產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

2019新春慶豚圓

dog8768 發表於 13-4-22 01:15
如題,請問威院要帶幾多BB尿片入院呀?我有好奇,20片一包,帶一包定兩包好?有無JM知道呀?以及我自己,除佐帶一 ...

你係順產定開刀?順產依家威院通常2日1夜,一包0碼20片果隻都夠用,初生通常一日會用成8-10塊,如果開刀,提議兩包好啲,因為會住多一至兩日醫院,而你自己用既產婦衛生巾,最好就預10-15塊,我上年係威院生住左2日1夜,用左大約1包多小小,因為我記得我帶左1包10片裝既,第2日出院前都唔夠用,要問啲姑娘比左幾塊,所以帶2包就最穩陣!至於邊款,通常啲mama都係買果幾款,kotex 產婦衛生巾好多mama用,我生兩胎都見好多人用呢隻,佢係黏貼既,長度無40cm甘多,不過棉質,生完用佢傷口無甘痛,出左院後傷口無甘痛,我就用番普通既m巾,不過會用超長40cm果啲,因為無甘易漏....

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

引用:如題,請問威院要帶幾多BB尿片入院呀?我有好

原帖由 dog8768 於 13-04-22 發表
如題,請問威院要帶幾多BB尿片入院呀?我有好奇,20片一包,帶一包定兩包好?有無JM知道呀?以及我自己,除佐帶一 ...
其實視乎你住幾耐院,我個時48小時出院,順產,bb食人奶~我帶左Huggies 0碼一包,加一包兩片試用,因為其實帶兩包的話會用唔晒,但好佔地方!如果真係唔夠用,可以叫屋企人探病時送來嘛!至於產巾,我帶左兩包,因為每次去完toilet我都會換!返到屋企我都有繼續用產巾用左一星期多d,因為厚身d,坐個時可以墊一墊會陰傷口,無咁痛!之後就用返普通M巾日用了!如果你出院就轉用M巾,其實一般夜用已ok,建議用棉面!

子爵府

btw,bb換片方面,建議帶足夠的濕紙巾,厚身濕d嘅!因為生完自己一腳踢,又完全係病床搞掂!如果bb pupu量多的話,真係幾論盡!我記得係醫院有晚bb屙一大pat胎糞,爆片咁滯,成背脊pu pu,又唔方便拎去洗pat pat,真係用左n張濕紙巾先抹乾淨!

男爵府

每樣兩包

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:dog8768+發表於+13-4-22+01:15+如題,

原帖由 spicymama 於 13-04-22 發表

大宅

回覆 mimosa_t 的帖子

請問邊隻牌子濕紙巾夠厚呀??

子爵府

引用:回覆+mimosa_t+的帖子請問邊隻牌子濕紙巾夠

原帖由 tingc9 於 13-04-22 發表
回覆 mimosa_t 的帖子

請問邊隻牌子濕紙巾夠厚呀??
可以試下Huggies 厚個隻!

大宅

每樣執住一包先,唔夠先叫老公一包一包帶來,當年我因為血壓問題住左六日,bb都住左8日,所以好難預。我入院時連尿片都無執,姑娘會借住先,到上左產後房就問我攞返條數。

首頁

尾頁

跳至