嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地d 小朋友飲咩多? 除了水之外

大宅

BK Milk勳章

回覆 blessedmama 的帖子

個人覺得日日飲唔係咁好,其實可以俾不同既野佢飲,例如湯、竹庶水、胎菊水、稀釋果汁等等。 但呢啲都只係副要飲品,最緊要每日都飲下清水,等佢習慣下。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

蘋果水,雪梨水,瘦肉蔬菜湯

大宅

回覆:bb 每日飲200 ml自家煲蘋果水,ok 嗎?

請問BB幾大開始可以飲湯? thanks

水晶宮

我覺得唔洗日日飲~~
一個星期飲2-3次就夠了~~

Hello blessedmama! BB有幾大呀? 如果200ml分開幾次黎飲都可以,不過好似Pinkpling咁講除O左飲其他野,都要飲下水O架,因為清水既解渴又唔甜o
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

BK Milk勳章

引用:請問BB幾大開始可以飲湯?+thanks +

原帖由 booxxjac 於 13-04-22 發表
BB食譜書話約7個月,可以煲D清淡些的湯水!

大宅

BK Milk勳章

引用:請問BB幾大開始可以飲湯?+thanks +

原帖由 booxxjac 於 13-04-22 發表
BB六,七個月大開始食粥仔,吃過一些清淡 白粥仔,媽媽可以煲些魚湯、肉湯、蔬菜湯和 紅蘿蔔水等。用來煲粥,方法跟平常煲湯一 樣。但用煲滾湯水來煲粥,粥仔味道更先甜; 不過媽媽要多做功夫。

比BB飲用前記得要去油、不要落鹽、純天然 味道!大人覺得淡,對BB來說已相當足夠!

例如:山斑魚淮山茨實湯、蕃茄薯仔紅衫魚

湯、菠菜牛肉湯、南瓜湯……

翡翠宮

都有時會煲蘋果水,但系唔會每日,有時煲下湯啊,或者系榨下果汁,最好以水為主,唔系飲開有味嘢,以後唔鍾意飲水

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我就覺得唔使日日飲~
可以有時候轉下口味~好似雪梨水咁

珍珠宮

平時都會飲下橙汁,驚俾佢飲得多會唔飲水

首頁

尾頁

跳至
熱門主題