烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

回覆:用P仔做合桃牛油蛋糕~ 改良+更鬆軟版

Thx

大宅

引用:我今朝都焗左一個,唔知點解蛋白打唔到企身

原帖由 恩庭寶貝 於 13-05-24 發表
我今朝都焗左一個,唔知點解蛋白打唔到企身,不過都鬆軟,但皮好脆,是否這樣呢。
蛋白打唔起係由於蛋白有蛋黃,其他雜質或水份,即使少少都會企唔起,所以分蛋時要小心分,蛋白不能有蛋黃。另外,糖是否分三次落?未落糖前有否先打一打蛋白等佢起左少少泡先?

我通常三次加晒糖後,都要最高速打蛋白10〜15分鐘先企倒,好考耐性,所以發打時間夠唔夠又係一個因素。

通常剛焗出來個皮係脆,之後隔夜就軟返

大宅

請問牛奶: 15ml, 是奶粉再加水/用盒裝牛奶?
試過此份量, 開始烘焙間,四邊角位有未攪好的高粉?
是否不夠牛奶?

大宅

引用:請問牛奶:+15ml,+是奶粉再加水/用盒裝牛奶?

原帖由 Purplestaz 於 13-05-25 發表
請問牛奶: 15ml, 是奶粉再加水/用盒裝牛奶?
試過此份量, 開始烘焙間,四邊角位有未攪好的高粉?
是否不夠牛 ...
我用開盒裝奶,未試過用奶粉。。。 如果有麵粉沾喺旁邊,可能係粉太多。不過,會唔會係清麵粉時清得唔乾淨?

大宅

冇留意清麵粉時間,大約幾時?
牛奶: 15ml 已夠?
低粉: 180g

大宅

引用:冇留意清麵粉時間,大約幾時?牛奶:+15ml+已

原帖由 Purplestaz 於 13-05-25 發表
冇留意清麵粉時間,大約幾時?
牛奶: 15ml 已夠?
低粉: 180g
機響就係清麵粉時間。詳細可睇返跟機說明書。

15ml 已夠,因為牛油蛋糕主要材料係牛油

大宅

arbocutie 發表於 13-5-25 12:15
機響就係清麵粉時間。詳細可睇返跟機說明書。

15ml 已夠,因為牛油蛋糕主要材料係牛油

Thanks

首頁

尾頁

跳至