家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年幫啊女係中銀買左份儲蓄保險。個plan叫「成就人生」供20年。每年供6xxx。係而版見到好多人話冇買而類型既保險。搞到我好鬼擔心。而家唔知供唔供落去好。岩先看返張單20年後既回報都好底。唔知會唔會虧本。

水晶宮

回覆:儲蓄保險

吾好買,我比獅子銀行搵笨。供10年,prop 假設5厘,點知得4厘。好啦,最後一年本大嗱,今年得3.5 厘(息主要係食最後果一年),吹脹!永冇下次!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

總之物保勿保,基金都係坤人,千萬不要上當~~

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

引用:上年幫啊女係中銀買左份儲蓄保險。個plan叫

原帖由 Lqx 於 13-04-21 發表
上年幫啊女係中銀買左份儲蓄保險。個plan叫「成就人生」供20年。每年供6xxx。係而版見到好多人話冇買而類型 ...
我二年前都幫亞女買左份儲蓄危疾+住院,儲蓄危疾個part供10年期保一世,唸住幾萬蚊,一次過比供斷(平d) ,同埋出事陪錢,無事當儲蓄啦,近排,又係睇左呢度post, 得閒打上cs 度問下啦,點知佢話張單未供斷,幾年後可能要再比錢,之前比左39xxx現在得返27xxx, 我唸緊cut 唔cut 好,買隻股仲好

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆:perry714 的帖子

如果我而家cut左佢係未攞唔返錢。供左兩年。有12xxx蚊。好肉赤啊

大宅

引用:上年幫啊女係中銀買左份儲蓄保險。個plan叫

原帖由 Lqx 於 13-04-21 發表
上年幫啊女係中銀買左份儲蓄保險。個plan叫「成就人生」供20年。每年供6xxx。係而版見到好多人話冇買而類型 ...
我都買咗供12年,每月700幾,我當儲蓄,d息好低。

水晶宮

我快完成一個10年plan

供: 23,200 x 6 年, 10年攞錢.
當年話可以有5% (不保証)
下個月大約可攞 $172,000

計返 平均回報約 3%唔夠.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:總之物保勿保,基金都係坤人,千萬不要上當

原帖由 大力大力 於 13-04-22 發表
咁敎育基金呢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

教育基金,鎖死18年的低回報定期,你話坤唔坤人???

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

咁如果我本身儲唔到錢,有錢亦唔會投資,咁儲蓄保會唔會係一個好嘅選擇?
仲有就係幫BB買醫療及住院保,400000保額,$580算唔算貴?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有錢亦 唔會投資,咁儲蓄保會唔會係一 個好嘅選擇?

←←←←←暈!

阿Q精神,不如做人仔定期,五年有4.75%~

.

買基金真係好傷

男爵府

人仔要有一畢錢先做到, 月供供下供下唔多覺. 我hang seng 個份都係供 18 年

水晶宮

mandy_lee 發表於 13-4-23 10:12
人仔要有一畢錢先做到, 月供供下供下唔多覺. 我hang seng 個份都係供 18 年

咁你可以 用人仔定期來 simulate 個儲蓄Plan.

e.g. $30,000 一年 供5年, 10年攞錢.

1st Year 存 $30,000 定10年
2nd Year 存 $30,000 定9年
...............
........

咁應該仲好.....

複式洋房

大力兄,我現在既情況,能否指教

別墅

回覆:儲蓄保險

Boc plan係ok ga, hsbc就唔好上當

大宅

回覆:Lqx 的帖子

我在boc都有一個儲蓄人壽保險,每年$17000左右,供左幾年,主要係當年唔再全職工作,無左公職金,好似老來無咩保障,當時我又乜投資都唔識,咁就買左,其實而家開始夠年期可以攞番個本,但我有兩層樓,自覺要有人壽保險,我已另外買了純人壽,本來再加呢份儲蓄人壽就數目剛剛好,但而家我係另一些投資都有少少的增長,同埋都覺得當日買時有啲傻,我而家唔再係當日咁咩都唔知,其實我有無需要停左呢份中銀的儲人壽保險?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至