烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+natalielin+於+13-04-11+發表

原帖由 Cayee 於 13-04-11 發表
我覺得碎肉器好味過手剁
麻煩你去我fb講用哩個好味過手剁,費事話我串佢

[/url]

公爵府

引用:Quote:原帖由+natalielin+於+13-04-11+發表

原帖由 Cayee 於 13-04-11 發表
我用左咁多次都冇搽油 不過我每次都係用完即洗即抹 so far我塊刀片仲好靚仔

...
我第2次冇即抹就出事

[/url]

大宅

引用:Quote:原帖由+Cayee+於+13-04-10+發表個肉

原帖由 natalielin 於 13-04-11 發表
咁你覺得手剁同豬肉檔,邊個好味D?我老公個妹夫見我post豬肉檔,佢話手剁好味D

...
這問題我問過CF,他說用豬肉檔加上打到起膠,是比手剁好。可以上課時問CF,他有一些理論。

男爵府

畀面勳章

引用:昨晚的烏冬,今天的午餐+

原帖由 euyuet 於 13-04-10 發表
昨晚的烏冬,今天的午餐

男爵府

畀面勳章

回覆:PART III **買了Bosch M8/M5/M4 ~~食譜, 作品, 心得分享區***PART III

我想整香腸,請問有冇JM整過?腸衣可以響邊度買?

男爵府

引用:Quote:原帖由+euyuet+於+13-04-10+發表本帖

原帖由 natalielin 於 13-04-11 發表
我買時個promotor只叫我要有隆隆嗰塊先搽油,其他唔駛,我仲問多2次架咁即係十字要啦,而家變成咁 ...
吓,咁快生銹

翡翠宮

大廚勳章

natalielin 發表於 13-4-11 10:56
我買時個promotor只叫我要有隆隆嗰塊先搽油,其他唔駛,我仲問多2次架咁即係十字要啦,而家變成咁 ...
咁快就生锈

翡翠宮

大廚勳章

amikotang 發表於 13-4-11 11:20
我想整香腸,請問有冇JM整過?腸衣可以響邊度買?

你打電話去問一問有無

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

natalielin 發表於 13-4-11 11:05
麻煩你去我fb講用哩個好味過手剁,費事話我串佢
各人有各人手技, 做法, 唔可以一概而論嘅, 咪由得佢講囉

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

natalielin 發表於 13-4-11 10:49
咁你覺得手剁同豬肉檔,邊個好味D?我老公個妹夫見我post豬肉檔,佢話手剁好味D

...
畀我 6299 都話, 自己手剁好食 d 喎

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 13-4-11 12:21
各人有各人手技, 做法, 唔可以一概而論嘅, 咪由得佢講囉
都係架,每個人手法唔同/選購食材唔同,唔排除有人刴得唔好食,有人刴得好食

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:amikotang+發表於+13-4-11+11:20+我

原帖由 tp168 於 13-04-11 發表
你打電話去問一問有無
thx

男爵府

tp168 發表於 13-4-11 12:28
都係架,每個人手法唔同/選購食材唔同,唔排除有人刴得唔好食,有人刴得好食 ...

我算係肉餅白痴,自己刴得唔好食,用攪拌機攪碎都只係一般,始終唔及我99整得好食

瑪瑙宮

tp168 發表於 13-4-11 12:28
都係架,每個人手法唔同/選購食材唔同,唔排除有人刴得唔好食,有人刴得好食 ...
頭先晌公司焗叉燒同燒肉 "做牙", 五花腩買咗唔同部位, 燒出嚟有唔同效果口味, 叉燒今次比上一次又 good 喎

瑪瑙宮

kiukiu1010 發表於 13-4-11 13:06
我算係肉餅白痴,自己刴得唔好食,用攪拌機攪碎都只係一般,始終唔及我99整得好食 ...
6299 佢哋係用開手刴, 又唔知落 d 乜調味料咁, 撈出嚟蒸肉餅係幾好味架

男爵府

hallonatalie 發表於 13-4-11 13:55
6299 佢哋係用開手刴, 又唔知落 d 乜調味料咁, 撈出嚟蒸肉餅係幾好味架
...

我奶奶係用街市攪爛個D肉,我99唔會自己刴

瑪瑙宮

kiukiu1010 發表於 13-4-11 14:03
我奶奶係用街市攪爛個D肉,我99唔會自己刴
我 6299 會自己刴, 加甜梅菜蒸肉餅, 有時會買豬頸肉蒸梅菜 or 榨菜

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 13-4-11 13:53
頭先晌公司焗叉燒同燒肉 "做牙", 五花腩買咗唔同部位, 燒出嚟有唔同效果口味, 叉燒今次比上一次又 good 喎 ...
同一條豬扒唔同位,整出黎都唔同,一條豬扒得頭幾片係靚架咋,要買就趁早

瑪瑙宮

tp168 發表於 13-4-11 14:11
同一條豬扒唔同位,整出黎都唔同,一條豬扒得頭幾片係靚架咋,要買就趁早 ...
係架, 要買五花腩, 今次買咗舊有骨嘅, 應該係骨腩啩, 但焗出嚟燒肉又好 juicy 喎

公爵府

回覆:PART III **買了Bosch M8/M5/M4 ~~食譜, 作品, 心得分享區***PART III

B仔第3機。芝心煙肉骨頭包
今次造型麻麻,有D爆開左

[/url]

首頁

尾頁

跳至