婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

前幾天99提出 出外用晚膳,席間我們閒聊,媽咪叫我食多碗糖水,
我回答說:「唔啦!我怕肥呀!」
媽咪:「怕咩呀!食啦!」
我:「唔好啦!再肥一陣比老公嫌棄,話晤要我咪死!」
99呢個時間搶著說:「邊個敢唔要你?佢想我都唔比佢咁做!」
媽咪:「係囉!你奶奶肯為你出頭,怕咩?哈哈哈。」
雖然我知道大家都係講出來得啖笑,不過我冇預料99會說出這番話!因為我同佢個仔一齊咁多年,佢(99)從未說過一句維護我既說話,今次是真或是假都有一點點感動呢!

lina9316  好既開始。  發表於 13-4-21 20:43

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:前幾天99提出+出外用晚膳,席間我們閒聊,

原帖由 conniecheung 於 13-04-21 發表
前幾天99提出 出外用晚膳,席間我們閒聊,媽咪叫我食多碗糖水,
媽咪:「 ...
恭喜曬

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 conniecheung 的帖子

呢個心抱仔真係易氹不過都恭喜你~

大宅

守得雲開見月明

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆:conniecheung 的帖子

都恭喜你的.........但會唔會開心得太早?

禁止訪問

回覆:突然得到奶奶的「肯定」,是真是假?

水晶宮

引用:都恭喜你的.........但會唔會開心得太早? +

原帖由 Meir079 於 13-04-21 發表
所以我咪講當佢得啖笑囉!但係都開心既。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

conniecheung 發表於 13-4-21 18:18
呢個態度好啱,無論真定假,照單全收,自己開心左先算。其實同奶奶關係就係咁,無論真心與否,有時講一兩句好聽嘅話tum下佢,佢高興時又會對你好d,大家都開心

nyfng  Agree  發表於 13-4-22 13:27

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

男爵府

無論真定假,起碼佢肯講

水晶宮

引用:Quote:conniecheung+發表於+13-4-21+18:18+

原帖由 mugtaitai 於 13-04-21 發表
呢個態度好啱,無論真定假,照單全收,自己開心左先算。其實同奶奶關係就係咁,無論真心與否,有時講一兩句 ...
好認同!

別墅

2019新春慶豚圓

水晶宮

Meir079 發表於 13-4-21 20:31

開心永遠唔會太早.
如果依家唔立即找緊機會開心,只會一世都唔開心.
呢個世界既人、事、物,總會變化.
今日好,唔代表一世會好.今日唔好,亦唔代表永遠無得改善.
正如結婚果刻,男女雙方都話一生一世架,相信好多都係真心講出那一段誓詞,但能廝守到老,又有幾人?
咁唔通又諗定他日會離婚,今日結婚咁開心,"會唔會開心得太早"?
今日99對你好,咪受左先囉.
他日99對你唔好,先至來煩啦.

水晶宮

建議樓主都主動同99講,或買份禮物送比99,話比99聽,好多謝99咁錫自己.
進一步鞏固關係.

男爵府

2019勳章

引用:前幾天99提出+出外用晚膳,席間我們閒聊,

原帖由 conniecheung 於 13-04-21 發表
我同你一樣都係咁易tum…奶奶講一句已經可以開心好耐 (可能因為以前佢係當我透明),如果下下估住對方真定假,仲邊會有動力搞好婆媳關係,維繫住個家?

水晶宮

引用:Quote:Meir079+發表於+13-4-21+20:31+都恭

原帖由 方方媽媽 於 13-04-22 發表
開心永遠唔會太早.
如果依家唔立即找緊機會開心,只會一世都唔開心.
呢個世界既人、事、物,總會變化.
講得好岩!

水晶宮

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+13-04-21+發

原帖由 希蘇甩 於 13-04-22 發表
我同你一樣都係咁易tum…奶奶講一句已經可以開心好耐 (可能因為以前佢係當我透明),如果下下估住對方真定 ...
努力緊!希望關係再好d

大宅

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

因為你媽咪o係度,佢咁講似要面多,不過多人做證,冇得反口~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

引用:因為你媽咪o係度,佢咁講似要面多,不過多

原帖由 sharonhwyc 於 13-04-22 發表
因為你媽咪o係度,佢咁講似要面多,不過多人做證,冇得反口~

首頁

尾頁

跳至