論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人到港工作一星期, 表現尚好,早上6:00起床工作, 到晚上10:00.

第一次到港, 聘請她時話未必能夠放週日, 佢話無問題, 但昨天我同佢出街時, 見到週圍都係菲律賓工人放假,, 佢不停望她們服裝, 行為舉止. 好似好羡慕咁....

之後今日問我可否放週日? 我就話要同SIR 商量先. 因為週日女女有課外活動, 我需要佢幫手同埋照顧另一個1歲女女. 我話只能放週五或週六...

請問各位JM , 有無試過呢啲情況, 我係第一次請工人... 好煩惱... 其實我俾佢放週日無問題, 但真係驚佢學壞.... 點算好呢..? 請各位 JM 指教! 多謝!

我都知道都要睇工人心態,可能唔受人影響, 但試問幾多個能夠做得到呢... ???

別墅

回覆 Louisa88 的帖子

其實佢要學壊, 邊一日放假都會, 就算佢落下街買野都可能會同人傾下計而學壞.....不過佢初初黎就咁快有要求就有點兒那個......

子爵府

引用:我個工人到港工作一星期,+表現尚好,早上6:0

原帖由 Louisa88 於 13-04-22 發表
我個工人到港工作一星期, 表現尚好,早上6:00起床工作, 到晚上10:00.

第一次到港, 聘請她時話未必能夠放 ...
試過問,但我無畀佢放

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

回覆 naomichoi 的帖子

Thanks for your reply. 咁你堅持咗幾耐先俾佢放週日呀? 

你俾佢放邊日呀?

大宅

我一個月俾一次佢放, 因我自己一個月先放兩個星期日

子爵府

2019新春慶豚圓 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個工人到港工作一星期,+表現尚好,早上6:0

有, 明明講咗話放sat, 想放sun.

我 say no. 因請時講好咗, 你唔好一開始就應承, 變黃大仙。以後有排你受。

你可同佢講, 想放sun, 要視乎表現, 但不是規定放。

你咪幾個月先放佢一次囉, 但要同佢事先聲明,不是老馮放sun.

子爵府

回覆:我個菲律賓工人初到1星期, 想放週日, 我又驚佢學壞

我會一年後先間唔中比佢放sun.
仲喺孖day 放 (補SH). 如CNY

複式洋房

Hi Louisa,
Nice to hear your maid come eventually. Mine finally come on last Thursday.
So far ok.
I have told her the rest day arrangement, alternate Sun and Sat. Be fair, they want to take a day off on Sun. But we cannot 100% banned. So I will try to say this week Sun then next week must Sat.
Then she say yes!

大宅

回覆 alp0805 的帖子

Thanks for your advice!

大宅

回覆 pooh仔 的帖子

嘩.. 堅持一年後才俾佢放... 幾好喎... 謝謝您...

我剛電AGENT, 或者明天話去AGENT 攞文件, 順道叫工人同我一齊上去. 等AGENT 同佢講...

大宅

回覆 AmieMaMa 的帖子

謝謝 AMIE MAMA... 那你最後要俾EXTRA-FREE 嗎..? 我都無一口拒絕佢不能放週日.. 我話要睇情況. 因為女女週日早上要打波.. 要佢幫手湊細女.. 話暫時放. 週五, 週六..(要看情況放週六/週日囉) .

你工人OK 嗎..? 係海外第一次來呀? 幾多歲呀?
我個工人第一次來, 39歲. 有3個小朋友11,16,17歲....

別墅

alp0805 發表於 13-4-22 10:48
我一個月俾一次佢放, 因我自己一個月先放兩個星期日
你工人是菲?

別墅

我俾佢放2個星期日,因有時系需要佢,一人行一步,心理平衡d。

別墅

但我有要求,如表現唔好一次,會罰佢放星期六一次,依家都幾好。上個星期俾我發現佢接個女放學有玩電話,冇拖住手(3.5歲)罰佢一個月只放星期六。

子爵府

引用:回覆+naomichoi+的帖子Thanks+for+your+rep

回覆 naomichoi 的帖子

Thanks for your reply. 咁你堅持咗幾耐先俾佢放週日呀? 
試過1次唔乖放星期3,多數放星期6,做左10個月左右就多數放星期日,其實都係睇下我同c6得唔得閒而定

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

複式洋房

回覆 Louisa88 的帖子

Hi Louisa,
No No, not the first time to recruit helper. She is the replacement of my previous Sri Lanka maid.
Finally, no additional fee charge by agent. I only pay the handling fee, medical check up and HK$1123 insurance. She is overseas and never come to HK.

She is 37 years old, university graduate and single mother (just divoced). Look smart and seem very positive and hardworking. But very risky, university graduate.....easy to find another job in Canada. But really no one can guarantee to work long under one employer. I .....I will try to retain her by increase her salary if she can keep working hard. Sometime, smart housemaid can make the life easy. My stupid Sri Lanka maid give me too much nightmare!

大宅

我個工人又係黎咗一個星期,俾佢放左一個星期日之後,佢今日問我,旦因為黎緊我俾佢放星期一)佢朋友話返6日工可能放一日假,如果佢放星期一,咁佢咪要返7日工先有一日假???我嬲到係佢面前打俾AGENT....請佢個時都講明假期由我家,冇星期六,日!!!!宜家黎同我講D咁既野?

子爵府

引用:回覆+pooh仔+的帖子嘩..+堅持一年後才俾佢

嘩.. 堅持一年後才俾佢放... 幾好喎... 謝謝您...
對, 等agent 同佢哋講清, 費時 misunderstanding.

因頭半年實乖,要還債。 後半年觀察, 之後就視乎表現, 就喺咁。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Louisa88 發表於 13-4-22 10:05

如果未嚟港前講明無得放,就係無得放,你嚟之前已知,無得到埗後同我講數

你唔俾佢放,係你要佢星期日幫你手,依家係你出糧俾佢,佢要佢攪清楚

其實佢放邊一日都會學壞,但我嘅宗旨係,每個星期實會有一日例假俾你,但請佢記住,幾時放假係我安排,而唔係佢嘅要求哟

大宅

Thank you! 但我想講我個工人, 佢唔駛還債, 因為我要幫佢俾 additional charge (Agent fee) 呀! ... 所以無奈......

首頁

尾頁

跳至