香港18區媽媽會

跳至
[大埔區] 小一派位問題

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問1/6 當日公佈完係咪已經可以即該去心儀小學拎叩門表?定係第二日(即2/6)先會派??因為要request off...所以想睇下應該點安排

另外,4/6 & 5/6註冊日係咪邊日去都冇所謂?係咪好快攪掂?因為唔想浪費一日假,打算request返夜,啲假要留番面試放

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

請問1/6 當日公佈完係咪已經可以即該去心儀小學拎叩門表? 是, 當日即日叩門, 另外有小學會最早今個月開始派插班生表, 有幾間派位前一星期, 你要逐間打去問

--

另外,4/6 & 5/6註冊日係咪邊日去都冇所謂?兩日揀一日, 無論派位結果未如理想, 都要去註冊, 再等叩門消息

係咪好快攪掂?睇下小學安排, 一般30分鐘內完成, 你可以授權他人辦理

男爵府

我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 mrs.so 的帖子

Thanks Mrs So

大宅

mrs.so 發表於 13-4-21 20:22
請問1/6 當日公佈完係咪已經可以即該去心儀小學拎叩門表? 是, 當日即日叩門, 另外有小學會最早今個月開始 ...

唔明
叩門=插班?
邊間呢個月派表?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 hl2003 的帖子

每年四月後都係小二插班招生高峰期, 有小學將會放風同時收取小一叩門生表, 以便六月大批湧上既叩門生, 此目的係可以四月至六月公佈前挑選目標準小一學生, 於叩門時取錄.

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

敢你有無收到咩風邊間學校而家收叩門表呀

民房

引用:回覆+hl2003+的帖子每年四月後都係小二插班

原帖由 mrs.so 於 13-04-27 發表

每年四月後都係小二插班招生高峰期, 有小學將會放風同時收取小一叩門生表, 以便六月大 ...
請問怎樣揀心儀嘅小學?
請各位教路^^
Many ths.

別墅

引用:請問1/6+當日公佈完係咪已經可以即該去心儀

原帖由 mrs.so 於 13-04-21 發表
請問1/6 當日公佈完係咪已經可以即該去心儀小學拎叩門表? 是, 當日即日叩門, 另外有小學會最早今個月開始 ...
想請問要準備什麼去叩門?學校會否收profile? 因為時間無多,想準備一下,謝謝大家!
還有可否分享一下要準備和留意的事項!

大宅

各位,我都係今年參加大抽獎。

我問左寶舊,如果當初自行及甲一都揀佢,就可以帶同果張報名表去取定「插班」表格。(即是我地講緊既叩門表格。) 如果無帶,或之前唔係揀佢第一,就要付$20取表格。

另外打左去阮鄭問,佢話五月中自己上網站看,而家未派表格。

請大家有資料繼續分享。

大宅

我諗註冊都係唔自己去,叫屋企人代我去。便可以省下一天/半天大假。係咪?
另外想問註冊要否小朋友出席?

大宅

想問下排隊叩門時要否小朋友一齊去?
「叩門」係即係填好表格 + 帶齊晒野 ==> 去各小學排除交資料?

係咪啲小學都係定個截止日期,收集晒啲表格,才安排面試,而非先到先得的?
咁我地係咪唔需要第一時間上午出結果,便立即撲去其他小學交表?

複式洋房

大家不用太心急叩門, 根本未放榜, 可能一擊即中! 不用擔心!

複式洋房

我都想知叩門要俾咩資料, 等我可以預先執好個PROFILE
唔該晒各位媽媽

別墅

引用:回覆+hl2003+的帖子每年四月後都係小二插班

原帖由 mrs.so 於 13-04-27 發表

每年四月後都係小二插班招生高峰期, 有小學將會放風同時收取小一叩門生表, 以便六月大 ...

Mrs So,想請問是否在6月前interview,结果會幾時知,會否之前已收?那麼待6月1曰之後的叩門位會少了嗎?

大宅

各位,我在兩間阮鄭的網頁見到有插班生申請須知了。
有興趣可去睇下。

阮鄭 ==> 有表格可以下載。面試日係6月15日。
阮鄭銀禧 ==> 未見表格下載。面試日係6月22日。

大宅

請問大埔有邊幾間小學只考慮1+1+1的叩門表?

大宅

回覆 Naxos 的帖子

孫小 寶舊 田家炳 阮鄭

大宅

醒目開學勳章

回覆 Naxos 的帖子

what is 1+1+1?

複式洋房

回覆 teacats 的帖子

1+1+1=3次第一志願都係同一間小學 (自行,甲部,乙部)

大宅

醒目開學勳章

回覆:小一派位問題

哦,thx

首頁

尾頁

跳至