嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教各jm
bb 有痰同鼻"膝"。。有咩可幫到佢舒緩一下

禁止訪問

回覆 co仔 的帖子

Hello co仔 , BB d痰係咩色架? 如果痰係透明可能只係喉嚨分泌物, 如果黃色或者綠色就要再見醫生檢查清楚是否细菌感染。BB鼻"膝可以盡量將bb打側瞓,睇下佢呼吸會唔會舒服D,天氣轉涼要確保BB衣著足夠,保持屋企空氣流通。如有其他唔舒服嘅徵狀,如有鼻水、發燒、無胃口或者好扭計,就要睇醫生喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:Quote:co仔+發表於+13-4-22+01:35+請教各jm

原帖由 chan_fong 於 13-04-22 發表
有冇幫佢拍痰呀?
有幫佢拍背脊。。咁算唔算呀??

大宅

引用:回覆+co仔+的帖子Hello+co仔+,+BB+d痰係咩

原帖由 Vivian_C&G 於 13-04-22 發表
回覆 co仔 的帖子

Hello co仔 , BB d痰係咩色架? 如果痰係透明可能只係喉嚨分泌物, 如果黃色或者綠色就要 ...
唔該晒你。。詳盡嘅解答!
鼻水同痰都係透明㗎!!

Vivian_C&G  you are welcome!   發表於 13-4-23 09:52

大宅

2019勳章

引用:回覆+co仔+的帖子Hello+co仔+,+BB+d痰係咩

原帖由 Vivian_C&G 於 13-04-22 發表
回覆 co仔 的帖子

Hello co仔 , BB d痰係咩色架? 如果痰係透明可能只係喉嚨分泌物, 如果黃色或者綠色就要 ...
請問點樣知道BB有冇痰?

Gloria_15hk 發表於 13-4-23 00:32
請問點樣知道BB有冇痰?
Hello Gloria_15hk , 痰系lim lim 地,如果又黃又綠就要睇醫生。 如果只系透明, 就可以飲返多少少水, 继续觀察BB 有冇其他唔舒服, 好似有鼻水、發燒、無胃口或者好扭計等等
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至