家事百科

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:kck_88 的帖子

大陸買乜都唔好,因為冇保證,就算有得換都麻煩,來來回回同香港買冇分別,可能損失仲大,係香港有問題有得換,唔換有得告上消委會,留港消費係最好

伯爵府

回覆:光頭仔個仔 的帖子

我自己覺得只要唔係食落肚就無問題!

其實香港的建材咪大部份都係大陸野。自己上去買,一來選擇多,而且價錢比係香港平成半。

換樓已經唔見一大筆,裝修我自己慳得就慳,就算預同一budget,我情願上深圳買。以燈咁計,我用一千蚊係深圳買一盞,同係香港用一千蚊買一盞,前者肯定靚d。

禁止訪問

公爵府

2019勳章

回覆:你地覺得係深圳買料咩野係最好吾好係大陸買?

聽人講座廁最好唔好喺大陸買,至於最好我就覺得係燈

男爵府

2019勳章

cheapbombom 發表於 13-4-24 08:09
我自己覺得只要唔係食落肚就無問題!

其實香港的建材咪大部份都係大陸野。自己上去買,一來選擇多,而且價 ...
認同呀,因為我哋都係喺大陸買料的。不過一定要精明D, 因為大陸人諗嘢比較單一, 你話咩就咩, 好似如果係訂傢私, 夠唔夠user friendly真係要自己諗清楚, 因為你話點整佢就點整架喇, 同埋最好就上多幾次去, 做完又睇一睇, check緊D囉, 因為學樓上咁講, 有咩事你去消委會都冇用。
大陸嘅價錢, 早兩年我整咗5呎油壓床加入牆鞋櫃加廳地台, 都係二萬港紙, 香港訂一張床都唔止啦, 當然可能又有人會話用料都唔同啦, 呢個真係睇大家要咩喇, 不過如果做傢私, 咪多D行下九龍灣D傢私舖, 抄下design先囉。

伯爵府

引用:Quote:cheapbombom+發表於+13-4-24+08:09+

原帖由 shandie 於 13-04-24 發表
認同呀,因為我哋都係喺大陸買料的。不過一定要精明D, 因為大陸人諗嘢比較單一, 你話咩就咩, 好似如果係訂傢 ...
我大半年前都換左張五尺油壓床。人仔連送貨連床頭櫃5千有找。我好滿意,貨品是訂做的,因長度我要6尺半。貨件質量同門市見到的一模一樣。

係香港只可買到好cheap的款!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

shandie    發表於 13-4-24 15:09

男爵府

2019勳章

我都諗緊係大陸買水晶燈, 多數會係淘寶買, 人仔唔洗一千元包運費, 已經好靚好大體, 香港睇過起碼都要4-5千元

首頁

尾頁

跳至