夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為我地計劃將來會買第二層樓收租/投資, 而政府出既新政策話買第二層樓會比多d稅,所以第一層樓只寫佢名,第二層先寫我名,

佢又話只要結左婚,離婚都會保障雙方,唔會無得分,請問是否真的? 如果註冊前買既物業,係咪婚後唔會當共同財產,係咪無保障?

買樓結婚會先用佢既錢,唔夠就會用我個d

伯爵府

回覆:男友/未來老公話第一層樓寫佢名

佢計得咁清點解唔寫你個名先呀:;pppp:

esmehouse    發表於 13-4-23 12:14
TIN_C_C  又係喎~  發表於 13-4-21 21:10

大宅

畀面勳章

未結就諗離婚點分家產? 如果你驚既, 都係寧願俾多 D 稅, 共同擁有啦, 第一層樓無你名, 除非可以證明你有份供 (直接轉錢去銀行至算, 轉俾男友證據不足), 否則未必有得計咖~ 咁其實你都係驚未買第2 層就出事 JAR, 否則一人一層樓, 樓價唔差太遠既, 你都無乜蝕底. 又應該咁講, 如果佢對你有情有義, 無你名都會分俾你既~ 仲有就係, 政府既政策成日改, 今日第2 層樓多 D 稅, 或者遲 D 又收回, 唔駛諗到咁遠先啦~

複式洋房

引用:未結就諗離婚點分家產?+如果你驚既,+都係寧

原帖由 TIN_C_C 於 13-04-21 發表
未結就諗離婚點分家產? 如果你驚既, 都係寧願俾多 D 稅, 共同擁有啦, 第一層樓無你名, 除非可以證明你有份 ...
請問係咪即使層樓係註冊前用佢名字買,只要婚後用聯名戶口供/我戶口供/我比管理費,都可以對自己有保障?

複式洋房

引用:佢計得咁清點解唔寫你個名先呀

原帖由 hazello 於 13-04-21 發表
佢計得咁清點解唔寫你個名先呀
佢話留返個quota, 第二層用我個名做首次置業,咁就唔使比稅,要賣都易d放出

wing514  你同佢提議調返轉, 睇下佢咩反應   發表於 13-4-22 09:53

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果所有費用佢比,我唔介意.

shpfamily  ME TOO  發表於 13-4-22 09:30
cissie    發表於 13-4-22 00:42

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:男友/未來老公話第一層樓寫佢名

首期和供樓係佢比嘅,就無所謂。

複式洋房

我覺得無問題,大家都有共同目標啦!5好林甘多啦!

大宅

回覆:msjoan 的帖子

第一層樓當然要加你名,保障自己,比多D稅

大宅

畀面勳章

係啦, 如果佢乜都俾晒, 咁就寫邊個名都無所謂, 如果未結婚都驚對方呃自己, 咁其實結婚基礎都唔穩固喎~

別墅

引用:Quote:原帖由+hazello+於+13-04-21+發表佢

原帖由 msjoan 於 13-04-21 發表
佢話留返個quota, 第二層用我個名做首次置業,咁就唔使比稅,要賣都易d放出

...
咁你點解唔用自己名?呢個問題有好幾個朋友問過我意見,同佢地分析完之後,最後無人敢唔落自己名,你就知咩事啦

複式洋房

引用:首期和供樓係佢比嘅,就無所謂。

原帖由 toyocat 於 13-04-21 發表
首期和供樓係佢比嘅,就無所謂。
Thanks!

我其實覺得財政獨立無咩所謂,佢既錢始終佢有選擇權,

如果所有使費佢自己比返,我既錢獨立,我都可以儲自己既錢買樓,只係時間可能儲耐d

只係個個女人都希望自己另一半會為自己著想,計劃

大宅

畀面勳章

msjoan 發表於 13-4-21 20:39
請問係咪即使層樓係註冊前用佢名字買,只要婚後用聯名戶口供/我戶口供/我比管理費,都可以對自己有保障?

...

聯名戶口/交管理費都唔夠證據, 要你自己戶口供款入銀行, 理據才比較多. 其實你們各有一層樓的話, 自己供自己那層就 OK 啦, 有什麼事, 都不用分來分去~

瑪瑙宮

如果您顧累咁多, 寫晒兩個名囉. 比我都會.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+msjoan+於+13-04-21+發表佢話

原帖由 ngerica 於 13-04-21 發表
咁你點解唔用自己名?呢個問題有好幾個朋友問過我意見,同佢地分析完之後,最後無人敢唔落自己名,你就知咩 ...
因為佢話法律上結左婚就唔會無保障

唔寫名無問題喎

我想知佢係咪厄我??

瑪瑙宮

msjoan 發表於 13-4-21 21:22

唔寫名無問題喎

咁掉轉囉, 寫您名先. 如果佢堅持寫佢名先, 就好有問題啦.

複式洋房

引用:Quote:msjoan+發表於+13-4-21+20:39+請問係

原帖由 TIN_C_C 於 13-04-21 發表
聯名戶口/交管理費都唔夠證據, 要你自己戶口供款入銀行, 理據才比較多. 其實你們各有一層樓的話, 自己供自 ...
第一層都未買,第二層樓起碼10年後

呢幾年有咩事,好似有dd 無安全感

如果結婚要用埋我既積蓄,我就即係清晒袋

複式洋房

引用:Quote:msjoan+發表於+13-4-21+21:22+因為佢

原帖由 Nancy20090615 於 13-04-21 發表
咁掉轉囉, 寫您名先. 如果佢堅持寫佢名先, 就好有問題啦.
對! 佢堅持寫佢名先

大宅

畀面勳章

msjoan 發表於 13-4-21 21:22

唔寫名無問題喎

佢話結左婚就唔會無保障, 佢一係無知, 一係當你傻子, 幾多人最後要對薄公堂呀為層樓, 你驚既, 都係聯名啦, 慳0個少少稅, 驚一世, 到頭來你無名, 佢真係有權唔分俾你咖~

瑪瑙宮

msjoan 發表於 13-4-21 21:27
對! 佢堅持寫佢名先

咪就係囉, 又話法律上點樣一樣, 證明佢個心同個口講唔一樣. 有無第二層樓都唔知啦, 到時您就係無名果個.

首頁

尾頁

跳至