自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

呢個星期都係咁, 好聲氣話佢又試過, 鬧佢又試過...都仲係咁....問佢痕唔痕, 佢又話無野....我而家好擔心

我想到有幾個可能性:

1. 眼睫毛倒生 (要點處理?? 幫佢蚊左佢???)
2. 生眼挑針

3....佢自已唔知以為得意係度眨

想問下各媽咪, 你地小朋友有無咁?? (我仔5嵗)

子爵府

回覆:個仔唔知咩事, 成日不停眨眼..

情緒緊張....不安?

子爵府

畀面勳章

你仔幾大?我仔3歲幾,啱啱開學,有段時間又係勁眨,擺明係玩果隻,話佢都無用,應該係學校觀察到小朋友咁做,又忽然發現自己識眨眼所以就貪得意…而家k1都就完,間唔中都會玩眨眼

如果佢發炎/倒生眼睫毛,會勁標眼水,會有好大舊既黃眼屎,gel狀咁希望幫到你

男爵府

BK Milk勳章

3既成數都好高下。。。因為我果個都曾經過

男爵府

之前仔仔2歲時,都試過咁樣,大約2至3星期就冇事,

到左3歲又係咁,睇醫生時順便問醫生,
佢話唔需要擔心,佢好大段野去解釋比我聽,
但我又聽唔明,
總之醫生話唔洗理佢,唔好鬧佢,
1至2個月就自然會唔再眨,
如果情況4個月以上都唔好,先要睇醫生,

上次亞仔都眨左1.5個月,擔心左我好耐

大宅

如果有痛佢實會講俾你知啦
我小朋友有時會眼敏感 當鼻敏感嚴重 天氣唔好時 就會發生
再唔係請觀察幾日再決定

大宅

春季勳章 畀面勳章

回覆:KEMOSABI 的帖子

我以前細個都係不停大力眨眼,我媽帶我睇醫生,醫生話我有無形壓力導致精神緊張,所以出現呢啲小動作,加上咁樣眨眼,阿媽一定鬧,所以仲眨得勁左!

大宅

我細佬都試過
唔好話佢 可能係自然反應自己都唔知
帶佢睇醫生 因為我細佬有鼻敏感 呢d好似眼敏感咁 不過唔痕佢又唔知
同埋有無形壓力

首頁

尾頁

跳至