自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

回覆:「物資充足」中方拒外國援助

分明cap水啦!

珍珠宮

所以咪sin氣捐,人地都唔旨在!

侯爵府

醒目開學勳章

:;pppp::;pppp:

水晶宮

唔好再做水魚啦~

上面錢同物資都有, 只係佢地唔派, 利用d 災民等多d 水魚游埋去咋~

:;pppp:

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:比佐錢先可以救人???++原來連物資都充足!+

原帖由 DORDORLI 於 13-04-22 發表
比佐錢先可以救人??? 原來連物資都充足! 口氣真係大

http://hk.apple.nextmedia.com/news ...
大陸巧有米嘅〜

simple is the best~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁姐係香港都唔需要幫手啦

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

:;pppp:

水晶宮

咁唔該拿拿林reject埋個蠢香港正苦果畢喇

伯爵府

佢地一人買少一條蔥, 每人貪少一蚊都夠到成個中國啦...你香港人米自以為是啦..人家洗咩你幫呀...唔好唔記得佢地國內d人成日都大口氣講到今日你香港人仲有飯食都係靠佢地0家咋................反對捐款.

珍珠宮

減齡達人勳章

我朋友喺香港xxx會做義工,佢話唔係冇物資,係啲高幹層層扣起啲,甘你地喺電視咪睇到啲災民好慘

珍珠宮

減齡達人勳章

咪會捐錢,佢地收到啲捐款,咪會袋入自己袋,但就放小小物資比災民,話用啲災款買囉!

翡翠宮

減齡達人勳章

慳返,但中國官員唔該真係攞野去救人先好呀

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mouth:人地都係一番心意啫, 咁可以慳返啦~

男爵府

唔要仲好:;pppp::;pppp::;pppp:

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地真係有錢有物資, 不過中間有人落格去唔到災民到啫!! 災民要怨就怨D貪官!!

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:DORDORLI 的帖子

侯爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130422/18236496

俄羅斯、美國、日本、台灣等國家及地區紛向中國表示,願意提供專業救援和賑災協助,但被拒絕;北京稱自己「搜救和醫療力量有保障,救災物資充足」,暫不需外國援助。對台灣紅十字會的好意,大陸中國紅十字會竟要台方先付500萬元(人民幣.下同),再安排他們去災區。
中國外交部發言人秦剛昨在記者會回應稱,中方搜救和醫療力量有保障,救災物資充足,暫不需要外國救援隊、醫療隊和救災物資;並稱如有需要將適時向有關國家提出。外交部還為中國紅十字會賣廣告,稱該會「已發佈了接受國際資金援助的聯絡方式」。
台灣紅十字會昨已組成20人救助隊,準備赴雅安震區援助。但大陸中國紅十字會則要求台方先援助500萬元,再協助他們進入災區救助。

台紅會被索500萬
台灣紅十字總會長王清峰表示,依大陸方規劃,100萬元用於緊急階段救援及災民安置、採購醫療藥品、器材,400萬元將用於災後重建。
北京的處事方式惹輿論炮轟。內地網民質疑,當局稱搜救力量充份,為何不斷有災民要靠自己雙手從廢墟下挖親人?說救災物資充足,為何災區現場糧食飲水頻告急?對中國紅十字會的做法,網民更斥他們根本未從郭美美事件吸取教訓,反而變本加厲,「太無恥了」。
中央社/新浪網

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至