跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇餵人奶o既媽咪, 返工都會餵人奶呀?

餵人奶o既媽咪, 你地返工後打算點餵人奶呀? 我遲d 就快返工啦, 諗緊個bump 奶schedule. 如果在公司bump 奶, 你地會點運送支奶返屋企呀?
我諗過, 在上班時會有三餐餵唔到BB. 所以我諗會
早上bump一次 (作為即日早上食的) ,
lunch time bump 一次 (作為第二日食用) ,
放工返到屋企又bump 一次 (都係第二日食用)
你地估可唔可行呢?

大宅

Re: 有冇餵人奶o既媽咪, 返工都會餵人奶呀?

我會keep 住餵人奶,你現在開始泵奶未?我個B 一餐食五安奶左右,我現在五餐奶有三餐係邊餵邊泵,每次有三安半左右,儲雪櫃下層,夠一個奶杯(六安) 便做冰奶。現在儲了三杯,僅僅夠一日。

我假設你個B 同我一樣一餐五安,除非你一日可以泵到十五安奶,否則唔夠架。我現打算:

0730 邊餵邊泵
1230 office 泵
1900 邊餵邊泵
2200 邊餵邊泵
半晚 邊餵邊泵

我會買個fridge-to-go 雪袋運奶回家。

大宅

醒目開學勳章

我今個星期六就要返工,所以一早就開始儲奶,
已經儲

別墅

SmallJune,
我都就快返工啦,我就諗,如果BB成功戒夜奶,我就半夜pump一次(for第二日lunch食用), lunch time pump(for第二日4pm食用); 如果BB仲未戒夜奶, 我就希望係公司pump到两次(for第二日lunch+4pm两餐食用),but係公司冇時間pump两次就4pm果餐食奶粉。相信咁樣ok呱!

別墅

nikitac & 趴地熊,
邊餵邊泵果餐BB够唔够飽?我都希望可以邊餵邊泵,但又帕BB唔够飽。

大宅

醒目開學勳章

我每次都係餵一邊

大宅

bb_wong 寫道:
nikitac & 趴地熊,
邊餵邊泵果餐BB夠唔夠飽?我都希望可以邊餵邊泵,但又帕BB唔夠飽。

我個B 兩邊都食,所以兩邊都會泵晒。

別墅

我都諗住番工之後會泵奶。係呢,你地係用咩儲住D奶架?奶袋定係奶杯?我覺得medela 奶袋好貴呀。另外,你地由公司運D奶番屋企,係咪用冰袋裝住佢呀? 應該買邊隻冰袋保凍D?

別墅

我打算用奶樽(公司pump時), 若for冰奶的便用奶袋(Avent)。另外,由公司運D奶番屋企,係用fridge-to-go
你到以下website睇下,
http://www.fridge-to-go.com.hk/
而Mongkok Ocean Sports Company Miss Leung 2771 6286 這間買平好多。比綱上價錢仲要平。

複式洋房

多謝咁多位o既意見

bb_wong ,
fridge-to-go o既袋大約幾多錢呀? 這些袋係咪入面會有埋冰袋嫁? 咁每次放這個冰袋仔入冰箱就OK ka lar?

別墅

SmallJune,
我買個係大sizeHK$135, 可装6罐汽水
關於fridge-to-go的detail我己e-mail比你, 你check mail啦

大宅

0730 埋身餵
1230 office泵奶
2300 埋身餵

因為懶,D奶都少左好多........唉

別墅

bb-wong,你買左邊隻呀? 我見佢有個BABY TRAVEL既,但係賣$220。。。

大宅

你地真係叻呀

我只能早晚各pump1次, total 3oz 比bb 嘆下炸, 我諗好快會自然回奶啦...因為原全唔谷! :cry:

別墅

拖肥,
我覺BABY TRAVEL大左D, 我買了個細D既, 可擺3個Avent 9oz樽, 太大攞返工好似走難咁

民房

I am thinking to pump in the office. However, it's seems it's "dirty" to pump in office toilet. Where will you guys pump in office....?

子爵府

我都諗住返工後繼續餵人奶, 但我諗我只會早晚各pump一次, 如可以半夜再pump多一次.

我前日先pump左一次, 得個1oz咋. :-(

我已經飲左好多魚湯, 但d奶量都係唔多, 可能唔夠瞓la.

但我真真真係好想餵人奶.

子爵府

acct_angel

我都係覺得toilet污漕, 所以唔打算lunch pump奶.

acct_angel 寫道:
I am thinking to pump in the office. However, it's seems it's "dirty" to pump in office toilet. Where will you guys pump in office....?

洋房

我返工後都想繼續餵人奶,但係我想問...如果返工後pump奶唔夠阿b食,你哋係咪補奶粉呀?咁補幾多呀?邊餐補呀?有冇schedule可以俾我參考呀?
我現在已經開始儲奶,因為我遲d揾工唔知環境點樣,唔知容唔容許我pump奶,但我知d儲備捱唔到幾耐囉!我唔想阿仔冇人奶飲 :-(

別墅

bb_wong 寫道:
拖肥,
我覺BABY TRAVEL大左D, 我買了個細D既, 可擺3個Avent 9oz樽, 太大攞返工好似走難咁

原來係咁。係成個放入冰格度雪凍後用?

首頁

尾頁

跳至