自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我99係潮州人,我結左婚後就一齊住。
我發現佢習慣將d隔夜餸,係雪櫃攞出泥唔整返熱就食。同佢講過咁樣好唔衛生,佢就話呢個係潮州人既習慣。乜潮州人有個咁既習慣咩?

vkyu  潮州人係會煮熟D海鮮同魚攤涼食, 但係要新鮮, 唔係隔夜  發表於 13-4-22 17:47
vkyu  係妳99的習慣, 不是潮州人習慣  發表於 13-4-22 17:45

子爵府

回覆:有冇奶奶係潮州人?

我婆婆係潮州人,無呢個習慣,可能係個人問題

珍珠宮

冇喎我99 …我99都係潮州人 …借你個post問啲野 …乜潮州99好鍾意餵仔食飯餵到十二歲㗎

翡翠宮

sinyeechu 發表於 13-4-21 16:02
冇喎我99 …我99都係潮州人 …借你個post問啲野 …乜潮州99好鍾意餵仔食飯餵到十二歲㗎?

...
我係潮州人. 沒有這個習慣, 不過有時潮州粥, 白飯魚真是室溫食. 但餵飯..真係餵到好大個. (我不好意思說到幾歲) . 我仲要係女. 如果是仔的話真係好縱的.

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:我99係潮州人,我結左婚後就一齊住。我發現

原帖由 joeyso091 於 13-04-21 發表
我發現佢習慣將d隔夜餸,係雪櫃攞出泥唔整返熱就食。同佢講過咁樣好唔 ...
係呀,我99都係咁,佢地食慣咗,覺得冇咩嘢,但我食唔慣,所以唔會食,好彩我唔係同住……

大宅

引用:冇喎我99+…我99都係潮州人+…借你個post問

原帖由 sinyeechu 於 13-04-21 發表
冇喎我99 …我99都係潮州人 …借你個post問啲野 …乜潮州99好鍾意餵仔食飯餵到十二歲㗎?

...
係啊我99個外孫都就快10歲仲餵緊!

珍珠宮

痴線,我99餵我老公食食飯餵到十二歲 …我老爺同佢好似好自豪咁 …有病

子爵府

如果係鄉下,直情係唔雪,就咁放到第二日

公爵府

我奶奶係福建人都係咁,成日食凍送。中午食淨的送唔會放入雪櫃,用隻鑊蓋蓋住幾碟送中間,完全蓋唔哂,個窿仲大過我隻手,如有昆蟲都爬左入去啦,夜晚唔加熱就咁食,夏天都係咁

子爵府

引用:冇喎我99+…我99都係潮州人+…借你個post問

原帖由 sinyeechu 於 13-04-21 發表

...
No wor.....

公爵府

引用:Quote:原帖由+sinyeechu+於+13-04-21+發表

係啊我99個外孫都就快10歲仲餵緊!
我99係福建同潮州差唔多,餐餐餵我2歲仔食飯,我都冇出聲,但我俾隻碗叫個仔自己食99會鬧我,話食飽唔好再俾佢食,但轉頭佢又餵過,總之唔可以俾我仔自己不飯食

男爵府

BK Milk勳章

我發現佢習慣將d隔夜餸,係雪櫃攞出泥唔整返熱就食。同佢講過咁樣好唔 ...
我以前同99住,雪櫃比佢搞到好似垃圾崗,啲隔夜餸可以食足1個月,啲餸番蒸過N次,變晒黑色照食,但佢吾係潮州人!

大宅

引用:我奶奶係福建人都係咁,成日食凍送。中午食

原帖由 emimi 於 13-04-21 發表
我奶奶係福建人都係咁,成日食凍送。中午食淨的送唔會放入雪櫃,用隻鑊蓋蓋住幾碟送中間,完全蓋唔哂,個窿 ...
直頭一模一樣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係呀, 佢地連白切雞隔夜都唔使蒸熱, 啲油"瓊"晒, 不過我會唔食囉! 不過現在我們一家回去食飯, 他會問我們使唔使蒸熱呀, 我會答要, 唔該!

大宅

我62係潮州人都係咁,雪凍咗d烏頭魚(d魚汁好似啫喱咁)就咁食,d鹵水雪到啫喱咁又照食。 但餵飯又無喎,可能我99唔係潮州人。

男爵府

我奶奶又咁誇張,但就d餸涼哂都照食到,魚呀,菜呀都得

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我99都係潮州人,又係鐘意用報紙或碟com住啲食物,就算放入雪櫃都唔包保鮮紙,真係怕左佢mouth:

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我99係

但我無同佢住,唔知佢生活習慣,

只知佢日日買外賣,唔煮飯煲湯,唔執屋.

大宅

引用:Quote:原帖由+joeyso091+於+13-04-21+發表

原帖由 emimi 於 13-04-21 發表
我99係福建同潮州差唔多,餐餐餵我2歲仔食飯,我都冇出聲,但我俾隻碗叫個仔自己食99會鬧我,話食飽唔好再 ...
係啊係啊,總之d孫仔去到佢手就係殘廢人一個!衣來伸手,飯來張口!我見佢餵細外孫既方法簡直想死。佢會先用較剪剪細d野食,跟住就大大匙咁放落自己個口趙啊趙 d野食一直係佢個口入面,個孫食就lur小小出泥... 好嘔心呢 但細外孫3歲啦!
我依家超驚佢咁餵我個仔囉!

sumlam    發表於 13-4-21 21:24

侯爵府

我係潮州人,我爸媽會將下午食剩的餸放室温,晚飯再煮返熱

首頁

尾頁

跳至