嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食奶需時?

唔知你地o既new born BB, 通常要幾多時間食一餐奶 (連掃風)? 我個BB要成45mins (2oz only), 我個醫生話太耐喎! :-( :-( :-(

別墅

Re: 食奶需時?

我個bb由初生到依家食奶時間都係20-30分鐘左右

大宅

我都係15-30分鐘喇!

複式洋房

我個b7weeks大,4安最怏20mins(連掃風),最慢1小時15分鈡,佢有時食食下就sleep,及有時好難掃風

複式洋房

我個B剛一個月大, 食大約三安, 時快時慢, 食奶快時可以15 minutes, 慢時食下訓下又"樓"下計可以成一個半鐘頭, 而掃風就更加唔定, 快則一將佢打直可以即吐風,慢則就掃極都冇料到 !!!

大宅

會唔會係個奶咀問題 , 佢未識啜

別墅

我都覺得係個奶咀問題,try篤多個*小*孔係奶咀度or餐中間多掃風,要整醒阿B食

複式洋房

totally agree 係個奶咀問題. 好多時我都係開 3.5安畀我個B,但佢經常食到得番1-2安時佢就食得好慢,even 停低唔食. 就算食,會用成半粒鐘以上食個餘下既 1-2 安. 後來我轉左個大 的既奶咀, 即刻 15 內食晒 3.5 安 , 仲唔會食剩添. 不過食頭個一安時, hold 奶樽要control 得好好, 因為初段奶會比較急, 容易"續"親 or 食唔切流出來. 其實樽內奶量同溫度好影響奶velocity. 愈熱愈多奶係樽內時milk velocity 會快d(becasue of the pressure too),食到尾段時流量會慢, so usually BB 已經食得好tired而唔願用大力去吮下去. 所以樽內唔會得一個milk velocity.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔果時食3-4oz大約5-10分鐘~ :wink:

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我BB初生時約5-10分鐘飲晒4 OZ
主 賜 平 安

複式洋房

哦...原來咁多BB都可以飲得咁快,如果飲成半個鐘以上就真係算慢喇喎 !!

大宅

我個仔嗰陣食3oz食成個鐘,諗起都驚

複式洋房

我個女細個既時候都係同你bb差唔多咁耐至食完奶(1-2oz),但時間耐左,我發覺佢其實唔係啜緊,只係條利仔係到預下預下,睇佢就好似係度啜緊咁,但根本都無啜過,所以時間咪耐左囉.大個d就唔會咁喇.

Bel-Air 寫道:
唔知你地o既new born BB, 通常要幾多時間食一餐奶 (連掃風)? 我個BB要成45mins (2oz only), 我個醫生話太耐喎! :-( :-( :-(

複式洋房

ivy928,
近哩兩日個臭B, 又好似食快

首頁

尾頁

跳至