跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇媽咪比bb食能恩?

我阿仔今日開始左轉食第一餐能恩啦! 佢都冇話鍾唔鍾意食, 因為佢一向都唔多肯食奶, 水就好喜歡飲! 希望佢轉哂食能恩之後, 會慢慢愛上食奶啦~~ 佢可以食返好d奶就好啦!!
見你地既bb個個都食到禁多奶, 都唔知我阿b幾時先可以好似你地o的bb咁... 見到佢d大奶樽, 都唔知幾時先會用到!!:cry: 佢仲係食緊3.5咋, 仲要係餵好耐一餐, 同佢角力!

要多謝一下fifi贊助我阿仔兩罐能恩!! hehe...

大宅

buibui,

甘你bb飲雪印係未兒科e生提議, 如果係, 要轉最好問返e生好d.

如果轉奶粉, 好似話唔可以一日轉晒所有餐, 要每日轉一餐, 直至所有餐數轉晒為止架.

大宅

barbie_jj

唔好客氣啦~~
希望您阿b會鐘意食
我醒起我之前係明珠台睇講bb節目
佢講有0的bb係對食物無乜興趣
即係話好似我地大人咁, 有0的人好鐘意食野, 有0的人唔使點食, 所以您唔使太擔心...

大宅

fifi,

我阿b食得好似唔錯, 有大大去呀! 希望轉哂之後會更好, bb食奶會順利o的啦!~~
不過今日有一餐佢食左2安幾已經開始玩野唔肯食, 食佢自己隻手仔都唔肯食奶, 於是我比水佢飲下, 佢又狂飲唔比我伶返支水出黎.... 於是我偷偷地立即換左支奶, 佢即刻發脾氣唔飲呀... 你話佢幾唔鍾意飲奶! 激死我啦!

男爵府

我BB都係食能恩呀,他都係日日有大大,而且一日仲唔止一次,但系D大大係墨綠色的,唔系一條條甘架..係一"pat"甘..
你地BB系唔系甘架?

大宅

barbie_jj,

乜您阿B咁搞野, 鐘意飲水多過飲奶
您真係唔好諗住佢乜都唔識
您個招我都試過, 阿B整係飲人奶, 唔肯飲奶, 因為係最夜個餐, 咁更係要食飽0的啦, 我又係好似您咁
等佢食食下就換啦, 車, 點知佢一食奶就勁喊~~

能恩係幾好架, 因為係低敏嘛
您俾心機呀~~

民房

如果你bb 鍾意飲水, 飲奶麻麻地不如你煮d米水佢飲,
會飽d 又有益.(可以沖奶,bb 就算飲2安奶都夠飽)

大宅

fifi,

係囉, 而家o的bb好醒目, 阿媽話醒過我地果個年代既bb好多! 所以我諗而家o的bb多o的古靈精怪問題...

卓楠,

我都有諗過呀, 如果米水好o的我會試下! 咁飲米水長唔長肉架? 同埋, 米水點整??
thx!!!

大宅

Barbie_jj ,

如果你bb去便便唔係甘好, 你要小心d先比米水bb飲呀, 人地話好易呵唔倒屎架, 同埋唔好餐餐用米水開奶, 久唔久先開會好d.

oocat,

我bb d 屎由出生到前幾日都係黃色, 但前兩日起, d屎開始墨綠色啦...

大宅

BARBIE_JJ

唉~~
我阿b依家咪飲米水囉
因為佢肚痾, 唔可以食咁多奶粉,
米水係好有營養, 但有0的人又話涼
同埋有0的止痾既作用
我諗您耐唔耐俾阿b飲下就ok
唔好當正餐

大宅

卓楠 寫道:
如果你bb 鍾意飲水, 飲奶麻麻地不如你煮d米水佢飲,
會飽d 又有益.(可以沖奶,bb 就算飲2安奶都夠飽)

我比媽咪激死,叫佢開稀D同食小D, 佢都無聽我講, 成日話我亞B削喎, 講緊我亞B都有5.9KG呀吓....我未返工時佢都開得無咁杰, 我一唔睇住就出事啦, 食滯咗 :-( :-( :-( 如果有興趣食米水就要留意D份量

大宅

BOSCOCHOW

係呀
我依家都係開120ml米水, 本來應該俾6匙奶粉
阿b肚痾, 所以俾3~4匙
唔好咁杰
阿b會食滯架

大宅

fifi, emen,

thanks呀! 咁我想問, 米水即是點整呢? 係咪用米黎煲水, 用幾多米幾多水呀? 要煲幾耐? 使唔使煲到好似粥水咁呀?

太多問題啦我, 因為我唔識整呀~~

大宅

barbie_jj

粥水其實好似煲潮州粥咁, 多0的水少0的米, 煲半個鐘就得
都無話用幾多米, 我諗半"麥"米啦
您要0的水, 係淡淡的米白色, 用佢黎開奶

大宅

fifi,

真係唔該哂! 不過我諗我下星期先試, 因為佢呢個星期食緊藥! 醫生話阿b條利有勁多白色, 我日日抹都抹唔走, 以為係奶漬, 點知醫生話係瘡瘡黎, 所以影響佢食奶.... 我好唔開心呀! 醫生話係由真菌感染... 我覺得係個工人造成, 佢整奶樽成日用手包住個奶咀, 叫佢唔好咁又唔理我.... 可能我唔係佢boss啦! 而家我唔使佢幫啦, 佢今個星期五就走返去我阿媽度!

首頁

尾頁

跳至