論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問。打算星期一至五早上BB同工人去婆婆家。照顧BB 打理婆婆家,晚上回我家訓覺。但不用做我屋企家務,但星期六不用去婆婆到。 只在我家。可以要求工人做家服嗎???

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實,係唔得架播!
即係2個屋企!!!犯法!
不過,有人係咁做?!

有乜事!?
自找麻煩喎!
仲有l洩及保險問題喎!

大宅

回覆:KINGHIM 的帖子

相信大把是跟少主

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

U have to prepare that one day when your maid may file complaints with the Immigration and Labour Departments against your illegal deployment! Be careful! I have learnt quite a number of maids taking photos of two different flats they worked as an evidence!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Chrisedi 發表於 13-4-21 23:03
相信大把是跟少主

就算係跟少主, 通常都只會做照顧少主的工作, 不會為非合約家庭清潔打掃掛.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

犯法o架...
不如你索性放個工人响婆婆屋企住...(先可以幫手清潔打掃)

再唔係...如果响你屋企住的話..工人只可以take care BB (不能幫婆婆做任何家務)

因為如果工人投訴起嚟..就麻煩喇..

大宅

回覆:poohbb_hk 的帖子

我叫工人跟实少主only

首頁

尾頁

跳至