跳至

首頁

尾頁

複式洋房

食奶問題

bb依家足兩個月, 每日食5-6餐. 但每餐食的份量都唔定. 我開120ml 一時食40 / 50 /60, 每日只會有一餐食120ml. 當佢唔食的時候, 就會伸直晒成個身, 發脾氣咁喊. 要企係度. 當佢唔喊, 再比食, 佢又係重覆伸直晒成個身, 發脾氣咁喊. 吹脹!! 你地有無呢d問題?? 食咁少, 駛唔駛睇e生??

大宅

Re: 食奶問題

咁佢體重幾多, 去健康院d姑娘點講呀?
其實每個bb食量都唔同o家, 好似我個b, 一個月大時都有時食六安奶都唔夠, 兩個月大時就食五安幾六安...有時係幾飄忽..
如果佢體重ok有不斷增磅, 就唔使咁擔心, 相反有瘦的話就係有問題啦....要即刻去睇醫生
記得唔好迫bb食奶...唔係佢唔鍾意食奶就麻煩的啦, 要俾佢知道食奶係開心係享受至得o家...食奶時可以同佢傾下計, 玩下都得o家...
希望幫到你啦...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

複式洋房

many thx. 今個星期六去健康院會問問姑娘, 因為最近三個星期都未過, 唔知有無重/輕左右!

大宅

bk媽咪教話可以用家用的浴室磅, 抱住bb磅, 再減去自己的體重, 大約就可以知道bb的重量...

唔記得同你講: 我有個朋友的女, 五六個月大只飲四安奶, 仲肥獅大隻...

其實每個bb個性同吸收力都唔一樣...只要你見佢健康同開心就得啦...!

咁咪重好, 可以慳好多$

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

agree, 每個bb個性同吸收力都唔一樣,只要冇病冇痛就唔使太擔心,好似我自己為例...我細個時食到2歲最多只係食到 6oz,咪又係好肥..加上bb唔餓得,佢餓就自己會叫喇~ :lol:

別墅

聽到咁多mami有同樣既問題,我都無咁驚,因為我b都係
而家2個半月,食幾多安同幾多餐,天天唔定,攪到我成日擔心究竟係奶粉唔o岩定奶咀唔o岩,餵奶姿勢唔o岩定溫度唔o岩
不過健康院話佢重得幾好,size各樣都o岩,我先唔發晒矛搵原因

子爵府

my bb did not eat too much. 而家2個月,食3-4安x6餐. He was 3.5kg when born, 4.5 kg when 1 month old, 5.52 kg today

別墅

我BB個半月大,吃4oz奶,吃足八餐,還未戒夜奶,有時未夠3個鐘就喊定先,好頭痛呀!是否加奶呢?但健康院話我已經比多啦,點算?出世重2.895, 昨天磅4.15

洋房

我個囡囡都係噤嫁,但最近我發覺係因為佢有啖氣未ur出離﹗初時我都唔知嫁, 因為我幫佢掃完風, ur埋再比佢食都係噤, 最差個次我無理佢, 佢仲嘔奶添﹗後來, 我諗住掃吓背, 點知佢ur多次, 跟住就肯繼續食啦﹗
[url

複式洋房

我bb食奶仲特別,她要半醒才肯喝奶,醒來時每一至二

大宅

我BB今日開始食多左...平時4安食唔晒...
好多時食2安幾3安就停...
今日每餐都食到4安...
一日食5餐...

別墅

我bb都只飲3-4安,一日食6餐 :-(

別墅

我阿囡2個半月大,每日食4.5oz,一日食6餐,但呢兩日夠鐘都唔食,差唔多4至5個鐘,俾個奶樽佢食~就喊晒~好驚咁~要氹佢瞓覺先肯食,仲成日扭計~坐又唔係~行又唔係,真係俾佢玩死!! :-( 仲成日食剩0.5-1oz,如果係厭奶期,咁會持續幾耐? :cry:

首頁

尾頁

跳至