跳至

首頁

尾頁

大宅

bobo
我果區個校網, 只要唔係去左"XX"入面果3間小學
並他都 ok
光明, 靈愛, 入到梗好0拉, 不過好多功課, 我唔想晚晚放左工都要跟功課跟到11pm
真光, 商小, 都ok 0拉
出年元小am又入左74網, 又多一間choose
不過我都係會 choose校友會

[ 本文章最後由 小豆媽 於 07-7-16 12:11 編輯 ]

大宅

BabyKC,

囡囡舊年連閱讀獎都 law 左 3 個獎,所以我都冇諗過老師俾我的答案係咁 law...?-( !

當初係老師叫我俾囡囡參加 "講故事比賽" 的,好似係每班揀兩個代表,係自選故事的,之後有一日再全級比賽咁! 我其實想囡囡參加寫字比賽,老師又話她已經參加左 "講故事比賽",唔可以再參加其他咁話 !

男爵府

好媽媽勳章

小豆媽, hehe, 你唔好咁嫌棄xx果 3 間小學呀, 如比其他人睇到, 又話你睇少佢地果間學校架啦, 我試過係果間學校果個 topic 發言, 差 d 比人圍呀:cry: , 我根本無心, 佢話我影響佢地學校聲譽喎, 我唔想引起罵戰, delete 左 lu, 以後學識唔再衰多口, 費事煩

[ 本文章最後由 bobo 於 07-7-16 12:33 編輯 ]

大宅

BOBO
我做左"手腳" la
你都做手腳0拉

我都知BK有時好危險, 好易引起"罵戰",
你用 "比人圍" 呢個term, 好正

希望我地"生命"呢個 topic 安全0拉

男爵府

好媽媽勳章

小豆媽, 講真丫, 我份人係講野,我自己知自己事, 我有時係好直接架, 不過我一早聲明在先, 我無抵毀別人成份, 我都係想講返心底話, 我立場係, 岩聽要聽下, 唔岩聽都要聽下, 聽下各方面意見先會有中肯立場, 唔好以為我講佢唔好就係批評佢先得架, 大家上來尋開心遮, 其實唔好咁上心好 d 囉, 到時傾到自己唔開心又為左咩呢, 我都知每人都好想捍衛自己仔女間學校, 所以依家我唔敢亂講啦, 都係要睇下對咩人先咁敢咩說話, 所以呀, 係呢度同你講明呀, 我有時講野可能會得罪左你地都唔知架, 不過我真係無心o既, 如有得罪, 可私下 pm 我, 我會多加留意

[ 本文章最後由 bobo 於 07-7-16 13:07 編輯 ]

別墅

各位好!我囡囡今年九月份開始要找幼稚園,而我對生命幼稚園十分有興趣,可否比些意見給我!! thank you!!

例如: 為何會選擇這間幼稚園、功課深淺、老師好不好、學校環境等等

及什麼時候會開始排表收生呢?有沒有辨開放日?

本人太多問題,希望各位不要介意。十萬個唔該!

男爵府

好媽媽勳章

manman86, hi, 你好, 當日揀呢間學校係貪佢夠大, 夠多 open space 比小朋友走動, 都幾光猛清潔, 加上呢間學校係區內一直口啤唔錯, 講真來來去去都係揀果幾間架啦, 信義唔係好算活動教學, 應該無真光咁深, 功課方面, k1都係畫下線遮, k2下學期開始多, 閒日兩樣, friday 3樣, 老師好唔好, 見仁見智, 我就覺得幾有愛心, 學校上下員工都好好笑容, 環境如何? 你可以自己去視察下架, open day 唔 sure 有無, 不過每個sunday 佢地都會開門o既, 因有主日學比小朋友返, so , 你可以去睇下, 至於收生, 每年二月先會收生架, 你可以一月打去問招生日期

[ 本文章最後由 bobo 於 07-7-16 17:02 編輯 ]

大宅

manman86

為何會選擇這間幼稚園
因為我一定要基督教幼稚園, 區內來來去去都係果幾間
我係間間基督教幼稚園都有入表考, 考左再仔細考慮
生命k!-k3都30人一班雙班主任, class size好好 (有dkg係40人一班)
區內口碑好好

功課深淺
k1上學期你線條+填色, 下學期尾會寫一, 十, 土, 上, 下
一日一本, ok喎

老師好不好
我個女個班主任好好, 好有心機, 有時都會打電話來了解小朋友在家情況

學校環境
生命地方夠, 好多 open space比小朋友玩
clean & tidy
廁所都好 clean, 個個小朋友去完, 姐姐都會抹

大宅

manman86

你好 !!
我囡囡係舊年下學期插班的,所以可選擇的唔多;不過一去 interview 就好鍾意 "生命"的環境,open space夠多,倘大的天井...人都覺得精神奕奕 D!

功課方面: 我覺得唔多,K2尾段先開始兩樣 homework 姐! 程度中庸啦!

老師 : 個人覺得有宗教背景的,大多數都會有愛心 D,事實亦很有 heart! 姐姐(嬸嬸)、就連以前的花王伯伯都好好人架!

別墅

Hi !bobo、小豆媽 、Jacqueline Ho 多謝你哋三位回應呀!

我係一個咩都唔識嘅媽咪,所以非常唔該哂你哋。

其實我除了生命,我都想選真光(郎平西鐵站),因為我只識得這兩間(因為出名及兩間學校校舍真係好大)。

SORRY!!想問吓生命幼稚園面試會問 D 什麼開問題呢 及安排什麼月份?

大宅

manman86,

唔洗客氣....大家都係新手媽咪,交流o下姐 !

我囡囡個陣 interview,只係問o下 D 英文圖型、中文單字咁,呀囡個時都未識中文字,答錯左都收 ;我諗他們其實係睇小朋友的反應多 D law! 唔洗太擔心的!

[ 本文章最後由 JacquelineHo 於 07-7-20 13:46 編輯 ]

大宅

就快開學la
我問過班主任, 升班係會轉老師的
唔知我個女會唔會又大喊呢

低班有普通話堂, 唔知會唔會有電腦呢

首頁

尾頁

跳至