夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

msjoan 發表於 13-4-21 21:27
對! 佢堅持寫佢名先

咁咪有問題 LAW, 佢即係唔信你, 唔係點解唔寫你名先呢, 好, 就當層樓佢供, 寫佢個名先都無所謂, 但如果你要幫手供, 唔寫名, 你真係無乜贏面咖, 第日要交出好多證據證明你有份供, 當時又未結婚, 點解你有得分先, 好多野都講唔通~ 唔駛傾啦, 一於加名, 佢唔肯既, 都唔駛我地再評論點解啦~ 你話呀, 第2 層樓要額外俾既稅你俾, 佢就無聲出啦~

大宅

引用:Quote:原帖由+hazello+於+13-04-21+發表佢

原帖由 msjoan 於 13-04-21 發表
佢話留返個quota, 第二層用我個名做首次置業,咁就唔使比稅,要賣都易d放出

...
講得岩呀...無謂俾錢政府賺啦

伯爵府

回覆:男友/未來老公話第一層樓寫佢名

如果佢出曬錢供而又會俾家用自己,即唔會供樓後就無錢,要你俾埋日常開支、幫佢還卡數呢啲,咁寫佢名無問題,但如果要自己負起曬所有費用,咁我就會揀落埋自名。
如果夾份供,同佢講不如寫你名先,第二層就寫佢名,再唔係就兩個寫晒,否則我覺得呢個人好cheap

芭芭拉

大宅

如果一蚊都唔駛出,淨寫佢名,咪由得佢囉
但如果係要幫手分擔支出,我覺得應該公平,寫晒雙方個名

大宅

畀面勳章

msjoan 發表於 13-4-21 21:26
第一層都未買,第二層樓起碼10年後

呢幾年有咩事,好似有dd 無安全感

吓 ~ 仲要十年後? 佢真係擺明搵你笨啦, 總之你有份供就要加名, 無份供就唔駛理佢, 你都無蝕底, 咁當然, 如果你唔駛供, 但要夾生活費, 咁其實都計埋去供樓咖啦.....總之大家要講到錢, 真係2 公婆都無情講, 唉, 未結婚就要計算咁多, 都幾無癮喎~

複式洋房

引用:Quote:msjoan+發表於+13-4-21+21:22+因為佢

原帖由 TIN_C_C 於 13-04-21 發表
佢話結左婚就唔會無保障, 佢一係無知, 一係當你傻子, 幾多人最後要對薄公堂呀為層樓, 你驚既, 都係聯名啦, ...
未結婚巳經要計黎計去,真係煩

唔寫名咪講清楚,想財政獨立又無罪
攪咁多名目……

複式洋房

引用:Quote:msjoan+發表於+13-4-21+21:27+對!+

原帖由 TIN_C_C 於 13-04-21 發表
咁咪有問題 LAW, 佢即係唔信你, 唔係點解唔寫你名先呢, 好, 就當層樓佢供, 寫佢個名先都無所謂, 但如果你 ...
比個like 你

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

未結婚就諗定分身家既野, 咁做咩要結婚?mouth:

男爵府

其实樓主是否明天樓按既玩法?九按額等等?

男爵府

引用:Quote:原帖由+TIN_C_C+於+13-04-21+發表聯

原帖由 msjoan 於 13-04-21 發表
第一層都未買,第二層樓起碼10年後

呢幾年有咩事,好似有dd 無安全感
但講真,如全使費你—蚊都冇比過但又想有名分到,又有点子冇付出

子爵府

回覆:msjoan 的帖子

點解距甘執著?如果唔會離婚
怕咩係您名?

男爵府

1. 層樓單一個名, 佢可以單獨做決定, 例如加按或買賣無需要你同意, 甚至可以唔俾你知.
2. 10年後先可能有條件買第2層樓, 太長遠啦, 到時唔知咩世界.
3. 佢話結左婚, 層樓無你名都有保障, 只係岩一半! 萬一分開, 法官係會考慮將資產分配, 但"假如"有人變心, 先將層樓賣左, 轉走D錢呢? 咁就好難追囉!

大宅

都係jm所講,你吾洗供無你名無所謂,要你夾但無名就好有問題

侯爵府

我自己覺得無問題…我層樓c6問都無問就寫我名,我問佢點解咁偉大,佢話唔想用多個名第二層樓好辨手續D,男人都係諗呢d

唔好點評我

伯爵府

回覆 TIN_C_C 的帖子

但係人心隔肚皮, 未出事可能好地地, 作過最壞打算就穩陣D好

複式洋房

其實我都有計劃第一層樓只會用其中一方的名, 如果寫我名的話, 我會自己一個人供囉! 有能力的話就一定會買第二層收租, 唔想蝕比政府!

子爵府

咁計較?

我地第一層樓老公寫我父母名,第層樓係我名,佢話無所謂,佢得架車架咋。

侯爵府

AnnGartafield 發表於 13-4-22 11:56
咁計較?

我地第一層樓老公寫我父母名,第層樓係我名,佢話無所謂,佢得架車架咋。
如果你地第一層樓系寫你62.99名,第二層樓系你老公既名,我相信你會仲計較!

複式洋房

引用:如果所有費用佢比,我唔介意.

原帖由 CALVEN 於 13-04-21 發表
如果所有費用佢比,我唔介意.
我都係咁話

子爵府

引用:Quote:AnnGartafield+發表於+13-4-22+11:56

原帖由 岚月亮 於 13-04-22 發表
如果你地第一層樓系寫你62.99名,第二層樓系你老公既名,我相信你會仲計較! ...
我同得呢個老公一齊,係因為一早知佢人品係點。

另外我62係英國人,99跟埋過去英國,咁寫佢地個名做乜呢?我老公當初寫我父母名,係多謝我父母養到個女咁大就嫁俾佢,寫我名係佢知道我幫佢捱咗好多年,有三年日子係餐餐公仔面、白面包,茶餐都唔捨得食,五年無旅行,連澳門都無去過,佢要多謝個老婆。

我唔計較陪佢捱,佢一樣唔計較。

Kit1205  好羨慕你, 你同老公一定好好感情  發表於 13-4-22 14:23

首頁

尾頁

跳至