少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

點解哥哥會咁對bb妹妹

哥哥兩歲8個月,妹妹兩個月大,哥哥把口一直都話好鐘意妹妹,我地抱妹妹佢都冇野,但現在開始發現佢間唔中好用力打妹妹,問佢係唔係唔鐘意妹妹,佢話唔係,叫佢錫番妹妹,佢即刻鍚,但到第二日,又係咁,我問佢唔要妹妹好唔好,佢好緊張話唔好,仲哭.
我唔知點處理,又唔想打佢,但唔教又怕佢整到妹妹,佢好鐘意打妹妹個頭,講左好多道理都冇用,請問有冇媽咪可幫下我.
thanks!

男爵府

Re: 點解哥哥會咁對bb妹妹

可能某程度上佢覺得妹妹係"洋娃娃"...佢想試下妹妹會唔會痛..或者想試下妹妹0既反應!!有時佢未必真係想打妹妹..只係覺得好奇/貪玩!!...你可以同佢講下身體結構..頭部0既重要性..!反問佢點解(人)會喊?..比人打0既感覺係點樣?..應該點樣同妹妹玩先0岩..........

大宅

佢會唔會想引你注意佢多d,呷妹妹醋?

複式洋房

我仲慘, 我個女(25個月) 除打細佬 (6個月) 外, 仲用牙咬佢. 4個血紅牙印幾日都唔消. :-( :-(

大宅

我個仔都有類似問題, 不過未去到你個仔o既情況, 我個細女剛出生個多月, 老師就發現呀仔行為有問題, 老師話呀仔個心有鬱結, 一邊佢知道要錫個妹, 但佢又因為個妹而被大人話, 有時我地一句說話或一個動作, 都會令小朋友唔開心/受傷,所以會有你個仔o既情況出現, 或者我地要想想會唔會係自己d態度/說話令到個仔咁囉......

複式洋房

咁你有無問到仔仔,點解佢要打妹妹先?要知道佢既諗法,然後先可以糾正佢架喎!

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我有問佢點解打妹妹,佢多數話我冇打,有時話我只是撫佢,有時唔出聲,我就同佢講話妹妹會痛,妹妹好鍚哥哥,你細個媽媽/爸爸都冇打你...

首頁

尾頁

跳至