跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 凌月仙, 呢邊喇!!

嘩, 咁岩既, 你囡囡都好熟面口喎, 你住1座定第2座呀?
chimchim 寫道:
Willin~
我係屋企樓下見到章魚同姐姐,我地係鄰居

大宅

11/11 in 凌月仙 10:30am, than 救恩12pm.
Anyone can tell me how long does the 凌月仙 interview last?

大宅

deebrown,
around 1 hour啦, 佢地係俾小朋友響playground玩任玩, 老師響旁邊睇佢, 同佢打下招呼問下佢名之類, 跟住主要都係同媽咪傾番問番佢平時d野, 冇咩特別架喇....

其實係父母選佢多過佢選學生....

大宅

Willin ~

我住第三座架...

大宅

chimchim,
我媽咪住第3座, 我晚晚都返去湊仔返2座, 咁肯定見過啦~~
chimchim 寫道:
Willin ~
我住第三座架...

大宅

14/APR, 凌月仙遊戲日, 我碰到既係咪你呀, yonnie??

大宅

Hi Willin,

係呀, 咪就係我地law, hehehe

Yonnie & WingQ

Willin 寫道:
14/APR, 凌月仙遊戲日, 我碰到既係咪你呀, yonnie??

大宅

Yonnie & WingQ
哈哈, wingq好斯文呀, 我隻章魚掛住自己玩~~
到時佢地做唔到學友都可能朝朝撞到喎, 返學時間差不多~~

珍珠宮

請問凌月仙幾時會派入學申請表呢?是否一定到親自去攞,有冇得上網download呢?

珍珠宮

畀面勳章

willin,

仲記唔記得我呀???

點解我會入左黎? 因為想收料law!!!!

而家陀緊一個, 都開始諗下比佢去邊間kindergarten (雖然早左d). 加上搬近左凌月仙, 有d心郁想比個細既讀.

想問下:
係咪有全日? 幾多$學費?
程度會唔會太淺? (eg. 英文教唔教拼音? 中文要唔要寫字?)
一班幾多人?
老師夠唔夠嚴謹? (因為我鐘意佢地train下小朋友既discipline同要佢地面對多d困難).

大宅

請問08-09入N1, 咁幾時報名呀?

邊間有N1讀呀?

大宅

Teresa, 當然記得啦, 你好嗎? 原來你有左bb, 幾時預產期呀?
我久不久都有入黎睇下, 突然見到呢個topic上番黎....

凌月仙冇n1, 只有playgroup但不屬於凌月仙而係明愛學前教育組既, k1只係半日班, k2~k3就有半日同全日班, 學費我要睇番d通告再話你知, 佢地淨係學費, 午膳費, 校車費, 書簿費一個學期大約$620左右(好似唔買都得), 冇其他任何雜費了...

k1唔使寫字, 但會不停好有多認字既學習, 每日有worksheet俾佢地練習畫線條, 直/橫線, 曲線等寫字前既preparation.
每星期有一日有外籍老師英文課, k1未教正式併音, 但佢地會學k, t, d等發音, 唱遊會有國語歌曲.... 我未有了解k2會唔會教併音呀, 等我30/aug開家長會問下, 再話你知....

k1舊年開學就有32人, 每級共3個老師一個嬸嬸, 通常會分開兩班上堂, 到某d課堂/節數就會集合一齊, 到下學期尾時就多左幾個小朋友, 呢幾個小朋友都係提早上幾個月k1, 響下學期會正式讀k1, 即係比一般小朋友讀多左幾個月k1

有好多家長會覺得佢地程度低d, 因為唔會有一大套教科書, 唔會教好多好深既生字or寫好多字, 學校主張小朋友要將文字正確運用和創作句子多於要識幾多個字, 所以小朋友造句比較好...

大部份教材都係老師編制既worksheets, 要做project, 小組專題研究等, 舊年k1分左兩組, 一組做生果題材, 另一組做麵條題材, 天才表演要小朋友提議表演d乜, 跟住投票, 分組採排, 最後表演, 每星期有一天小朋友可帶任何野返學校去介紹俾其他同學, 要一個個企出黎面向同學講解, 學期中段小朋友要嘗試講故事俾義工媽咪聽,
全部都係要小朋友主動同表達...

課堂細節上會加上守則要小朋友follow, 如進入圖書角或遊戲角要戴上手繩, 離開要把手繩放回, 因人數有限, 如沒手繩便要排隊等候, 圖工時要自己取圖紙工具, 完成作品要自行蓋上自己名章再放回自己的籃子, 茶點後要自己收執餐具, 把碗, 杯, 喝/吃淨的倒進垃圾筒等

老師們同校長都好好, 好有耐性, 學校同家長溝通都好好....

大致係咁, 如果諗到有咩想問, 再問我呀, 一時間諗唔到太多出黎又怕太長編....

原文章由 Teresa 於 07-8-15 13:49 發表
willin,
仲記唔記得我呀???
點解我會入左黎? 因為想收料law!!!!
而家陀緊一個, 都開始諗下比佢去邊間kindergarten (雖然早左d). 加上搬近左凌月仙, 有d心郁想比個細既讀.
想問下:
係咪有全日? 幾 ...

[ 本文章最後由 Willin 於 07-8-17 12:45 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

willin,

thx. 我反而覺得唔錯wo! 之前我仔都報過呢間, 不過禮賢會又收, 最終去左禮賢會.

而家個仔讀小學, 佢同班有個同學 (都係凌月仙畢業) 好smart, 冇補習架, 年年考1st, 又醒目, 佢個細佬又係咁. 我就開始諗, 係咪呢間學校有d獨特之處呢?

其實佢地自己設計教材仲好, 用哂d現成教科書, 又貴又唔實際.

btw, 我due date係08年2月尾. 你呢?

原文章由 Willin 於 07-8-17 12:30 發表
Teresa, 當然記得啦, 你好嗎? 原來你有左bb, 幾時預產期呀?
我久不久都有入黎睇下, 突然見到呢個topic上番黎....

凌月仙冇n1, 只有playgroup但不屬於凌月仙而係明愛學前教育組既, k1只係半日班, k2~k3就 ...

大宅

Teresa, 依, 你同我同一個月預產喎, 我2月頭呀~~~

好, 報料~~
半日班: 扣減學卷後每月為$1091
全日班: 扣減學卷後每月為$2561 (學費+膳食費)

凌月仙校舍就冇得同其他kg比喇, 應有設備都齊全既, 每級有部電腦, 會響課堂時老師做互動教材, 戶外遊樂場同高樓底令空間感大好多...
有樣幾特別, 佢地唔會攪生日會, 反而係會響小朋友生日當天, 響班內成班小朋友為壽星仔/女唱生日歌同送上祝福, 送份小禮物俾佢, 會俾機會小朋友響生日達成一d小心願, 例如佢想扮老 師, 老師就會俾佢去做一陣老師, 我覺得幾有意思~~

小朋友仲要輪住做愛心關懷大使, 定期響學校門前做迎賓, 要佢地同每位進入學校既同學家長打招呼講早晨, 每星期有一朝會做親子體操, 一年兩次旅行, 有一次參觀活動

小朋友要經常表達自己意見同要面對人群, 原來唔係易事, 章魚一向非常怕面對迫生人, 要佢做迎賓真係極度困難, 到學期尾終於明顯進步咋...

原文章由 Teresa 於 07-8-17 21:58 發表
willin,
thx. 我反而覺得唔錯wo! 之前我仔都報過呢間, 不過禮賢會又收, 最終去左禮賢會.
而家個仔讀小學, 佢同班有個同學 (都係凌月仙畢業) 好smart, 冇補習架, 年年考1st, 又醒目, 佢個細佬又係咁. ...

[ 本文章最後由 Willin 於 07-8-18 18:42 編輯 ]

大宅

^O^,
應該會係10月開始派表, 可以響網上下載.
http://lyskg.caritas.org.hk/index.htm

原文章由 ^O^ 於 07-8-15 13:40 發表
請問凌月仙幾時會派入學申請表呢?是否一定到親自去攞,有冇得上網download呢?

珍珠宮

原文章由 Willin 於 07-8-18 18:37 發表
^O^,
應該會係10月開始派表, 可以響網上下載.
http://lyskg.caritas.org.hk/index.htm

thanks.我記得凌月仙樓上好似係男子宿舍,想問下個宿舍同校舍係咪唔同入口呢?仲有,會唔會因為樓上有宿舍所以比較雜呢?

另外,仲想問問校車時間.我們住在堅尼地城,想知要幾點上校車呢?

[ 本文章最後由 ^O^ 於 07-8-20 10:41 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

凌月仙又幾吸引wo!!!! 我鐘意佢地冇生日會, 唔洗令小朋友覺得一定要人同佢celebrate, 而係用d簡單方式去祝福人.

學費又唔貴, 真係唔錯, 可以考慮!

仲想問下, 佢地係唔係耐唔中就同明愛其他kindergarten攪talk同活動?

原文章由 Willin 於 07-8-18 18:28 發表
Teresa, 依, 你同我同一個月預產喎, 我2月頭呀~~~

好, 報料~~
半日班: 扣減學卷後每月為$1091
全日班: 扣減學卷後每月為$2561 (學費+膳食費)

凌月仙校舍就冇得同其他kg比喇, 應有設備都齊全既, 每級有部 ...

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-8-20 10:40 發表
凌月仙又幾吸引wo!!!! 我鐘意佢地冇生日會, 唔洗令小朋友覺得一定要人同佢celebrate, 而係用d簡單方式去祝福人.

學費又唔貴, 真係唔錯, 可以考慮!

仲想問下, 佢地係唔係耐唔中就同明愛其他kindergarten攪 ...

聽落凌月仙都幾適合我個仔讀.聖心都唔錯架,學費都唔貴,雖然有生日會,但唔駛家長買蛋糕,學校會提供,仲會有很多生日禮物呢!你知道細b係仔定女未?係女既都可以考慮聖心喎!男既都得,不過少d男仔讀囉.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 ^O^ 於 07-8-20 12:17 發表

聽落凌月仙都幾適合我個仔讀.聖心都唔錯架,學費都唔貴,雖然有生日會,但唔駛家長買蛋糕,學校會提供,仲會有很多生日禮物呢!你知道細b係仔定女未?係女既都可以考慮聖心喎!男既都得,不過少d男仔讀囉.

仲未知係仔定女. 不過我同你一樣咁諗, 女都會比佢考下scared heart, 因為我以前都係讀嘉諾撒會既學校.

大宅

^O^,
樓上應該係女子宿舍喎, 入口都同一個既, 小朋友就多數行樓梯上2樓, 宿舍就搭lift, 我又唔覺得佢好雜, 人流唔算好多~~

校車呢, 舊年章魚搭過幾個月, 當時響山市街大樓梯下, 大約係8點8個字上車啦~~ 要視乎住邊同埋果年有幾多人搭, 路線要點行喇...

原文章由 ^O^ 於 07-8-20 10:20 發表
thanks.我記得凌月仙樓上好似係男子宿舍,想問下個宿舍同校舍係咪唔同入口呢?仲有,會唔會因為樓上有宿舍所以比較雜呢?
另外,仲想問問校車時間.我們住在堅尼地城,想知要幾點上校車呢?

首頁

尾頁

跳至