母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b五個月全人奶b,我之前都無比水阿b飲,但因為就快比佢食固體,近一個月開始比水佢飲,不過佢每日只肯飲20/30ml,每次比佢飲都飲得少少,有時又濁親,點算呀?你地阿b每日飲幾多?

男爵府

畀面勳章

回覆:飲水問題

20/30ml 咁多!我仔一啖就唔飲了,食粥仔時期都係幾啖,係一日先幾啖
直到呢期食飯仔同天氣熱先叫做覺得佢係有飲水

大宅

回覆:kwokbao 的帖子

我怕佢食固體後都吾飲水會吾夠小便,最近佢食少左奶都覺得佢少左!

男爵府

畀面勳章

引用:我怕佢食固體後都吾飲水會吾夠小便,最近佢

原帖由 cwmswho 於 13-04-22 發表
我怕佢食固體後都吾飲水會吾夠小便,最近佢食少左奶都覺得佢少左!

...
係少左,𣎴過食粥都多水份,同埋d尿又唔係好黃,我諗無問題掛。不過要堅持比水佢飲,一啖都好。之前我問過E生,佢話水比奶稀係會易d濁親,正常喎

大宅

引用:阿b五個月全人奶b,我之前都無比水阿b飲,

原帖由 cwmswho 於 13-04-22 發表
阿b五個月全人奶b,我之前都無比水阿b飲,但因為就快比佢食固體,近一個月開始比水佢飲,不過佢每日只肯飲2 ...
我個女6個月先飲水,佢又係全埋身,唔肯飲,仲便秘到屙唔到,要睇醫生食果糖加甘油條,陰公到宜家9都唔點飲,一日都無1安水。我自己每日比兩次水果佢食,會加水或果汁,食固體前後都會比佢飲,不過都係將滴架咋,好過無!

大宅

回覆:千色mama 的帖子

點解d奶粉b會可以飲咁多水?係咪因為佢地口渴d?

男爵府

我個人奶b 初頭飲水都係好少,一日都無一安。但 ok 的,而家歲幾會自己想飲水,亦慢慢飲多咗。人奶b 我覺得飲水少無所謂,飲多啲人奶仲好吖!

大宅

我囝全人奶,頭6個月都冇飲水,引進固體後開始比佢飲,佢唔係好肯飲,到而家2歲幾叫佢飲水好似打架,好難攪。
以前我堅定引進固體前不用飲水,我而家開始諗第二胎餵人奶好應否都趁佢細個2、3個月都比佢試飲水。而家全部家人都覺得阿囝唔飲水係因為我頭6個月唔比水佢飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊