自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

今朝我媽先講起尋日...我媽接阿囡放學,阿囡講活動嘅時候俾老師請左出去企~
甘婆婆問阿囡發生咩事,心諗個孫又搞事

原來...
阿囡講...老師帶佢地係活動區玩遊戲,叫學生扮動物,例如:狗仔,貓仔,烏龜等等,再係地上面爬~
甘阿女就話:「我係叻女來架,我唔爬。」
甘我同婆婆都相信老師係用左好多方法都"氹"唔掂我囡,所以請佢企係活動區外等。
我地都相信學校嘅教學方式幾好,可能想俾小朋友活動一下4肢,只不過遇著我呢個醒目阿囡...
相信老師們都幾辛苦 我囡可能覺得爬仔BB仔行為,佢平時唔會甘做,只係知道BB先會甘做...

而我囡又自尊心重,同埋比較早熟,3歲人仔咋... 咩都識,老師根本呃唔到佢...
阿囡又鍾意將學校同家事分別分享俾老師同我地知...
成個無間道甘...

有次,佢係屋企要VV,甘未行到廁所就除定褲,我地叫住佢唔好甘做,要企係馬桶前面先好除褲,甘佢話係學校老師教佢地要除定褲仔排隊VV架
之後我地先教佢唔可以甘做,醜醜架...

有次,阿囡同老師講,阿B(細佬)係2X樓同媽咪爸爸瞓,我係1X樓同婆婆瞓架... 搞到老師同返婆婆講... 又搞到我勁驚,之後點辛苦都自己帶返屋企湊mouth:

總之呢個囡醒過籠... 有時會俾佢激死...

사랑합니다.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

點解小朋友唔肯爬就要請佢企係活動區外等呢? 小朋友會唔會覺得老師罰緊佢呢?
小朋友唔爬咁行都一樣啫, 學猩猩行唔得咩?

珊瑚宮

kingkingtc 發表於 13-4-19 12:37
今朝我媽先講起尋日...我媽接阿囡放學,阿囡講活動嘅時候俾老師請左出去企~
甘婆婆問阿囡發生咩事,心諗個 ...
好多動物唔係爬架? 芋程度, 又可以話唔識玩小組活動。

講真我覺得你個女, 正常3歲囉。

男爵府

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

girlbear 發表於 13-4-19 13:35
點解小朋友唔肯爬就要請佢企係活動區外等呢? 小朋友會唔會覺得老師罰緊佢呢?
小朋友唔爬咁行都一樣啫, 學 ...
可能老師怕阿囡係活動區唔合作會影響到其他同學,同埋我覺得係要罰,因為返學學野,除非係好過份,否則都應該合作~佢又諗唔到猩猩呢

사랑합니다.

男爵府

wonderlulu 發表於 13-4-19 13:43
好多動物唔係爬架? 芋程度, 又可以話唔識玩小組活動。

講真我覺得你個女, 正常3歲囉。
係呀~ 阿囡係正常3歲... 唔合作果隻呢...

사랑합니다.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:辛苦老師遇上我位醒目囡

點解唔同父母瞓要勁驚呢

每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

vickymok717 發表於 13-4-19 17:26
點解唔同父母瞓要勁驚呢
無勁驚呀!!
係分開湊wo...

呀~ 我明你講咩... 我係話我驚,因為阿囡知道佢同細佬分開住,怕佢會亂錯野... 以為父母唔要佢...

사랑합니다.

男爵府

回覆:辛苦老師遇上我位醒目囡

我個仔都係咁,老師係唱遊堂叫小朋友分別扮花,蝴蝶同蜜蜂,佢同隔離個小朋友講:我哋係人噃,比老師聽到,唔記得老師點處理,但一定冇罰佢,仲當笑話講比我哋知

男爵府

回覆:ellislui 的帖子

甘我都相信老師唔係罰佢,而係請佢出去活動區外,睇佢地進行活動,有時候講唔掂就做俾佢睇~

사랑합니다.

首頁

尾頁

跳至