母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一日只可喂5oz人奶, 有用嗎?

返工後, 已經無時間pump奶, 加上又無儲備, 一日奶量只可以夠bb一餐, 甘少對bb有無用架?

我起樹諗, 如果得甘少人奶, 而bb飲左都無物得著, 我自己是否唔好再堅持落去呢? ?-(

大宅

Re: 一日只可喂5oz人奶, 有用嗎?

better than none, your milk have antibodies but not formular

男爵府

don't give up!

大宅

Emen 寫道:
返工後, 已經無時間pump奶, 加上又無儲備, 一日奶量只可以夠bb一餐, 甘少對bb有無用架?

我起樹諗, 如果得甘少人奶, 而bb飲左都無物得著, 我自己是否唔好再堅持落去呢? ?-(

繼續呀,有幾多飲幾多,5oz 對BB 好珍貴,有好過無呀!

大宅

多謝你地鼓勵!

我見起樹既媽咪都可以喂甘多人奶比bb, 我自己就得甘少...真係好自卑, 都唔好意思話比人聽喂緊人奶呀

洋房

你早晚沒有埋身餵咩?應該會多d。而且假期你可以全日埋身餵,我諗會好d。千萬不要放棄,雖然我本來都係咁諗 ,覺得遲d要返工都餵唔倒幾多,不如索性改飲奶粉,但後來覺得餵得幾多就幾多啦,始終人奶係最好嘅,每當我餵緊佢嘅時候,見佢食到好知味個樣 ,我就知道佢都好想繼續食媽咪嘅奶,所以你要堅持住呀!bb唔會介意,只要有媽咪嘅奶就滿足喇

大宅

helenhung23 寫道:
每當我餵緊佢?時候,見佢食到好知味個樣 ,我就知道佢都好想繼續食媽咪?奶,所以你要堅持住呀!bb唔會介意,只要有媽咪?奶就滿足喇

係呀,食開媽媽奶的BB 會鍾意食媽媽奶多d,因為媽媽奶香過奶粉。

伯爵府

Emen 寫道:
多謝你地鼓勵!

我見起樹既媽咪都可以喂甘多人奶比bb, 我自己就得甘少...真係好自卑, 都唔好意思話比人聽喂緊人奶呀

唔好咁講啦!我全日加加埋埋都係夠亞b2餐咋!但我都繼續pump,有好過無嘛!

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

應該冇問題,不過我自己的經驗係逢Mon都會好谷,過一排身體先適應到。
cat_tam 寫道:
若果假期全日埋身餵, let say, 可能兩個鐘到餵一次, 但返工就可能只可以3-4個鐘餵一次, 會否很亂, 身體適應不到? 造奶時間亂了呢?

禁止發言

侯爵府

我同你差不多, 但我成日諗媽媽奶係補品, 有幾多就幾多, 唔駛同人交待

男爵府

Emen 寫道:

how old is your bb now?
can you spare some of your sleeping time to pump, say 3 am or 5 am or
pump and direct breastfeed your bb at the same time? anyway, i would say breastmilk for sure 對bb有

now my bb is 13 mths old and i could only pump 5 oz at a time. as for me, i would pump twice to make it up to one full bottle for her to drink while i'm at work. other than that, she eats solid food like rice, etc.

大宅

我個bb得2個月, 而我好少比bb啜呀, 一日得晚黑1次, 一日pump4次 (6:00am, 2:00pm, 9:00pm & 1:00am) total 先夠5oz, 你地話係咪少得可憐...之前已經成日飲木瓜魚&豆漿, 唔知係咪涼得劑, 又返工又要湊bb搞到暈, 睇中e先知血壓低...

我都知有好過無, 所以我會堅持多1個月再睇定d. thanks.

大宅

emen,

其實你真係好叻,你已經pump得好勤力,如果係我可能都已經放棄左.而家雖然少d,不過可以既話都堅持落去啦.人奶始終對bb最好.

洋房

想增加奶量,除咗飲食有幫助外,我諗有充足睡眠都好緊要,放鬆心情都會好d。再者,你試吓朝早6:00am都埋身餵啦,一來可刺激乳線,二來埋身餵會多過pump ga。

別墅

放鬆心情同足夠休息好重要, 唔需要太介懷奶的多少, 只要盡力就足夠, 寶寶可否健康成長, 不是全因為媽媽奶, 是因為有你的愛, 你愛你的寶寶才讓他有這麼好營養的媽媽奶吃. 你已經好叻, 好似你同我這些窮媽媽, 我們的奶可能是"濃縮版"呢???

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊