁唔掂.

但係你地又相處到2個月, 基本上大家都適應左, 如果可以慢慢教, 比時間比耐性, 問題唔大, 又可以改善的, 就繼續教, 換第2個又會有另外一d minor 問題出現令你火滾, 最好將要改善地方同agent 講, 等佢地翻譯講下, 佢地會明白多d, 我初時就用本agent 送的翻譯書, 1句句指比工人睇我的要求, 佢大致都明白, 冇得話唔明.

侯爵府

emen,

首先, bb嘔奶未必關佢事, 因為你bb仲係初生階段, 好多bb呢個時候都係成日嘔奶.

但有臭孤就真係唔得喎, 因為佢主力湊bb, 你諗下bb成日俾佢打橫抱住, 鼻仔就係聞正果個位, 所以如果根治唔到呢個問題都幾難搞.

如果你諗住換工人, 就真係要快d決定, 一來你應該而家仲係放緊產假, right? 所以可以仲有時間train新人, 二來bb而家唔識認人, 要轉就

大宅

klwy,

止汗劑真係可以改善倒嗎? 我地已經叫佢下午/上午熱, 可以沖涼&開冷氣...冷氣有開, 但佢陣除真係好難頂 係全間屋都係呀...

我都想忍架, 但我同我老公一諗到要忍兩年, 就 我都知換第2個又會有另外一d minor 問題出現, 所以而家我都係1516, 但我老公比較強烈想換 ~ ~

大宅

minimon,

我已經放完產架返緊工啦...如果要換, 就要等埋我老公x'mas一起放假去train新人...到時bb已經6個月大, 甘到時bb會唔會唔肯跟新工人架?

其實我都唔想甘恨心炒佢, 所以都試左甘耐, 但想到如果真係要忍佢兩年, 我地就謝晒 ~ ~

侯爵府

emen,

總之bb越大越認人先換湊佢果個就會俾長時間佢再適應囉, 你睇下阿陶, 佢4個幾月都識認阿米啦.

我都係岩岩換左工人, 個女喊到失聲....

Emen 寫道:
minimon,

我已經放完產架返緊工啦...如果要換, 就要等埋我老公x'mas一起放假去train新人...到時bb已經6個月大, 甘到時bb會唔會唔肯跟新工人架?

其實我都唔想甘恨心炒佢, 所以都試左甘耐, 但想到如果真係要忍佢兩年, 我地就謝晒 ~ ~

大宅

minimon,

下, 你個女喊到失聲~ ~

如果係甘, bb甘細就識認人, 我諗我地真係要決絕d, 我真係唔想bb愛上印印果陣甘臭既"除"呀! 同埋佢黑面得甘緊要, 我怕bb變成佢甘, 一d 都唔開朗呀!

唉, 真係好煩.

大宅

emen,

我認得你呀, 你之前睇王e師架嘛, 我都係因為你去睇王e師, 半個月王e師就把到我有左喇. 之前你幅相係一隻好可愛既貓黎加麻, 有冇記錯呢﹖

其實, 你印印係臭孤定係汗味呀, 有分別架, 臭孤係一年365日都有, 要搵e生e. 汗味就因為熱先有, 我生完bb明顯有陣臭味, 以前用開既止汗噴霧都無用, 而家改用曼秀雷敦走珠既止汗液, 就冇晒味喇, 我沖完涼就渣, 第二日全日都冇異味喇, 你叫佢試一試.

p.s. 你個bb幾得意喎.

Emen 寫道:
minimon,

下, 你個女喊到失聲~ ~

如果係甘, bb甘細就識認人, 我諗我地真係要決絕d, 我真係唔想bb愛上印印果陣甘臭既"除"呀! 同埋佢黑面得甘緊要, 我怕bb變成佢甘, 一d 都唔開朗呀!

唉, 真係好煩.

大宅

等待BB的小貓,

我都認得你, haha...你都生左啦, 時間真係過得好快 甘你仲有無睇王e師調理呀? 我生完都有搵佢~

你個都係b女, 好得意...睇來我地呢d新手顧主都有好多野要學...

子爵府

工人懶, 蠢我都可以頂倒3個月, 有臭孤就3個鍾都頂唔倒.
我真係好怕呢樣野, 所以當我請工人時要個agent寫抵不能有體臭!!!
我建議您盡快換工人, 唔係您個bb好受難.

大宅

Emen,

我有左都攞左成個月葯黎安胎, 但一飲就嘔, d葯而家原封不動冇飲過喇, 晒左千幾蚊葯費, 而家我冇睇喇, 因住得遠而且ec又要等好耐, 自己(鄧)鹿茸補囉﹗

我個印印雖然冇體臭, 但有時做野粗心大意, 唔識一眼關七, 唔夠醒目, 第日我返工真係好擔心, 所以我會返工前裝定ip cam.

Emen 寫道:
等待BB的小貓,

我都認得你, haha...你都生左啦, 時間真係過得好快 甘你仲有無睇王e師調理呀? 我生完都有搵佢~

你個都係b女, 好得意...睇來我地呢d新手顧主都有好多野要學...

珍珠宮

Emen 寫道:
我請了這個印印兩個月湊我個初生bb, 但我地都覺得呢個印印好似唔係幾好....我老公好想炒左佢, 換個第二個...各位你地可唔可以比d意見我地? 印印既問題:

1. 之前湊bb, 灌bb飲奶, 搞到bb三日唔埋兩日都噴奶, 好心痛, 湊bb好似我仲有經驗過佢 (已warn了她幾次, 現改善中)

2. 來到後, 先話起singapore未煮過飯...唔識煮野, 煮得好難食...為了她可以專心湊bb, 我地而家唔使佢煮飯, 我地餐餐叫外賣 (死症, 無得改, 因為我都唔識, 無可能教佢)

3. 成日黑口黑面, 好似好唔開心甘, 無笑容 (已叫agent話佢, 但仍沒改善)

4. 最大問題係佢有臭孤, 真係好臭, 搞到全間屋都有佢陣"除", 好難頂, 最慘係bb日日比佢湊&抱都要聞住...我老公話好難忍兩年wor...

點算呀, 我地係新手傭主, 應該點做呀? 有無人可以比意見?

體臭可以用止汗劑,但一定要冲完涼即用,臭至用係冇用!
cooking 方面,先試吓叫佢自己發板煮自己識同食開嗰啲,睇吓点,唔得就淨煲飯同灼菜,你地放エ買即食嘅餸或者買一兩樣外賣,千祈唔好完全唔駛佢煑!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

看完之後我好有同感,我印印來了兩個月,頭1,2日已經發覺佢有體臭,立即帶佢去看醫生,個陣味同汗味唔同,臭狐陣味你好遠都聞到,譬如佢在

別墅

Dear Emen:

我個印嘅case同你差唔多。 黑面和冇心機同小朋友玩已經改善。 臭孤方面我都用過很多方法。 最後我去了印尼鋪頭買了一隻叫MBK的止汗粉銀色盒給她用($15 only)和叫她一feel到多汗就去toilet抹腋下+拍上粉末。 從此味道消失了。
另外要留意,她們喜歡用印尼牌的洗髮液,味道好臭的,你睇吓仲有冇用。

別墅

我都買支俾個印印試吓先

別墅

唔該晒bk媽咪,我試下先,今日我媽咪又投訴佢唔識照顧我個仔(3歲),坐在公園又唔看住小朋友,阿仔踏單車,只有我阿媽追到氣咳,話佢又黑面同發脾氣,好難頂.又話印尼工人好順好聽話,我請了幾個又唔覺喎!或者係我唔好彩!

洋房

嘩! 有臭孤慘過打細路呀!!

別墅

我上任工人有勁臭孤 and口氣,佢走左之後, 我已用dettol 洗過d櫃桶, 但新工人話仲有d臭味, 連呀仔都話間房仲有那股氣味. 請問可用什麼除臭?

Thanks!
Jessie

首頁

尾頁

跳至