論盡家傭

跳至

首頁
12345...25

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 黎啦!!!黎啦!!!10月15日我地搞左個講座呀..請大家出席啦.

洋房

Re: 黎啦!!!黎啦!!!10月15日我地搞左個講座呀..請大家出席啦.

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
5. 嵐嵐媽咪 + 2位朋友
6.tomiema
7. Jenny1234
8.winnie_sh + 全家人
9. Woon-Woon x2
10.小心巴
11.Kinawg
12. Littlepigx2
13. LMCK + 老公 (=2人)
14. hellora x 2
15. SHV x 2
16. wingyee_ma
17. Emicheng X3
18.芝達
19gremlins全家(4個)
20甜芋(4個)
21. applebaby x 2
22.ksma
23. CWKK
24. MACHING (3人)

子爵府

醒目開學勳章

Re: 黎啦!!!黎啦!!!勞工處+入境處質詢大會(機會只得呢次)

稍後會公佈更多資料如:

1.講座地點的地圖、位置、乘車表、設施等
2.講座流程
3.收集大家問題同個別有爭議性數個個案

你地如果有些會員有搞呢類大型講座經驗,請PM Winnie_sh、FA8866、開門見山等,因為我地需要人提供意見及計劃週詳D,會員又放心D :mrgreen:

請有任何意見,可E-mail至 [email protected]

今日開始我地就為自己爭取公道,呢次機會未必有下次,希望大家珍惜,兩個部門都肯應承開呢個會,我發夢都無諗到,你地諗下有幾難?多多支持出席,並非為我地,是為了你地而做的,無諗過有咩回報,只係唔開心香港僱主比外傭蝦都無人幫助,唯有自救!

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
14.13. hellora x 2
15. SHV x 2
18.芝達
19.gremlins全家(4個)
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
24. teresadust
25. N&M
26. MACHING (3人)

大宅

BK Milk勳章

Re: 黎啦!!!黎啦!!!勞工處+入境處質詢大會(機會只得呢次)

我都想參加,Thanks for sharing

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2

大宅

我又到!

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
28. cheukyingma (全家3人)

子爵府

醒目開學勳章

[/quote]
gremlins 寫道:
我好希望各位靚媽俊爸多多支持,因佢地真係為咗大家花咗好多心機,如上次小祖穎事件佢哋真係好熱心無條件幫助我,支持我,所以佢哋真係好好心地幫助你們,所以希望你們多多支持參與呢一個免費講坐,知多d,對自己都有很大的幫助 [/quote]
小祖穎係比動力我同呀Fa做咁多野架,因為警方唔告隻賤印,我地條氣都好唔順,一路跟到依家,終於等到兩個部門肯接見我地僱主,真係等到頸都長。

大家舊會員應該知有小祖穎單不幸個案,新會員未必知,我做了個網頁的,大家睇番我地付出的努力後,所以今次都係絕頂難先約到政府肯接見我地架!

----->>>不幸小祖穎記者會<<<<<------

男爵府

我又到!

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

伯爵府

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
30. mylulu007 x 2

*我有以下問題:

a) 駛唔駛pm阿FA, or Winnie, 我地d電話作contact?
b) 如果開多個topic置頂, 有關開會的問題, 會唔會好d?
c) 開會之前會唔會有其它會開, 以便整理問題, 同問得更有成效?
d) 我可以幫手做義工, 有無"義工名單"?
e) 妳估呢度會唔會有agent/僱主聯x既人? 點防止呢d人會攪事?
f) 我地一班報左名既, 到時要點做至可以配合到妳地呢? (我相信每位都想為外傭僱主爭取權益, 但我地唔知要點做至最有成效...)

最後, 希望大家多多支持, 如果唔係要生仔/結婚/出差, 都一定一定要黎, 自己黎唔到都搵個代表黎. 要爭取改變僱主命運, 就要支持呢個機會.

雖然我個工人都做得好好, 但做人要居安思危, 花無百日紅呢.

水晶宮

mylulu007 寫道:
1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
31. CINDYC

*我有以下問題:

a) 駛唔駛pm阿FA, or Winnie, 我地d電話作contact?
b) 如果開多個topic置頂, 有關開會的問題, 會唔會好d?
c) 開會之前會唔會有其它會開, 以便整理問題, 同問得更有成效?
e) 妳估呢度會唔會有agent/僱主聯x既人? 點防止呢d人會攪事?
f) 我地一班報左名既, 到時要點做至可以配合到妳地呢? (我相信每位都想為外傭僱主爭取權益, 但我地唔知要點做至最有成效...)

最後, 希望大家多多支持, 如果唔係要生仔/結婚/出差, 都一定一定要黎, 自己黎唔到都搵個代表黎. 要爭取改變僱主命運, 就要支持呢個機會.

雖然我個工人都做得好好, 但做人要居安思危, 花無百日紅呢.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

醒目開學勳章

*我有以下問題:

放心啦,我同呀Fa今日都係tea時傾好點做,收集緊問題,會另開Topic 公開討論,另外防咩人搞事,老實講,我從來無嬲過任何人,只係其中一個不停向我地開戰,我逼於無奈打沉佢啫!如果真係要黎搞事,我相信佢行唔出門口,有咁多BK會員,一人一啖口水佢都浸C啦

呢次唔係我地個人show,我講過,我同呀Fa都無工人問題,係為你地做的,仲要係免費,我反而今日傾過我會帶一大箱玩具去放係一個角落(當然係叫陽光賓消哂毒先啦!)咁可以比小朋友玩而唔會阻住媽咪聽野,到時就睇下邊個會員負責睇或肯帶工人去(最好唔識聽中文)幫手睇住小朋友,咁我地會有義工牌掛係身,門口亦需要義工幫手,等來賓簽回國民login名同派場刊,上次我同呀Fa自支$2000度搞掂哂個記者會,我諗呢次唔使咁多,都係水呀、影印費等幾百搞掂哂! (大家放心,我地無諗過要大家夾錢的)

子爵府

醒目開學勳章

[size=large]多謝你地,到時見!

別墅

首先多謝 FA8866、winnie_sh 、開門見山...等等好人

如同 Cindyc 咁講:
要爭取改變僱主命運,就要支持呢個機會。
我一家五口都會出席,其實亦都可以趁機會解釋比小朋友聽,不公平、不合理嘅事,係要去糾正嘅。
希望大家踴躍參加
1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
31. CINDYC
32. 562005 x 5 (2大、2小、1B)

CINDYC 寫道:
*我有以下問題:

別墅

Sorry 呀 mylulu007

原來我好buy 個句"要爭取改變僱主命運, 就要支持呢個機會." 係你大作,quote 錯以為cindyc tim,希望你地兩個都唔好怪我啦

別墅

多謝晒呀!我已經記低日子,一定支持到底.
該用戶已被刪除

伯爵府

畀面勳章

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
31. CINDYC
33. silvia_ng
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mylulu007,

如有媽咪想留電話,可以PM/e-mail比我,但不是一定須要,只要大家到時出席就好好啦.
王於開topic置頂,我已PM左比大臣,睇下可唔可以將呢個簽名置頂.其實大家有問題/有case發生過,覺得唔合理/有疑惑既都可在此提出,我地會集合左再整理好到時由一個主持/發言代表提出質詢,咁做就唔怕引起混亂. :mrgreen: 至於怕有人搞事,呢點我一d都唔擔心,無論咩人要黎,我地都一定歡迎,因我地出發點都係希望多d僱主知清楚d例,以免中招,所以當日如有人係d官答問題時搞野,我相信都會比其他媽咪鬧佢啦,係咪?
義工一定要架,到時大家如有興趣可報名(約10月頭啦),其實現階段大家最好做定資料搜集,有d咩問題到時要問既.可以e比我/PM都得,等我可開個word儲起再整理好後,到時齊齊整整攞出黎問.至於出黎開會,提議好好,但要就得到個個得閒,呢點極有難度.或者可以做一個小組,(10人內)咁可能會易就時間d.好嗎??

水晶宮

報名。。。54heima

雖然我不善辭令講也唔叻但都要到場支持
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
31. CINDYC
34. 54heima

大宅

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20.甜芋(4個)
22.ksma
23. CW-KK
25. N&M
27.三座師奶 x 2
29. 060228
31. CINDYC
34. 54heima
35. jc_mom

首頁
12345...25

尾頁

跳至